Als GGD Twente willen we dat je zo gezond mogelijk bent en blijft. Net als de omgeving waarin je woont en leeft.

Gemeenschappelijke GezondheidsDienst

GGD betekent: Gemeenschappelijke GezondheidsDienst.

Ons werk is erop gericht je gezondheid te verbeteren. Door je te helpen gezonde keuzes te maken. En te voorkomen dat je ziek wordt. Zo werken we aan een gezonde Twentse samenleving.

GGD Twente informeert en adviseert over hoe je je kinderen gezond en veilig kunt opvoeden. Samen volgen we je kind van baby tot jongvolwassene. Welke inentingen heeft je kind nodig? Hoe zorg je ervoor dat hij of zij gezond eet en goed groeit? Voor deze en andere vragen kun je bij ons terecht op het consultatiebureau, op school of thuis. Ook geven we cursussen. GGD Twente werkt hierbij samen met Loes, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Twente.

Wat doen we voor je?

Er zijn veel ziekten waartegen je je kind kunt beschermen. Denk aan kinkhoest, rode hond, mazelen en polio. Het Rijksvaccinatieprogramma van de overheid bepaalt tegen welke ziekten kinderen worden ingeënt. De eerste inenting is op het consultatiebureau als je kind 2 maanden is.

Alles over deze inentingen.

Ga je voor je werk, studie of vakantie naar het buitenland? Dan kan het zijn dat je speciale inentingen nodig hebt. Niet alleen bescherm je jezelf, maar je voorkomt ook dat je ziekten vanuit het buitenland meeneemt naar Nederland. Bij GGD Twente kun je terecht met vragen, voor informatie en persoonlijk advies.

Ons reizigersadvies.

Overal om ons heen zijn bacteriën, virussen en parasieten. En die kunnen zorgen voor bijvoorbeeld buikgriep, kinkhoest of een soa. Soms word je ziek, soms ook niet. Het team Infectieziekten van GGD Twente probeert deze infecties te bestrijden. Raak je besmet als je handen schudt? En als iemand hoest? Wij geven advies en informatie hoe je besmet kunt raken en vooral ook hoe je ervoor zorgt dat jij en anderen niet ziek worden. Ook doen we onderzoek waar en hoe ziekten ontstaan.

Infectieziekten voorkomen.

Zoek je informatie, hulp of advies over bijvoorbeeld veilig vrijen, je geaardheid of een ongeplande zwangerschap? Tot 25 jaar kun je gratis en anoniem terecht bij het Sense-spreekuur met al je vragen over liefde en seksualiteit.

Meer informatie over seks en soa.

Denk je dat je klachten komen door bijvoorbeeld lawaai, stank, asbest of een vochtig huis? Wij geven hier graag informatie over. Ook doen wij onderzoek als dat nodig is.

Lees meer over je woning en je leefomgeving.

Een aantal GGD-artsen staat dag en nacht klaar voor politie en justitie. Bijvoorbeeld bij een ongeluk, moord, verkrachting of overmatig drugsgebruik.

De forensische dienst.

Hygiëne is belangrijk. Zeker voor kleine kinderen of als er een grotere kans op besmettingen is. Daarom controleert ons team bijvoorbeeld kinderdagverblijven, scholen, sauna’s en tatoeage- en piercingstudio’s. Ook adviseren we gemeenten bij grote evenementen.

Inspectie, toezicht, zorg...

Is er iemand in jouw omgeving die hulp kan gebruiken, maar dit nog niet krijgt of niet wil? Bijvoorbeeld dak- en thuislozen of mensen die illegaal in Nederland zijn. Of mensen die verward zijn of zichzelf en hun huis erg vervuilen.

GGD Twente helpt met een gratis gezondheidsspreekuur voor dak- en thuislozen en een meldpunt voor woningvervuiling en voor zorgwekkend gedrag.

Mensen die in Nederland asiel aanvragen, worden opgevangen in locaties van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers), de AZC's (asielzoekerscentra). Daar wachten ze het resultaat van hun toelatingsprocedure af.

Op het AZC voert de GGD de publieke gezondheidszorg voor asielzoekers uit in het kader van een overeenkomst tussen GGD GHOR Nederland en het COA.

De gezondheidstaken die de GGD op een AZC verleent zijn:

  • jeugdgezondheidszorg
  • tuberculosebestrijding (tbc-bestrijding)
  • infectieziektebestrijding
  • jaarlijkse hygiënecontrole van voorzieningen in COA-opvanglocaties
  • gezondheidsbevordering en/of -voorlichting
  • individuele voorlichting seksuele gezondheid (op vraag)

Als asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen en naar de gemeente verhuizen ("statushouders"), dan vallen zij onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid en zijn de taken van de GGD voor hen gelijk aan die voor andere inwoners van Nederland.

Meer informatie?

De factsheet Gezondheidszorg voor asielzoekers in Nederland geeft een beschrijving van hoe de toegang tot de zorg in Nederland voor asielzoekers is geregeld, welke organisaties daarbij betrokken zijn en wat hun taken en verantwoordelijkheden zijn.

De infographic Publieke gezondheidszorg asielzoekers en vluchtelingen geeft inzicht in wat de publieke gezondheidszorg voor asielzoekers en voor vluchtelingen (statushouders) in de gemeente inhoudt.

 

GGD Twente staat klaar bij een crisis of ramp waarbij de veiligheid en gezondheid in gevaar zijn. GGD Twente coördineert de hulpverlening, zorgt voor het bestrijden van infecties en controleert op gevaarlijke stoffen.

GGD Twente onderzoekt de gezondheid van de inwoners van Twente.

Zo bewaakt, bevordert en beschermt de GGD een gezonde Twentse samenleving.

 

Geef aan of je hebt kunnen vinden wat je zocht
Invalid Input
Ongeldige invoer