Als GGD Twente willen we dat je zo gezond mogelijk bent en blijft. Net als de omgeving waarin je woont en leeft.

GGD betekent: Gemeenschappelijke GezondheidsDienst.

Ons werk is erop gericht je gezondheid te verbeteren. Door je te helpen gezonde keuzes te maken. En te voorkomen dat je ziek wordt. Zo werken we aan een gezonde Twentse samenleving.
Hulp bij opvoeden. Inenten tegen kinderziekten. Advies om gezond op reis te gaan. Medische zorg aan daklozen. En meer...

Hulp bij opvoeden van kinderen

GGD Twente informeert en adviseert over hoe je je kinderen gezond en veilig kunt opvoeden. Samen volgen we je kind van baby tot jongvolwassene. Welke inentingen heeft je kind nodig? Hoe zorg je ervoor dat hij of zij gezond eet en goed groeit? Voor deze en andere vragen kun je bij ons terecht op het consultatiebureau, op school of thuis. Ook geven we cursussen. GGD Twente werkt hierbij samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) van de gemeente.

Wat doen we voor je?

Inenten van kinderen

Er zijn veel ziekten waartegen je je kind kunt beschermen. Denk aan kinkhoest, rode hond, mazelen en polio. Het Rijksvaccinatieprogramma van de overheid bepaalt tegen welke ziekten kinderen worden ingeënt. De eerste inenting is op het consultatiebureau als je kind 2 maanden is, de laatste als hij of zij 9 jaar is. Meisjes vanaf 12 jaar kunnen zich laten inenten tegen baarmoederhalskanker.

Alles over deze inentingen.

Inenten voor een reis

Ga je voor je werk, studie of vakantie naar het buitenland? Dan kan het zijn dat je speciale inentingen nodig hebt. Niet alleen bescherm je jezelf, maar je voorkomt ook dat je ziekten vanuit het buitenland meeneemt naar Nederland. Bij GGD Twente kun je terecht met vragen, voor informatie en persoonlijk advies.

Ons reizigersadvies.

Bestrijden van infecties

Overal om ons heen zijn bacteriën, virussen en parasieten. En die kunnen zorgen voor bijvoorbeeld buikgriep, kinkhoest of een soa. Soms word je ziek, soms ook niet. Het team Infectieziekten van GGD Twente probeert deze infecties te bestrijden. Raak je besmet als je handen schudt? En als iemand hoest? Wij geven advies en informatie hoe je besmet kunt raken en vooral ook hoe je ervoor zorgt dat jij en anderen niet ziek worden. Ook doen we onderzoek waar en hoe ziekten ontstaan.

Infectieziekten voorkomen.

Vragen over seksualiteit

Zoek je informatie, hulp of advies over bijvoorbeeld veilig vrijen, je geaardheid of een ongeplande zwangerschap? Tot 25 jaar kun je gratis en anoniem terecht bij het Sense-spreekuur met al je vragen over liefde en seksualiteit.

Meer informatie over seks en soa.

Milieu en gezondheid

Denk je dat je klachten komen door bijvoorbeeld lawaai, stank, asbest of een vochtig huis? Wij geven hier graag informatie over. Ook doen wij onderzoek als dat nodig is.

Lees meer over je woning en je leefomgeving.

Forensische zorg

Een aantal GGD-artsen staat dag en nacht klaar voor politie en justitie. Bijvoorbeeld bij een ongeluk, moord, verkrachting of overmatig drugsgebruik.

De forensische dienst.

Inspecties en advies

Hygiëne is belangrijk. Zeker voor kleine kinderen of als er een grotere kans op besmettingen is. Daarom controleert ons team bijvoorbeeld kinderdagverblijven, scholen, sauna’s en tatoeage- en piercingstudio’s. Ook adviseren we gemeenten bij grote evenementen.

Inspectie, toezicht, zorg...

Zorgen om andere mensen

Is er iemand in jouw omgeving die hulp kan gebruiken, maar dit nog niet krijgt of niet wil? Bijvoorbeeld dak- en thuislozen of mensen die illegaal in Nederland zijn. Of mensen die zichzelf en hun huis erg vervuilen.

GGD Twente helpt met een gratis inloopspreekuur voor dak- en thuislozen en een meldpunt voor woningvervuiling.

Zorg voor asielzoekers en vluchtelingen

Mensen die op de vlucht zijn voor de omstandigheden in hun land, worden opgevangen in locaties van het COACentraal orgaan Opvang Asielzoekers, de AZC'sasielzoekerscentrums. Daar wachten ze het resultaat van hun toelatingsprocedure af.

In het AZC krijgen ze begeleiding naar hun toekomst in Nederland of daarbuiten. Er is ook aandacht voor hun gezondheid met bijvoorbeeld huisartsenzorg. En net als iedereen krijgen ze jeugdgezondheidzorg, infectieziektenbestrijding en gezondheids-voorlichting.

Als zij een verblijfsvergunning hebben gekregen en in een gemeente wonen, krijgen zij nog steeds wat extra aandacht van de GGD. Want vaak zijn vluchtelingen niet bekend met ons gezondheidszorgsysteem.

Bij een crisis of ramp

GGD Twente staat klaar bij een crisis of ramp waarbij uw veiligheid en gezondheid in gevaar zijn. GGD Twente coördineert de hulpverlening, zorgt voor het bestrijden van infecties en controleert op gevaarlijke stoffen.


Zo bewaakt, bevordert en beschermt de GGD een gezonde Twentse samenleving.