Informatie over mazelen in Twente voor medewerkers in de zorg.

Algemene informatie

Mazelen is een besmettelijke ziekte die nog steeds voorkomt in Nederland. Eén keer in de 10 tot 15 jaar is er een mazelenepidemie in Nederland. De laatste was in 2013. Mensen die mazelen hebben gehad of zijn gevaccineerd, zijn beschermd tegen mazelen. De vaccinatiegraad van een groep of gebied heeft invloed op de verspreiding van mazelen. 

Zie ook onze publieksinformatie over mazelen.

Informatie voor zorgorganisaties

  • Bij een verdenking van mazelen: stuur een cliënt of patiënt niet in naar een ziekenhuis of huisartsenpraktijk. Alleen als het noodzakelijk is. Als je een cliënt of patiënt instuurt, waarschuw dan van tevoren. Zo kan een ziekenhuis of huisartsenpraktijk voorzorgsmaatregelen nemen.
  • Zorgmedewerkers kunnen mazelen oplopen (risicolopers), maar ook mazelen verspreiden (risicovormers). Vanuit het perspectief van Arbo is het goed om alle medewerkers in de zorg die niet beschermd zijn tegen mazelen een vaccinatie aan te bieden. Op de website van het RIVM staat meer informatie.
  • Hebben volwassen cliënten geen mazelen gehad en zijn ze niet gevaccineerd? Overleg dan met de arts over advies om wel of niet te vaccineren.
  • Hebben kinderen tot 18 jaar nog geen mazelen gehad en zijn ze niet gevaccineerd? Neem contact op met Jeugdgezondheid.
  • De GGD heeft geen gegevens of iemand tegen mazelen gevaccineerd is. Je kan online bij het RIVM een vaccinatiebewijs opvragen. Zo weet je of je gevaccineerd bent tegen mazelen.
  • Vraag een deskundige infectiepreventie om advies. Zo ben je goed voorbereid en kan je de juiste afwegingen maken.

Informatie voor huisartsen

Huisartsen kunnen meer informatie vinden op de website van het NHG.

Het RIVM deelt actuele cijfers over mazelen.

Veelgestelde vragen

Sinds de zomer van 2019 zijn er geen meldingen geweest van mazelen in Twente. 

Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma staat een vaccinatieschema. In dit schema staat wanneer kinderen een vaccinatie krijgen tegen mazelen.

In het boekje van het consultatiebureau staat welke vaccinaties je hebt gekregen. Ook kan je online een vaccinatiebewijs aanvragen.

Iemand met mazelen kan niet naar de kinderopvang, school of werk.

Als je als volwassene denkt dat je mazelen hebt, blijf dan thuis en bel de huisarts. Als de huisarts zegt dat je mazelen hebt, overleg dan met de GGD/bedrijfsarts of met jouw werkgever voor je weer gaat werken. 

Mazelen is een meldingsplichtige ziekte. De arts en een laboratorium moeten een geval van mazelen bij de GGD melden. Wij doen dan bron- en contactonderzoek om een verdere verspreiding van mazelen te voorkomen. Wij adviseren over maatregelen, bijvoorbeeld over vaccinatie voor mensen die risico hebben gelopen. Zo nodig overleggen we met scholen, werk en/of kinderopvang.

Meer informatie