Informatie over mazelen in Twente voor scholen, kinderdagverblijven en gastouders.

Algemene informatie 

Mazelen is een besmettelijke ziekte die nog steeds voorkomt in Nederland. Eén keer in de 10 tot 15 jaar is er een mazelenepidemie in Nederland. De laatste was in 2013. Mensen die mazelen hebben gehad of zijn gevaccineerd, zijn beschermd tegen mazelen. De vaccinatiegraad van een groep of gebied heeft invloed op de verspreiding van mazelen.

Op dit moment zijn er in Nederland mensen met mazelen. In Twente zijn er nog geen gevallen gemeld. De kans is nu daarom heel klein dat een kind mazelen krijgt.

Zie ook onze publieksinformatie over mazelen.

Kind met klachten

Hoest een kind? Dan is het waarschijnlijk verkouden. Ook hebben niet alle kinderen met vlekjes mazelen. Het kan namelijk ook de vijfde ziekte zijn.

Is een kind verkouden en heeft het ook klachten die bij mazelen horen (koorts, ontstoken ogen en huiduitslag)? Dan adviseren wij ouders om het kind thuis te houden. Bel naar de huisarts. Een huisarts kan onderzoeken of het om mazelen gaat. Overleg met het team Infectieziekten over wat je het beste kunt doen. Informeer andere ouders pas nadat je met de GGD hebt overlegd.

Is er een kind met mazelen op de opvang of school geweest? Dan is er vooral een risico voor mensen die niet gevaccineerd zijn tegen mazelen of nog nooit mazelen hebben gehad. 

Tips voor scholen, kinderdagverblijven en gastouders

  • Wees alert op kinderen met klachten die passen bij mazelen. Denk je dat een kind op jouw opvang of school mazelen heeft? Neem dan contact op met team Infectieziekten. Dan kijken we samen wat er nodig is.
  • Verwijs ouders met vragen over mazelen naar onze publieksinformatie.
  • Hang een deurbriefje op wanneer kinderen op jouw school of kinderopvang mazelen hebben.

Veelgestelde vragen

Sinds de zomer van 2019 zijn er geen meldingen geweest van mazelen in Twente. 

Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma staat een vaccinatieschema. In dit schema staat wanneer kinderen een vaccinatie krijgen tegen mazelen.

In het boekje van het consultatiebureau staat welke vaccinaties je hebt gekregen. Ook kan je online een vaccinatiebewijs aanvragen.

Iemand met mazelen kan niet naar de kinderopvang, school of werk.

Als je als volwassene denkt dat je mazelen hebt, blijf dan thuis en bel de huisarts. Als de huisarts zegt dat je mazelen hebt, overleg dan met de GGD/bedrijfsarts of met jouw werkgever voor je weer gaat werken. 

Mazelen is een meldingsplichtige ziekte. De arts en een laboratorium moeten een geval van mazelen bij de GGD melden. Wij doen dan bron- en contactonderzoek om een verdere verspreiding van mazelen te voorkomen. Wij adviseren over maatregelen, bijvoorbeeld over vaccinatie voor mensen die risico hebben gelopen. Zo nodig overleggen we met scholen, werk en/of kinderopvang.

Meer informatie