Ooit was roken normaal.

Weinig mensen keken raar op als je een sigaret aanstak. Zelfs in de buurt van kinderen werd volop gerookt. Tegenwoordig worden steeds meer plekken rookvrij en is roken niet meer de norm. GGD Twente zet zich in voor rookvrije omgevingen en een Rookvrije Generatie, want ieder kind heeft het recht om volledig rookvrij op te groeien. Er zijn al veel mensen die niet roken waar kinderen bij zijn, maar er zijn ook mensen die graag willen stoppen met roken om het goede voorbeeld te geven.

Maar wat als je wilt stoppen met roken en het lukt je niet alleen? Welke ondersteuningsmogelijkheden zijn er dan? Wij hebben de ondersteuningsmogelijkheden in Twente op een rijtje gezet in een poster. Druk de poster af en deel hem uit of hang hem op in je praktijk.

Jong geleerd is oud gedaan

Zoals iedereen wel weet is roken een hardnekkige verslaving en niet goed voor je. Veel mensen zijn in de meest kwetsbare periode, vaak in de pubertijd, verslaafd geraakt en kunnen vervolgens niet meer stoppen met roken. Volgens Judith Waleczek, adviseur gezondheidsbevordering GGD Twente, heeft het principe 'jong geleerd is oud gedaan' ook effect als het gaat om roken: "Iets waar je niet aan verslaafd bent, hoef je ook niet af te leren. Daarom moeten we kinderen niet blootstellen aan de verleiding om te beginnen met roken."

Daarnaast heeft het inzetten voor een rookvrije generatie volgens Judith niet alleen effect op de volwassenen van de toekomst, maar ook op huidige rokers: "Steeds meer mensen willen het goede voorbeeld geven aan hun (klein)kinderen en roken minder in het bijzijn van kinderen of stoppen zelfs met roken. Daarbij komt dat er steeds meer omgevingen rookvrij worden, waardoor roken steeds minder vanzelfsprekend wordt en mensen sneller besluiten om te stoppen."

Ook uit onderzoek in opdracht van de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij blijkt dat het draagvlak voor rookvrije locaties waar kinderen spelen, steeds meer groeit. De meeste Nederlanders vinden dat speeltuinen (91%), kinderboerderijen (92%) en sportterreinen (87%) geheel rookvrij moeten zijn.

Rookvrije omgeving

Het lijkt erop dat jongeren inderdaad steeds minder in de verleiding komen om te beginnen met roken. Ook de Jeugdmonitor van afgelopen jaar liet dit zien. Waar in 2015 28% van de Twentse jongeren ooit had gerookt, was dit in 2019 nog maar 18%. En in vier jaar tijd is het aantal jongeren in Twente dat dagelijks rookt zelfs gehalveerd. Een mooie daling en een teken dat we samen op de goede weg zijn vindt Judith: "Schoolpleinen zijn al rookvrij en steeds meer plekken waar kinderen sporten en spelen worden langzaam rookvrije omgevingen. Voor jongeren wordt de stap naar hun eerste sigaret dus steeds groter. Door de plekken waar kinderen en jongeren komen rookvrij te maken, is de boodschap in hun omgeving steeds hetzelfde en wordt rookvrij de norm."

Jouw organisatie rookvrij

De GGD ondersteunt organisaties die rookvrij willen worden: "We geven organisaties handvatten en verbinden (lokale) partijen met elkaar om een rookvrije omgeving te creëren. Hoe meer plekken rookvrij zijn, hoe beter de boodschap versterkt wordt", aldus Judith.

Wil jij ook aan de slag met een rookvrije omgeving?

Heb jij ondersteuning nodig om jouw organisatie of vereniging rookvrij te maken?
Neem dan gerust contact met ons op of teken voor rookvrij.

Ga jij ook met jouw organisatie aan de slag met een rookvrije omgeving?
Wijs je medewerkers op de ondersteuningsmogelijkheden, doe mee aan Stoptober. of maak je terrein rookvrij.

Samen dragen we bij aan een Rookvrije Generatie in Twente.