Voor je gemeente op zoek naar inspiratie?

Steeds meer gemeenten gaan aan de slag met een rookvrije omgeving. Want als gemeente heb je een bijzondere rol. Je wilt een rookvrije werkomgeving creëren voor je eigen medewerkers, maar ook andere partijen in jouw gemeente inspireren om aan de slag te gaan met een rookvrije omgeving. Wil je met jouw gemeente ook aan de slag met een rookvrije omgeving? Ben je op zoek naar inspiratie? Lees en deel dan deze toolkit. Met handige contactgegevens, artikelen, ervaringen en tips.

Materialen

Handige links

Inspiratie uit Twente

Casussen van andere gemeenten

JOGG-Teamfit coaches

De JOGG-Teamfit coaches zijn de experts in het gezonder maken van de omgeving op het thema voeding, rookvrij en alcoholbeleid. Zij adviseren buurt- en sportlocaties kosteloos en helpen met het opstellen van een actieplan, zodat elke locatie passende ondersteuning krijgt.

Voorbeeldteksten

Terrein gemeentehuis [naam gemeente] rookvrij!

Het is zover: met trots kondigen we aan dat het terrein van het gemeentehuis in [plaatsnaam] vanaf vandaag [datum] volledig rookvrij is.

“Als organisatie vinden we een aantrekkelijke en gezonde werkomgeving belangrijk en zetten we ons in voor de vitaliteit van onze eigen medewerkers. Een rookvrije werkomgeving draagt bij aan een gezonde werkplek”, vertelt [naam / functie]. “Ook streven we naar een Rookvrije Generatie, waar steeds meer plekken rookvrij worden. Zo wordt de verleiding om te gaan roken steeds kleiner. Want zien roken, doet roken. Net als vele anderen, willen ook wij het goede voorbeeld geven.”

We willen je vragen om niet binnen de rookvrije zone te roken. Ook vlak langs de lijn is niet wenselijk. Op deze manier zorgen we samen dat iedereen, zowel onze collega’s en bezoekers, ons pand rookvrij binnen kunnen wandelen. Ook houden we onze entree op deze manier schoon en gastvrij. Zie jij een collega of bezoeker die per ongeluk toch in de rookvrije zone rookt? Wijs hem of haar gerust op de rookvrije zone.

Ondersteuningsmogelijkheden
Wil jij stoppen met roken, maar kun je hier wel wat hulp voor gebruiken? Bekijk de ondersteuningsmogelijkheden in Twente. Wil je meer informatie over de Rookvrije Generatie of het thema rookvrij? Kijk dan op rookvrijegeneratie.nl of ggdtwente.nl/rookvrijegeneratie.  

Bedankt voor je medewerking.

Terrein gemeentehuis [naam gemeente] rookvrij!

Vanaf vandaag heeft het gemeentehuis van [naam gemeentehuis] een rookvrij terrein. Op het terrein is blauwe belijning aangebracht en zijn verschillende borden geplaatst.

Rookvrije Generatie
We zetten ons in voor de vitaliteit en gezondheid van de inwoners van gemeente [naam gemeente]. We streven dan ook naar een Rookvrije Generatie, waar steeds meer plekken rookvrij worden. Zo wordt de verleiding om te gaan roken steeds kleiner, want zien roken, doet roken. In Twente worden steeds meer organisaties rookvrij. Net als de vele anderen, willen ook wij het goede voorbeeld geven. Daarom is de entree van ons gemeentehuis vanaf [datum] rookvrij.

[mogelijkheid quote]

Wil je zelf aan de slag met een rookvrij terrein bij jou op het werk, op de sportclub of een andere omgeving? GGD Twente heeft een toolkit ontwikkeld. Kijk op www.ggdtwente.nl/rookvrijegeneratie of ga voor meer informatie naar www.rookvrijegeneratie.nl

Ondersteuningsmogelijkheden
Wil jij stoppen met roken, maar kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Bekijk de ondersteuningsmogelijkheden in Twente.

Medewerkers helpen bij stoppen met roken

Poster

Wij hebben de ondersteuningsmogelijkheden in Twente op een rijtje gezet in een poster. Druk de poster af en deel hem uit of hang hem op in het gemeentehuis.

Toolkit

De steun van jou als professional is bepalend voor succesvol stoppen. Bekijk de toolkit voor professionals en ga het gesprek aan over roken.

Video's

Bekijk de video van jeugdarts Juan: "Bespreek roken. Je bent het een kind verplicht." en van jeugdverpleegkundige Karin: "Het hoort bij ons werk om stoppen met roken te bespreken."

Trainingen motiverende gespreksvoering

De motivatie van iemand is een belangrijke factor voor het succes van stoppen met roken. Hoe gemotiveerder iemand is, hoe groter de kans dat de stoppoging slaagt.

E-learning

Veel zorgverleners vinden het lastig om het gesprek aan te gaan over (stoppen met) roken. Het Trimbos-instituut heeft een gratis e-learning Het stoppen-met-rokenadvies. Hoe geef ik dat?, waarin je leert hoe je een gesprek start, een stoppen-met-roken-advies geeft en op welke manier je het beste kunt doorverwijzen naar begeleiding.

Vragen aan de GGD?

Kijk op Rookvrije Generatie of mail naar rookvrij@ggdtwente.nl.