spring naar de leestekst

Thema Gezonde Leefstijl

logo GGD Twente Gezonde LeefstijlDe website Twente in Balans is niet meer bereikbaar.

De informatie over een gezond gewicht is opgenomen in deze pagina over een gezonde leefstijl. Hier vind je meer informatie over wat de GGD doet op verschillende leefstijlthema’s.

 

Gezondheid in Twente

Als GGD Twente willen we dat iedereen zo gezond mogelijk is en blijft. Net als de omgeving waarin we wonen en leven. Ons werk is erop gericht de gezondheid van de Twentse inwoners te verbeteren.

 

Gezondheid is meer dan alleen het lichamelijke aspect. Gezond zijn of je gezond voelen betekent ook een goede mentale conditie hebben, lekker in je vel zitten en mee doen in de maatschappij. Daarmee hoeft gezondheid ook geen doel op zich te zijn, maar een middel. Wie zich gezond voelt, zal meer meedoen in de maatschappij.

 

Hoe staat het met de gezondheid van de inwoners in jouw gemeente?

Wil je weten hoe gezond de inwoners van jouw gemeente zijn? Kijk dan op de Twentse Gezondheidsverkenning. Hier vind je ook cijfers over leefstijlonderwerpen zoals overgewicht, alcohol en voeding.

 

Advies en ondersteuning

Adviseurs Gezondheidsbevordering van GGD Twente leveren kennis over hoe je groepen mensen beweegt tot gezond gedrag. Zij geven advies over de aanpak. Zo begeleiden ze het kiezen, ontwikkelen, implementeren en uitvoeren van werkwijzen en interventies.


Er zijn veel manieren om aan gezondheid te werken. Soms zelfs zonder dat je het in de gaten hebt. Gezondheid leuk maken en mensen verleiden tot gezonde keuzes is het uitgangspunt. Hiervoor zetten de adviseurs Gezondheidsbevordering van GGD Twente zich in.


Door de brede kijk op gezondheid is het belangrijk om partijen en sectoren met elkaar te verbinden. In Twente zetten veel partijen, zoals gemeenten, maatschappelijke organisaties, eerstelijns professionals en sportverenigingen zich in voor een gezonde leefstijl.

 

Meer weten?

Ben jij werkzaam binnen bijvoorbeeld een van deze partijen en wil je aan de slag met het thema gezonde leefstijl? Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor advies en ondersteuning? Neem contact met ons op en vraag naar een van onze adviseurs Gezondheidsbevordering.


Inspiratie

GGD Twente werkt samen met andere partijen in Twente aan het stimuleren van gezond gedrag. Recente voorbeelden hiervan zijn:

 

Gehoorschade

Een derde van de jongeren in Twente geeft aan gehoorproblemen te hebben, blijkt uit onderzoek. Gehoorschade is blijvend. Door een paar maatregelen te treffen kun je gehoorschade voorkomen.


Rookvrije generatie

Het doel van De Rookvrije Generatie is mensen die vanaf 2017 een kind krijgen, de kans geven hun kind volledig rookvrij te laten opgroeien. Zonder het slechte voorbeeld van rokende mensen die ze om zich heen zien. Zonder de verleiding van glimmende pakjes en toegevoegde smaakjes aan sigaretten.

Op diverse manieren kunnen we hier in Twente aan bijdragen: van stoppen met roken tot een rookvrije school of sportvereniging.


Gezonde sportkantines

Sporten is gezond! Daar hoort ook een gezonde omgeving bij. Biedt mensen in ieder geval de keuze. Stapsgewijs naar een gezonde sportkantine.


Schoolgezondheidsbeleid

School vormt naast thuis een belangrijke omgeving om gezondheid van kinderen te bevorderen. Gezonde kinderen zitten beter in hun vel, ontwikkelen zich beter en presenteren beter. De GGD Twente Jeugdgezondheidzorg (JGZ) ziet de kinderen tijdens de schoolperiode en volgt de ontwikkelingen. Daarmee is de JGZ een natuurlijke partner van scholen bij het opzetten en doorontwikkelen van schoolgezondheidsbeleid.

 

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit onderwerp?
Voer uw naam in
Voer een geldig e-mail adres in
Voer uw vraag in
Probeer het opnieuw