Voor je organisatie op zoek naar inspiratie?

Wil jij met jouw organisatie ook aan de slag met een rookvrije omgeving? Ben je op zoek naar inspiratie? Lees en deel dan onze toolkit. Met handige contactgegevens, artikelen, ervaringen en tips.

Materialen

Handige links

Inspiratie uit Twente

JOGG-Teamfit coaches

De JOGG-Teamfit coaches zijn de experts in het gezonder maken van de omgeving op het thema voeding, rookvrij en alcoholbeleid. Zij adviseren buurt- en sportlocaties kosteloos en helpen met het opstellen van een actieplan, zodat elke locatie passende ondersteuning krijgt.

Voorbeeldteksten

Terrein [naam pand of organisatie] rookvrij!

Het is zover: met trots kondigen we aan dat het terrein [naam pand of organisatie] vanaf vandaag [datum] volledig rookvrij is.

“Als organisatie vinden we een aantrekkelijke en gezonde werkomgeving belangrijk en zetten we ons in voor de vitaliteit van onze eigen medewerkers. Een rookvrije werkomgeving draagt bij aan een gezonde werkplek”, vertelt [naam / functie]. “Ook streven we naar een Rookvrije Generatie, waar steeds meer plekken rookvrij worden. Zo wordt de verleiding om te gaan roken steeds kleiner. Want zien roken, doet roken. Net als vele anderen, willen ook wij het goede voorbeeld geven.”

We willen je vragen om niet binnen de rookvrije zone te roken. Ook vlak langs de lijn is niet wenselijk. Op deze manier zorgen we samen dat iedereen, zowel onze collega’s en bezoekers, ons pand rookvrij binnen kunnen wandelen. Ook houden we onze entree op deze manier schoon en gastvrij. Zie jij een collega of bezoeker die per ongeluk toch in de rookvrije zone rookt? Wijs hem of haar gerust op de rookvrije zone.

Ondersteuningsmogelijkheden
Wil jij stoppen met roken, maar kun je hier wel wat hulp voor gebruiken? Bekijk de ondersteuningsmogelijkheden in Twente. Wil je meer informatie over de Rookvrije Generatie of het thema rookvrij? Kijk dan op rookvrijegeneratie.nl of ggdtwente.nl/rookvrijegeneratie.  

Bedankt voor je medewerking.

Wij zijn een rookvrije locatie

Vanaf vandaag heeft [naam organisatie] een rookvrij terrein. We vragen werknemers en bezoekers niet in of rond het bedrijf te roken. [Naam organisatie] vindt de gezondheid van haar medewerkers erg belangrijk. Een gezonde en rookvrije werkomgeving draagt daar aan bij. Ook onze bezoekers kunnen daarvan profiteren.

[Op het terrein hebben we blauwe belijning aangebracht en verschillende borden geplaatst.]

[mogelijkheid quote]

Rookvrije Generatie
Rookvrije Generatie is een initiatief van de Hartstichting, KWF en het Longfonds. Zij werken samen vanuit de stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, waarbij ze zich inzetten om kinderen rookvrij te laten opgroeien. Ook [naam organisatie] streeft naar een Rookvrije Generatie, waar steeds meer plekken rookvrij worden. Zo wordt de verleiding om te gaan roken steeds kleiner. Want zien roken, doet roken. Net als vele anderen, willen ook wij het goede voorbeeld geven.

Wil je meer informatie over de Rookvrije Generatie? Kijk op www.rookvrijegeneratie.nl of op www.ggdtwente.nl/rookvrijegeneratie.

Beste [naam],

Als gebruiker van [naam pand] willen we jou graag op de hoogte brengen van het feit dat het terrein van de [naam pand/organisatie] vanaf vandaag [datum] rookvrij is. Bij [naam organisatie] vinden wij een aantrekkelijke en gezonde (werk)omgeving belangrijk. Een rookvrij terrein draagt daar aan bij.

[Op het terrein hebben we blauwe belijning aangebracht en verschillende borden geplaatst.] Zo wordt duidelijk aangegeven dat mensen een rookvrije zone binnen lopen. Als gebruiker van het pand [of als aangrenzend pand], willen we jou vragen om rekening te houden met de rookvrije zone en je bezoekers en/of medewerkers hierop te wijzen.

Rookvrije Generatie
Rookvrije Generatie is een initiatief van de Hartstichting, KWF en het Longfonds. Zij werken samen vanuit de stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, waarbij ze zich inzetten om kinderen rookvrij te laten opgroeien. Ook [naam organisatie] streeft naar een Rookvrije Generatie, waar steeds meer plekken rookvrij worden. Zo wordt de verleiding om te gaan roken steeds kleiner. Want zien roken, doet roken. Net als vele anderen, willen ook wij het goede voorbeeld geven.

Heb je vragen? Dan horen we het graag.

[afzender]

Medewerkers helpen bij stoppen met roken

Poster

Wij hebben de ondersteuningsmogelijkheden in Twente op een rijtje gezet in een poster. Druk de poster af en deel hem uit of hang hem op in het gemeentehuis.

Toolkit

De steun van jou als professional is bepalend voor succesvol stoppen. Bekijk de toolkit voor professionals en ga het gesprek aan over roken.

Video's

Bekijk de video van jeugdarts Juan: "Bespreek roken. Je bent het een kind verplicht." en van jeugdverpleegkundige Karin: "Het hoort bij ons werk om stoppen met roken te bespreken."

Trainingen motiverende gespreksvoering

De motivatie van iemand is een belangrijke factor voor het succes van stoppen met roken. Hoe gemotiveerder iemand is, hoe groter de kans dat de stoppoging slaagt.

E-learning

Veel zorgverleners vinden het lastig om het gesprek aan te gaan over (stoppen met) roken. Het Trimbos-instituut heeft een gratis e-learning Het stoppen-met-rokenadvies. Hoe geef ik dat?, waarin je leert hoe je een gesprek start, een stoppen-met-roken-advies geeft en op welke manier je het beste kunt doorverwijzen naar begeleiding.

Vragen aan de GGD?

Kijk op Rookvrije Generatie of mail naar .

 

Je moet nog kiezen of deze informatie je geholpen heeft of niet
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input