Aanmelden voor de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren (22 weken prik).

Aanmelden voor de kinkhoestvaccinatie 

  • Let op! Aanmelden kan alleen via dit formulier. Telefonisch aanmelden is niet mogelijk.
  • Na je aanmelding nemen we contact met je op voor een afspraak.
  • Dit formulier kun je ook gebruiken om je aan te melden voor de griepprik.

Kinkhoestvaccinatie

Wist je dat baby’s de eerste maanden niet beschermd zijn tegen kinkhoest? En dat kinkhoest juist voor baby’s heel ernstig kan zijn? Met een vaccinatie tijdens je zwangerschap kun je jouw kind meteen vanaf de geboorte beschermen tegen kinkhoest. Je lichaam maakt dan antistoffen aan tegen kinkhoest. Je ongeboren baby krijgt de antistoffen via de navelstreng. 

Je inenten tegen kinkhoest kan het beste zo vroeg mogelijk na de 22e week van de zwangerschap. De inenting moet je elke zwangerschap opnieuw halen. Ben je 32 weken of langer zwanger? Dan krijg je voorrang bij het maken van een afspraak. De prik haal je bij een consultatiebureau bij jou in de buurt. De prik is gratis voor alle zwangere vrouwen.

Afspraak verzetten

Hebben we je al een afspraak voor de kinkhoestvaccinatie (22 weken prik) gestuurd? En wil je deze verzetten?

Afspraak kinkhoestvaccinatie verzetten 

We sturen je dezelfde dag (op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur) een mail met een andere afspraak. Ook in het weekend kun je dit formulier invullen. Dan sturen we je op maandag een mail. Let op! Onze mail kan in de map met ongewenste mail (spam) binnenkomen.

Vragen

Mail ons via . Of bekijk onze contactgegevens.

Goed om te weten:

Heb jij tijdens je zwangerschap de kinkhoestvaccinatie gehaald?

Laat dit dan weten tijdens het bezoek aan het consultatiebureau. Het kan zijn dat jouw baby 1 inenting minder nodig heeft.

Veelgestelde vragen

Door als zwangere de kinkhoestvaccinatie te halen, kun je kinkhoest bij je baby voorkomen.

De vaccinatie is veilig voor moeder en baby. Het kan zijn dat jouw baby 1 vaccinatie minder nodig heeft als je als zwangere de kinkhoestvaccinactie hebt gehad.

Door de inenting krijg je een tijdelijke piek in antistoffen. Die antistoffen geef je via de navelstreng door aan de baby in je buik. Zo krijgt je baby weerstand tegen kinkhoest. Word je opnieuw zwanger? Dan is een nieuwe vaccinatie nodig om je weer zo’n piek in antistoffen te geven. Zodat je die ook aan je volgende kindje kunt meegeven.

Vanaf 22 weken van je zwangerschap kun je je inenten tegen kinkhoest. In de weken daarna worden de meeste antistoffen overgedragen aan je ongeboren baby.

Ja, dat kan. Vaccineren tegen kinkhoest kan nog tot de dag van bevalling. Maar hoe eerder je de vaccinatie haalt, hoe beter.

De kinkhoestvaccinatie heeft geen invloed op de coronaprik of griepprik. Er hoeft dus geen tijd tussen de kinkhoestvaccinatie en de coronaprik of griepprik te zitten.

Op Rijksvaccinatieprogramma.nl vind je er meer informatie over.

Uit grote onderzoeken blijkt dat de inenting geen verhoogd risico voor kind of moeder geeft. Zoals bij alle vaccinaties kun je milde bijwerkingen verwachten. Slaperigheid, hoofdpijn en wat roodheid, zwelling en pijn op de injectieplaats. Lees meer bij het RIVM.

Het vaccin tegen kinkhoest voor volwassenen heet Boostrix© van GSK (GlaxoSmithKline BV). 

Dit is een gecombineerd DKT-vaccin en werkt tegen difterie, kinkhoest, tetanus. Het DKT-vaccin is een geïnactiveerd vaccin, ook wel ‘dood’ vaccin genoemd. Er bestaat helaas geen los kinkhoestvaccin.

Lees op Geneesmiddeleninformatiebank de publieksbijsluiter Boostrix (pdf).

Bekijk onze informatie over de griepprik voor zwangere vrouwen.

Ook als je zwanger bent, kun je een herhaalprik krijgen. Als zwangere vrouw loop je meer risico om ernstig ziek te worden van het coronavirus. Dit kan gevolgen hebben voor moeder en kind. Voor zwangere vrouwen geldt dat mRNA-vaccins (Pfizer en Moderna) veilig zijn.

De herhaalprik kan op elk moment in de zwangerschap worden gegeven om de moeder te beschermen tegen ernstige ziekte.

Meer informatie vind je op Thuisarts.nl.

Meer informatie

Lees bij het RIVM meer over kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen.