Tips om goed voor je lichaam te zorgen.

icoon lichaam

Je gezond en fit voelen. Het liefst elke dag. Hoe doe je dat? Slaap is belangrijk om je lichaam gezond te houden. Net zoals gezond eten. Kan je goed bewegen? Heb je pijn of ben je vaak ziek? We helpen je graag met de tips en inspiratie om goed voor je lichaam te zorgen.

Tips

 • Bewegen is goed voor je lichaam en weerstand. Overdag bewegen kan helpen om ’s nachts beter te slapen. Ook kan bewegen helpen om rust te krijgen in je hoofd. Dus dubbel winst: je lichaam en je geest worden fitter.
 • Probeer elke dag minimaal 30 minuten te bewegen. Probeer niet te veel te zitten voor de computer, laptop, tv of telefoon. Houd tussendoor korte beweegpauzes.
 • Bewegen kan binnen, bijvoorbeeld door traplopen of stofzuigen. Of ga naar buiten om te wandelen, of pak de fiets om boodschappen te halen. Ook kun je sportoefeningen doen.
 • Op zoek naar een stok achter de deur? Veel Nederlanders maken al gebruik van de wandelapp ’Ommetje’.
 • Gezond eten kan helpen om je fitter te voelen. Het helpt om lekkerder in je vel te zitten en je hebt minder kans op ziektes. De Schijf van Vijf kan hierbij helpen.
 • Past jouw eten in de Schijf van Vijf? Of wil je advies over jouw voedingskeuzes? Dan kan de app 'Kies Ik Gezond' jou helpen met gezond eten.
 • Heb je al eens gehoord van de ‘Eetwissel’? Kleine aanpassingen in je eetgedrag houd je makkelijker vol.
 • Door te slapen kunnen je hersenen ‘groot onderhoud’ uitvoeren. En omgaan met informatie, zoals herinneringen. Slaap zorgt ervoor dat je lichaam tot rust komt. De meeste mensen hebben hiervoor iedere nacht zo’n 7 tot 8 uur slaap nodig. 3 tips om beter te slapen en fitter wakker te worden:
   1. Zorg voor ritme. Word iedere (werk)dag op dezelfde tijd wakker.
   2. Probeer een uur voor het slapen gaan niet meer op een beeldscherm te kijken. Door het blauwe licht van de beeldschermen kun je mogelijk moelijker in slaap komen. En slaap je minder goed.
   3. Zorg na het opstaan voor helder licht. Ga wandelen. Of lees de krant voor het raam.
 • Het is belangrijk om je woning te luchten. Door frisse lucht kun je beter je aandacht erbij houden. Komt er te weinig frisse lucht in huis? Dan kun je last krijgen van hoofdpijn en benauwdheid. Maar ook duf zijn en een droge keel, neus en ogen. Luchten betekent snel veel frisse lucht in huis. Dus ramen en deuren openzetten. Dit is belangrijk na koken, douchen of klussen. Soms even luchten is niet genoeg. Er moet 24 uur per dag frisse lucht in huis komen.
 • Zorg voor je ogen: geef ze voldoende rust! Hoe zit het met jouw schermtijd? Hoe lang zit je voor de tv? En hoeveel kijk je op je telefoon of laptop? Zorg ervoor dat je ogen voldoende rust krijgen. Houd de 20-20-2 regel aan: neem na iedere 20 minuten beeldschermkijken even pauze door 20 seconden in de verte te kijken. Zorg daarnaast dat je iedere 2 uur in de buitenlucht bent. Meer weten? Bekijk op YouTube 'Staar je niet blind op je scherm'.

Meer tips en inspiratie