Informatie over kinkhoest in Twente voor medewerkers in de zorg.

Algemene informatie kinkhoest

Kinkhoest is een besmettelijke en meldingsplichtige ziekte. De ziekte komt regelmatig voor in ons land.

Kinkhoest is vooral erg gevaarlijk voor jonge baby's. Ze kunnen in het ziekenhuis terechtkomen. Heel soms overlijdt een baby aan kinkhoest. Kinderen kunnen de eerste weken nadat ze geboren zijn nog niet gevaccineerd worden tegen kinkhoest. Dat kan pas zodra ze 6 tot 9 weken oud zijn. Zwangeren kunnen hun baby direct na de geboorte beschermen door zichzelf tijdens de zwangerschap te laten vaccineren. Dit heet de 22 wekenprik. Het vaccin tegen kinkhoest beschermt je ongeveer 5 jaar. Het is mogelijk om vaker besmet te raken met kinkhoest.

Zie ook onze publieksinformatie over kinkhoest.

Informatie voor zorgorganisaties

  • Sinds december 2019 is de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).
  • Het RIVM adviseert om medewerkers in de zorg een kinkhoestvaccinatie aan te bieden. Hetzelfde geldt voor medewerkers die werken met jonge kinderen.

Veelgestelde vragen

De afgelopen maanden neemt het aantal besmettingen met kinkhoest toe. Vooral bij baby's, kinderen en oudere mensen.

Op de website van het Rijksvaccinatieprogramma staat een vaccinatieschema. In dit schema staat wanneer kinderen een vaccinatie krijgen tegen kinkhoest.

In het boekje van het consultatiebureau staat welke vaccinaties je hebt gekregen. Ook kan je online een vaccinatiebewijs aanvragen.

Werk je met baby’s of in de zorg? Overleg dan met de bedrijfsarts, jouw werkgever of de GGD voordat je weer gaat werken.

Voel je je goed en werk je niet met baby’s of in de zorg? Dan kan je gewoon werken.

Ben je verkouden? Dan ben je al besmettelijk. Dit kan tot 2 weken voor aanvang van de hoestbuien zijn. Wanneer je begint te hoesten ben je nog 3 weken besmettelijk.

Het gebruik van antibiotica kan de besmettelijke periode verkorten.

Meer informatie