Een teek lijkt misschien een klein en onschuldig beestje. Maar een teek kan je erg ziek maken. Annemarie van Olst is ecoloog bij provincie Overijssel. Ze vertelt over misverstanden die vaak voorkomen en geeft handige tips.

Over AnnemarieAnnemarie van Olst, ecoloog

“Mijn naam is Annemarie van Olst en ik werk als ecoloog Natura 2000 bij provincie Overijssel. Als ecoloog hou ik mij bezig met het beschermen en verbeteren van Natura 2000 gebieden. Dat zijn gebieden die kwetsbaar of bijzonder zijn. Ik werk zowel op kantoor als buiten. Vooral in de zomermaanden werk ik veel buiten en krijg ik te maken met teken. Ook tijdens mijn studie was ik veel met teken bezig. Ik werkte mee aan een onderzoek naar teken op de Veluwe. Daar heb ik geleerd dat je erg moet opletten met teken. Ik ben dan ook blij dat ik mijn kennis met anderen hierover kan delen.”

Misverstanden

“Ik hoor vaak dat mensen denken dat teken kunnen springen. Dat is niet waar. Een teek kan niet naar jou toe springen. Ze wachten op struiken, in hoog gras of tussen dode bladeren tot je langsloopt. Teken kunnen zich trouwens wel laten vallen. Maar ze kunnen niet hoog klimmen.”

Wat je écht moet weten over teken

“Teken zitten overal. Vaak denken mensen dat teken alleen in bossen zijn te vinden. Maar ze zitten ook in weilanden, parken en op de hei. Tegenwoordig kom je teken ook tegen in de tuin. Huisdieren kunnen teken namelijk verspreiden. Je hoeft dus niet per se in de natuur rond te lopen om een teek tegen te komen.”

Annemarie geeft aan dat het belangrijk is om jezelf en anderen goed te controleren op tekenbeten. “Ben je veel buiten? Klop je kleding dan goed uit. Teken kunnen namelijk een wasbeurt in de wasmachine overleven. Ben je gebeten? Haal de teek dan zo snel mogelijk weg. Het liefst binnen 24 uur. Teken kunnen ziektes overbrengen. Hoe sneller je een teek verwijdert, hoe kleiner de kans is om ziek te worden.”

Een teek verwijderen

Volgens Annemarie kan je het beste de volgende stappen volgen om een teek te verwijderen:

  • Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen voordat je de teek verwijdert.
  • Pak de teek vast met een tekenverwijderaar of puntig pincet. Doe dit zo dicht mogelijk bij de huid.
  • Trek de teek in één keer uit de huid.
  • Noteer wanneer en waar je op jouw lichaam bent gebeten.

Na een tekenbeet

Na een tekenbeet kan je verschillende klachten krijgen. Dit kan tot 3 maanden na de beet. “Voorbeelden van klachten zijn spierpijn, koorts, gewrichtspijn en zenuwklachten. Ook kan je een kring of rode vlek zien op de bijtplek. Heb je last van deze klachten? Bespreek het dan met je huisarts. Ook heb ik veel mensen gehoord die na een tekenbeet jeuk hebben op de bijtplek. Ik weet uit eigen ervaring dat dit niets hoeft te betekenen. Vertrouw je het niet? Controleer het dan altijd bij je huisarts.”

Teken in Twente

Per jaar worden 1,5 miljoen mensen gebeten door een teek. Hoeveel teken er precies voorkomen in Twente is moeilijk te zeggen. Wel komen er steeds meer teken voor in Nederland. De kaart van Tekenradar laat zien dat de ziekte van Lyme vaak voorkomt in ons land. Ook in Twente.

Klimaatverandering speelt ook een rol. “Teken zijn langer actief bij hoge temperaturen. Ook zorgt het warme weer voor meer noten en bessen aan bomen en struiken. Kleine zoogdieren, zoals muizen, eten noten en bessen. Ze komen op de bomen en struiken af. Teken zitten graag op deze dieren en dus zijn ze vaker te vinden.”

Teken en recreatieWandelpad in de natuur

Annemarie heeft tijdens haar studie meegeholpen aan een onderzoek naar teken op de Veluwe. Ze deelt graag een interessant weetje met ons. “Teken zitten graag op herten. Maar door recreatie op de Veluwe blijven herten uit de buurt van wandelpaden. Ze schrikken namelijk van mensen. Hierdoor zijn er dus ook steeds minder teken te vinden in de buurt van wandelpaden.”

Meer informatie