Fijn, de zon schijnt. Oftewel: het is eindelijk weer barbecueweer!

Misschien denk jij er ook wel over om op deze mooie nazomerse dagen de barbecue aan te steken? Helaas kan barbecueën ook leiden tot een voedselinfectie. GGD-collega’s van het Meldpunten Infectieziekten geven een aantal tips om dit te voorkomen. Daarbij is hygiënisch te werk gaan het belangrijkst. Alle maatregelen opgevolgd? Dan wensen we je een gezellige barbecue en natuurlijk eet smakelijk!

Voedselinfectie

Een voedselinfectie is een ontsteking van maag en darmen. Deze ontsteking kan ontstaan als je iets eet of drinkt dat besmet is met een bacterie of een virus. De klachten kunnen zijn: misselijk voelen, braken, diarree, buikpijn en koorts.

Veel voedselinfecties ontstaan bij mensen thuis. Bijvoorbeeld:

  • Iemand wast zijn handen niet nadat hij naar het toilet is geweest. Daarna maakt hij eten klaar.
  • Je snijdt rauw vlees op een snijplank. Daarna gebruik je dezelfde plank voor groenten voor een salade.
  • Eten van vlees of vis dat niet goed gaar is.
  • Bacteriën groeien sneller in de warmte. Als de koelkast erg vol is, is de temperatuur vaak te hoog. Wordt het eten niet koud genoeg bewaard? Dan groeien bacteriën die je ziek kunnen maken dus sneller.

Tips om een voedselinfectie te voorkomen

  • Was je handen met water en zeep voor het klaarmaken van eten. Doe dit ook nadat je rauw vlees hebt aangeraakt.
  • Gebruik voor rauw vlees en rauwe groente aparte snijplanken. Was messen tussendoor af of gebruik verschillende messen.
  • Was groente voor rauwkost altijd goed.
  • Verhit eten altijd heel goed.
  • Zorg dat vlees en vis goed gaar is en kook groente zeker twee minuten.
  • Zorg dat de temperatuur van de koelkast tussen de vier en zeven graden is.
  • Boodschappen gedaan? Laat ze niet in de warme auto staan, maar zet ze zo snel mogelijk in de koelkast.
  • Gooi eten weg als het twee uur buiten de koelkast heeft gestaan.

Toch ziek?

Een voedselinfectie gaat meestal vanzelf over. Wacht rustig af en eet pas als je weer trek krijgt. Drinken is wel belangrijk. Door diarree en overgeven kan het lichaam veel vocht verliezen. Let daarom op uitdroging, vooral bij kinderen en ouderen. Uitdroging kun je herkennen aan:

  • niet of weinig plassen (minder dan drie keer per dag; donkere urine en dorst)
  • droge mond en diepliggende ogen
  • koude armen en benen

Neem bij de eerste tekenen van uitdroging contact op met de huisarts. Als er diarree is met bloed, dan moet je altijd de huisarts bellen. Bij twijfel of als de klachten niet over gaan, kun je ook altijd contact opnemen met je huisarts.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met het team Infectieziekten van GGD Twente.