Een eerlijk gesprek met mensen in kwetsbare omstandigheden over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.

Een onbedoelde zwangerschap kan het leven van mensen met ernstige problemen of een opeenstapeling ervan, nog moeilijker maken. Denk aan mensen met psychische problemen, schulden, een verstandelijke beperking, een verslaving of zonder verblijfsstatus. Als hulpverlener maak je het verschil door het gesprek te voeren over de kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Zo help je kwetsbare (potentiële) ouders om zich hiervan bewust te worden en afwegingen te maken. En krijgt jouw cliënt regie over de kinderwens.

Nu Niet Zwanger ondersteunt

Nu Niet Zwanger ondersteunt hulpverleners bij het aangaan van dit intieme gesprek. Dit is belangrijk omdat het leven van deze cliënten vaak zo complex is, dat het maken van een keuze rondom kinderwens of het uitstellen daarvan met anticonceptie, voor zowel cliënt als hulpverlener meestal geen prioriteit heeft. Vaak willen zij nu niet zwanger raken, maar lukt het hen niet om dat goed te organiseren.

Met de steun vanuit Nu Niet Zwanger voeren hulpverleners deze gesprekken wel en kan de cliënt een vrijwillige en gemotiveerde keuze maken voor wel of geen zwangerschap in de huidige situatie en desgewenst anticonceptie. Hiermee voorkomen we onbedoelde zwangerschappen en geven we de cliënt de regie over diens kinderwens.

Huisartsen, verloskundigen en gynaecologen kunnen cliënten die ondersteuning nodig hebben bij het komen tot een bewuste keuze rondom kinderwens, rechtstreeks aanmelden bij het team Nu Niet Zwanger van GGD Twente.

Training

Nu Niet Zwanger (NNZ) traint hulpverleners die de rol van aandachtsfunctionaris NNZ binnen hun organisatie op zich willen nemen. Zij zijn de ambassadeurs van NNZ en houden het gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie binnen hun organisatie op de agenda. De training is gericht op het overdragen van kennis en vaardigheden van de Nu-Niet-Zwanger-methodiek, de gespreksvoering en de anticonceptiemiddelen. De aandachtsfunctionaris draagt opgedane kennis en vaardigheden over aan collega’s. Het doel is dat hulpverleners zelf in gesprek gaan met hun (kwetsbare) cliënten.

Met de cliënt wordt besproken of erop dit moment een kinderwens is en in hoeverre het krijgen van een kind in de huidige situatie wenselijk en haalbaar is voor cliënt. En, als dat gewenst is, hoe deze de kinderwens kan uitstellen om onbedoelde zwangerschap te voorkomen. Hierbij wordt gedaan wat nodig is om cliënt te begeleiden bij het komen tot een besluit en, desgewenst het realiseren van adequate anticonceptie.

Meer weten?

Neem contact op met het team Nu Niet Zwanger via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.:

  • met vragen over de aanpak of over hoe je aandachtsfunctionaris kunt worden
  • voor de aanmelding van cliënten
  • om het informatieblad voor professionals te ontvangen