Anneke Cnossen is vakdocent Koken op SBO De Welle in Almelo en daarnaast Gezonde School-coördinator op haar school.  

Ze deelt met veel enthousiasme haar ervaringen.

Hoe zijn jullie met de Gezonde School-aanpak in aanraking gekomen?

“Ooit begon ik als vrijwilliger. Daarna werd ik conciërge en kookte ik regelmatig met groepjes kinderen. Mijn hart ligt bij gezonde voeding. Dus toen ik hoorde over de Gezonde School-aanpak heb ik in 2017 via www.gezondeschool.nl subsidie aangevraagd. We begonnen met het toegankelijker maken van gezonde voedingskeuzes. Voorheen aten de leerlingen weinig van het aanwezige schoolfruit. En fristi, chocomelk en heel veel suiker was de norm. Nu is thee zonder suiker gangbaar en helpen de leerlingen mee met het snijden van fruit.”

Wat hebben jullie de afgelopen jaren gedaan aan gezondheid op school?

“We hebben het vignet Gezonde School behaald op het thema Voeding. Daar hebben we destijds een feestelijk gebeuren van gemaakt met spelers van Heracles Almelo. Daarna hebben we ingezet op het thema Bewegen en Sport. Leerlingen krijgen 2 keer per week gym van een vakdocent en we hebben de Daily Mile geïntroduceerd met een route door de buurt. Ook proberen we bewegend leren op het schoolplein en in het klaslokaal van de grond te krijgen. Maar daar zit wel een spanningsveld. Het programma is behoorlijk vol en dus is het zoeken om een vak als rekenen en bewegen zo te combineren dat je ook daadwerkelijk werkt aan je leerdoelen.”

Hoe is het om in coronatijd met jouw leerlingen te werken?

“We zijn als SBO zoveel mogelijk open geweest de afgelopen 2 jaar. Ook kooklessen konden doorgaan. Pas de laatste maanden merken we dat leerlingen de coronamaatregelen zat zijn. We merken dat ze verdrietig worden als ze in quarantaine moeten en hun dagelijkse ritme verandert.”

Hoe besteden jullie aandacht aan gezondheid in coronatijd?

“We zijn op dit moment in voorbereiding op de Week van de Lentekriebels waarin we aandacht besteden aan gezonde relaties en seksuele vorming. Voor alle groepen heb ik boeken beschikbaar en voor iedere leerkracht zet ik het online programma ‘Kriebels in je buik’ klaar. Daar kunnen ze zo mee aan de slag. De aftrap wordt gedaan door Sanne van Megen, Gezonde School Adviseur van GGD Twente. Zij introduceert het jaarthema: Je lijf is van jou. Helaas moet dat dit jaar nog digitaal. Je mist daardoor toch de pret die je hebt als je echt bij elkaar bent.

In de Week van de Lentekriebels probeer ik dagelijks een rondje langs de groepen te maken om te horen hoe de lessen gaan. Belangrijk is om leerkrachten niet te overvragen, dat roept alleen maar weerstand op. Toen we vorig jaar voor het eerst meededen, werd er in het team een beetje lacherig gedaan. Inmiddels ziet iedereen de meerwaarde, voeren we waardevolle gesprekken en hebben we vooral veel lol!”

Hoe maken jullie de verbinding met ouders en thuissituatie?

“Als het gaat om voeding hanteren we een positieve insteek. We proberen via een natuurlijke ingang de ouders te bereiken. We plaatsen foto’s van gezonde traktaties in de nieuwsbrief. En we bereiken ouders door de verhalen die kinderen thuis vertellen. Bijvoorbeeld over de lekkere kiwi die ze hebben gegeten en de groentesoep die ze hebben gemaakt. Interactie met ouders over het onderwerp Relaties en Seksualiteit is nog wel een uitdaging. Mogelijk organiseren we een ouderavond om het over dit onderwerp te hebben.”

Hoe kijk jij vooruit?

“Ik wil graag volgend jaar met 2 á 3 collega’s een team ‘Gezonde school’ vormen. Zodat we samen de kar kunnen trekken en het onderwerp nog meer van iedereen wordt in en om de school. Als de coronaregels het toelaten zou ik ook graag een vast groepje ouders hebben die 3 keer per week het snijden van fruit kunnen begeleiden. Dan kunnen we vers fruit op een aantrekkelijke manier aanbieden en wordt het volop gegeten!”

Tot slot: wat leren jouw leerlingen van de Gezonde School-aanpak?

“Heb je naaste lief zoals jezelf! En zorg goed voor jezelf en voor de ander. We werken hier met veel kinderen in de keuken. Ze leren om veilig samen te werken en elkaar niet uit te dagen. Daar ligt de basis voor assertiviteit. Eigenlijk komen veel thema’s van de gezonde school hier in de keuken samen: welbevinden, gezonde relaties, hygiëne en gezonde voeding!”

Anneke Cnossen is samen met een leerling aan het koken

Gezonde School-coördinator Anneke Cnossen is samen met een leerling aan het koken.