Het Bonhoeffer College, locatie Bruggertstraat, investeert in het welbevinden van haar leerlingen. Leerlingencoördinator Aafke Elschot vertelt hoe de school aandacht besteedt aan dit onderwerp en welke methode daarvoor wordt ingezet.

Van signalen naar aanpak

Een jaar of 3 geleden merkten we dat er steeds meer leerlingen vastliepen door spannings- en stressklachten, vertelt Aafke Elschot. Leerlingen die zich ziekmelden voor toetsen, die emotioneel worden bij de simpelste vraag ‘hoe gaat het met je?’. Of, vooral op vrijdagen, gewoon ‘op’ zijn.

Het thema werd besproken met alle coördinatoren op school. Op advies van Gezonde School-adviseur Maureen Besnyöi bekeek de school verschillende interventies. De keuze viel op de ‘Mentorlessen over stress’ van PSIEG.

4 jaar, 16 lessen

Inmiddels worden de lessen op structurele wijze ingezet in leerjaar 2 tot en met 5. Iedere mentor volgt een middag training om bekend te raken met de methode en de lessen goed te kunnen geven. Ieder jaar volgen leerlingen 4 lessen, gegeven door hun eigen mentor. In het tweede en vierde jaar starten zij met basislessen. In het derde en vijfde jaar volgen verdiepingslessen. Zo blijft de belasting per leerjaar beperkt, maar werken we wel elk jaar aan mentale weerbaarheid, aldus Elschot.

De lessen zijn laagdrempelig in opzet. Elke leerling werkt met een lesbrief en er is aanvullend materiaal beschikbaar via een online leeromgeving. Mentoren zijn vrij om de lessen in te plannen binnen het schooljaar.

Leren van de pilot

De methode werd eerst getest in een pilot met 9 klassen uit leerjaar 2 en 8 klassen uit leerjaar 4. Door middel van een nulmeting, tussenmeting en eindmeting werd het effect in kaart gebracht. 

Begeleiding en ouderbetrokkenheid

De samenwerking met PSIEG blijft niet beperkt tot het lesmateriaal. We hebben laagdrempelig contact, zegt Elschot. Ik verzamel feedback van mentoren en speel die terug naar PSIEG.

Ook ouders worden actief betrokken. Aan het begin van elk schooljaar organiseert de school een online ouderavond. Ik vertel over de aanpak de begeleiding en structuur hier op school. De psycholoog van PSIEG geeft een toelichting wat er aan bod komt in de lessen. Zo weten ouders waar hun kinderen mee bezig zijn en kunnen ze thuis beter aansluiten.

Kritische noten en positieve geluiden

De reacties van mentoren lopen uiteen. Zo geven sommigen aan dat het lastig is om leerlingen actief te betrekken, of dat de groep moeite heeft met openheid. Tegelijkertijd zijn er vooral ook positieve ervaringen: het normaliseren van stress, de invloed van de mobiel en de afwisselende werkvormen worden genoemd als sterke punten. De meditatieoefening, die voor sommige mentoren spannend was om te begeleiden, werd positief ontvangen.

Leerlingen reageren wisselend. Sommigen gooien het naast zich neer, anderen vinden het fijn om te weten hoe ze met stress kunnen omgaan, zegt Elschot.

Een succesvolle aanpak

Volgens Elschot zit de kracht van het programma in de duidelijkheid en structuur op school. Er is rust en we hebben een betrokken team. En met het kant-en-klare lesmateriaal voelen mentoren zich gesteund om dit lastige onderwerp bespreekbaar te maken.

Breder gezondheidsbeleid

De inzet op mentale gezondheid past in een breder beleid op het Bonhoeffer College. Zo is er een gezonde schoolkantine en een grote groep collega’s sport elke maandagmiddag. Daarnaast hopen we dat we volgend schooljaar met 5 VWO kunnen aansluiten bij het project Afterparty. Dat is een project waarin jongeren leren over de gevaren en gevolgen van alcoholgebruik.

Aanrader voor andere scholen

Ja, je wordt je bewust van stress en alles wat daarbij komt kijken, zegt Elschot. Het kost weinig voorbereiding en het materiaal is kant-en-klaar. Er is ook veel aandacht voor de rol en het effect van het mobieltje. Dat is belangrijk. En ouders worden erbij betrokken door de online ouderavond. Daar valt de meeste winst te behalen. Zodat er ook thuis aandacht is voor gezonde en ongezonde stress. Ouders horen zo ook wat ze er mee kunnen, wat normaal is en wanneer ze aan de bel moeten trekken.

Wil je advies over welke interventies passen bij jouw school? Onze Gezonde Schooladviseurs helpen je graag! Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..