20 maart 2024
Je hoort in het nieuws veel over uitbraken van infectieziekten, zoals mazelen en kinkhoest. Hoe is de situatie in Twente?

De situatie in Twente

Bij een infectieziekte zoals mazelen is het risico op een uitbraak groter als de vaccinatiegraad laag is. Landelijk daalt de vaccinatiegraad. De vaccinatiegraad is in Twente hoger dan gemiddeld in Nederland.

Mazelen

Mazelen is heel erg besmettelijk. Omdat de vaccinatiegraad lager wordt, is de kans op een uitbraak groter. Iemand die mazelen heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen en is beschermd. Vanaf 1976 wordt er gevaccineerd tegen mazelen. Kinderen krijgen nu met 14 maanden en 9 jaar de prik tegen bof, mazelen en rode hond. Dit heet de BMR-vaccinatie. Deze gratis vaccinatie zit in het Rijksvaccinatieprogramma. In Twente doet meer dan 90% van de kinderen mee aan het Rijksvaccinatieprogramma.

Kinkhoest

Ook in Twente neemt het aantal besmettingen met kinkhoest de laatste maanden toe. Vooral bij baby’s, kinderen en oudere mensen. Kinkhoest is vooral erg gevaarlijk voor jonge baby’s. Kinderen krijgen sinds 1957 vaccinaties tegen kinkhoest. Dit zit in de DKTP-prik (difterie, kinkhoest, tetanus en polio). Kinderen kunnen de eerste weken nadat ze geboren zijn nog niet ingeënt worden tegen kinkhoest. Dat kan pas zodra ze 6 tot 9 weken oud zijn.

Zwangeren kunnen hun baby direct na de geboorte beschermen door zich te laten vaccineren. Dit heet de 22 weken prik. Een 22 weken prik is gratis.

Vaccinatie halen

Kinderen tot 18 jaar en zwangeren kunnen voor een vaccinatie bellen naar 053 - 487 6670. Zwangere vrouwen kunnen voor de kinkhoestvaccinatie ook online een afspraak maken.

Ben je boven de 18 jaar oud, dan kun je voor een vaccinatie terecht bij de Travel Health Clinic. Vrouwen die zwanger zijn, mogen geen BMR-vaccinatie.

Natuurlijk is hygiëne is ook erg belangrijk. Hoest of nies in je elleboog. Gebruik een papieren zakdoek. Was je handen wat vaker met water en zeep. Houd pasgeboren baby’s uit de buurt van hoestende en niezende mensen.

Vragen

Weet je niet of je gevaccineerd bent? In het boekje van het consultatiebureau staat welke vaccinaties je hebt gekregen. Of vraag een vaccinatiebewijs aan.

Heb je vragen over een vaccinatie voor je kind? Of twijfel je over het vaccineren van je kind? Dan kun je dit ook bespreken met onze jeugdarts door te bellen naar 053 - 487 6670.

Informatie over mazelen en kinkhoest