spring naar de leestekst

Nieuws

man tot manMan tot Man ( www.mantotman.nl) is een initiatief van Soa Aids Nederland, GGD Amsterdam en GGD Rotterdam-Rijnmond. De website geeft mannen die seks hebben met mannen in heel Nederland alle informatie die nodig is om van beschermde seks te genieten. De site biedt eveneens de mogelijkheid om online een afspraak te maken voor hepatitis B-vaccinatie in Enschede.

 
Sanne Vogel maakt openhartige portretten over hepatitis B-vaccinatie

Jezelf beschermen tegen hepatitis B is gratis en eenvoudig. Maar veel mannen maken de vaccinatie van drie prikken niet af. Terwijl dit wel nodig is voor levenslange bescherming. Een nieuwe online video-campagne van 'Man tot Man' roept mannen die seks hebben met mannen op om zich volledig te laten vaccineren.

 

De Amsterdamse regisseur en actrice Sanne Vogel (o.a. Mama, Hartenstraat) maakte, in samenwerking met Man tot Man en reclamebureau Woedend!, portretten van drie verschillende homomannen. Orlando, Saro en Guido praten openhartig over hun lifestyle, seksleven én over de noodzaak om je tegen hepatitis B te beschermen. Orlando geniet met volle teugen van seks, terwijl de jonge student Guido zoenen met mannen nog ongemakkelijk vindt. Voor Saro was zijn homoseksualiteit reden om te vluchten uit Iran. Sanne Vogel : “Het was te gek om deze drie portretten te mogen maken. Ik heb de mannen echt leren kennen en ik hoop dat de kijker net zo veel van ze gaat houden als ik.” 

De video’s zijn te zien op www.mantotman.nl/hbv

 

Hepatitis B

'Man tot Man' voert doorlopend campagne om mannen die seks hebben met mannen er op te wijzen, dat zij zich gratis kunnen laten vaccineren tegen hepatitis B. Veel homomannen onderschatten de risico’s van deze soa. Ze halen de eerste prik misschien nog wel, maar vergeten te gemakkelijk de twee vervolgprikken, die nodig zijn voor volledige bescherming. Met de serie video’s wil de organisatie laten zien dat seks en seksualiteit voor iedereen een andere betekenis heeft, maar dat volledige vaccinatie tegen hepatitis B voor iedereen van belang is.


Hepatitis B is erg besmettelijk en overdraagbaar via onder andere bloed, voorvocht en sperma. Mannen die seks hebben met mannen lopen een hoger risico om besmet te raken met hepatitis B. Besmetting met het virus kan leiden tot ernstige leverziekte. Door drie prikken te halen, ben je voor de rest van je leven beschermd. Of, zoals de geportretteerde Orlando het zegt: “Het kost je niks, maar het helpt je wel.”

 

Meer informatie

IMG 0004.klein naamIets waar iedere ouder met kleine kinderen mee te maken krijgt: kinderziektes. Ik ben zelf moeder van twee kinderen en werk sinds kort bij GGD Twente, team infectieziekten. Vragen over kinderziekten komen dus niet alleen op mijn werk, maar ook privé regelmatig voor.

bord op tafel met barbeque worstjes en aardappelsalade, op de achtergrond glazen met drankGGD Twente adviseert over veilig buiten eten.

Zeker nu de zomer is aangebroken en veel mensen regelmatig buiten eten, is er een verhoogde kans op een voedselinfectie. Hoe kun je een voedselinfectie voorkomen? En wat moet je doen als je toch een voedselinfectie hebt opgelopen?

 

Lees meer over veilig eten...

watertappuntOp 7 juli 2017 vond de feestelijke onthulling van de aantrekkelijker gemaakte drinkwatertappunten op recreatiepark Het Hulsbeek plaats. De vijf watertappunten zijn gepimpt om kinderen en volwassenen te stimuleren meer water te drinken. De opvallende, kleurrijke kunstwerken zijn gemaakt door kunstenaar Joris ten Vaarwerk van Mr. Graffiti.

 

zorgelijk kijkende vrouw op rand van bed, met slapende man op achtergrondIn 2016 zijn er in totaal 3.860 bezoekers op het SOA-spreekuur van GGD Twente geweest. Van deze bezoekers had 20,2% één of meer SOA’s. Dit vindpercentage is in de regio Twente hoger dan in heel Nederland (18,4%).

 

eikenprocessierupsenEr zijn weer eikenprocessierupsen gezien! Contact met de haren van de eikenprocessierups kan klachten geven zoals:

  • jeuk
  • rode, pijnlijke huiduitslag
  • irritatie aan de ogen
  • irritatie aan de luchtwegen

foto van drie voeten van twee mannen in een bedEr is een internationale uitbraak van hepatitis A onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). Er zijn inmiddels in totaal meer dan 1000 patiënten gemeld in verschillende Europese landen. Onder meer in Spanje, Portugal, Italië, Groot Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Ook in Nederland zijn tot nu toe tientallen MSM met hepatitis A bekend.

 

3 kinderen springen in een het waterIn de zomer vinden veel mensen het fijn om in een zwemplas te zwemmen. Op veel plekken in Twente kun je prima zwemmen in een zwemplas.

De Provincie wijst officieel plassen aan die geschikt zijn om in te zwemmen. Daar controleren ze de kwaliteit van het water regelmatig. We adviseren om daar te gaan zwemmen.

mazelenIn verschillende Europese landen heerst mazelen. Het gaat om de volgende landen: Roemenië, Italië, Duitsland, België, Hongarije, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk en Zweden.

Mazelen komt daar vooral bij kinderen voor. In Nederland zijn de meeste mensen beschermd tegen mazelen.

Eerste resultaten gezondheidsmonitor GGD Twente

taartdiagram uit gezondheidsmonitorIn het najaar van 2016 is de gezondheidsmonitor onder volwassenen (19 jaar en ouder) uitgevoerd door GGD Twente. Bijna 20.000 Twentenaren hebben deelgenomen aan dit onderzoek. De meeste mensen voelen zich gezond. Driekwart ervaart de eigen gezondheid als goed of zeer goed. Een kwart van de Twentenaren is minder positief over de eigen gezondheid. Een groot gedeelte van deze mensen heeft een langdurige aandoening en voelt zich hierdoor beperkt.

een kleine en een erg kleine teek op een mensennagel

Van 3 t/m 9 april is het de Week van de Teek. Het is tijd om weer lekker buiten te zijn. Maar nu het warmer wordt, is de kans op een beet van een teek ook groter. Teken kunnen met een beet o.a. de ziekte van Lyme overbrengen.

 

Daarom is het belangrijk dat je je na een bezoek ‘in het groen’ goed controleert op tekenbeten. Hoe langer een teek in de huid zit, hoe groter de kans dat de teek een bacterie overdraagt. Teken moet je daarom zo snel mogelijk verwijderen.

 

luisthuisVandaag organiseert het LSH weer de Landelijke Luizendag. Dat is kort na de Voorjaarsvakantie. Op deze dag roept het LSH alle scholen in Nederland op om de kinderen te kammen.

GGD Twente Panel

Geef ons een paar keer per jaar je mening!  Lees meer...

Stel een vraag

Heb je een vraag over dit onderwerp?
Voer uw naam in
Voer een geldig e-mail adres in
Voer uw vraag in
Probeer het opnieuw