Meisjes en jongens krijgen in het jaar dat ze 10 worden een uitnodiging voor de HPV-prikken. 

Je ontvangt de uitnodiging van het RIVM met de post. Daarin staat waar en wanneer we jou inenten. Kun je niet op het moment uit de brief? Kijk dan in dit schema voor een andere mogelijkheid.

Naast alle 10-jarigen ontvangen dit jaar ook jongeren geboren in 2012, 2009, 2008, 2006 en 2004 een uitnodiging voor de HPV-prikken. In 2023 ontvangen alle jongeren geboren in 2013, 2011, 2010, 2007 en 2005 een uitnodiging. In 2024 ontvangen alle jongeren geboren in 2014, 2010 en 2007 een uitnodiging.

Geboortejaar 2004

Ben jij in 2004 geboren en heb jij een herinneringsbrief ontvangen? Dan heb je alleen in 2022 nog de mogelijkheid om (gratis) de HPV-vaccinatie te halen. In 2023 start een campagne voor mensen die ouder zijn dan 18 jaar. Jij valt hier niet onder, omdat je in 2004 geboren bent. Wil je de prik graag? Dan kan dat als je vóór 2023 bij ons komt. Kijk in dit schema waar en wanneer je de prik kunt halen.

Wat is HPV-kanker?

HPV is een virus waar je kanker van kunt krijgen. HPV betekent: humaan papilloma virus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, kun je gemakkelijk, zonder dat je het weet, iemand anders besmetten.

Ook jongens krijgen een uitnodiging voor de vaccinaties. Dat is dit jaar voor het eerst. Net als meisjes raken ook jongens besmet met HPV. Als ze ouder zijn, kunnen ze kanker krijgen aan de mond- en keelholte, de penis en de anus. De bekendste HPV-kanker bij meisjes is baarmoederhalskanker.

Lees meer over HPV-kanker op de website van het RIVM.

Hoeveel, waar en hoe?

 • Deze vaccinatie bestaat uit 2 prikken. Let op! Ben je 15 jaar of ouder en heb je 2 prikken gehad binnen 5 maanden? Dan moet je nog wel een 3e prik.
 • Minstens 5 maanden na de 1e prik kun je de 2e prik halen. Pas na die 2e prik ben je beschermd tegen HPV-kanker.
 • Je krijgt in het jaar dat je 10 wordt een uitnodiging van het RIVM voor de HPV-prikken in jouw gemeente. In de brief van het RIVM staat waar, wanneer en op welk tijdstip we je verwachten voor de HPV-prik.
 • Ben je geboren in 2004 en wil je graag de HPV-vaccinatie ontvangen? Dan heb je alleen in 2022 nog de mogelijkheid om deze (gratis) vaccinatie te halen.

Op jonge leeftijd

Je kunt besmet raken met het virus door seksueel contact. De inenting kun je dus het beste krijgen als je nog niet seksueel actief bent. Daarom word je op jonge leeftijd ingeënt. Deze leeftijd was altijd 13 jaar, maar is vanaf 2022 vervroegd naar 10 jaar.

Vooraf

Check de actuele coronamaatregelen voordat je naar de vaccinatielocatie komt.

Beeld van de HPV-campagne met daarop de tekst: met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker, Rijksvaccinatieprogramma.

Veelgestelde vragen

Je neemt mee:

 • Ingevulde gezondheids- en toestemmingsverklaring (achterop de uitnodigingsbrief). 
 • De oproepkaart(en).
 • Je vaccinatiebewijs.
  Het vaccinatiebewijs zit meestal in de Groeigids van het consultatiebureau. Heb je het vaccinatiebewijs niet meer? Kom dan toch. Wij helpen je dan verder.
 • Toestemmingsverklaring informatie-uitwisseling.
  Volgens de wet moeten we je toestemming vragen voor het geven van vaccinaties en voor het uitwisselen van gegevens tussen JGZ/GGD en het RIVM. Dit noemen we de toestemmingsverklaring. Meer informatie lees je op de website van het RIVM.

Het is belangrijk dat je op het aangegeven moment op de afspraak komt. Zo kunnen we de vaccinaties veilig en goed organiseren. Kun je echt niet op het aangegeven moment uit de brief? Kijk dan in dit schema voor een andere mogelijkheid. Je hoeft dit niet te melden. 

Kun je ook niet op een andere datum uit het schema? Houd dan deze website in de gaten voor nieuwe datums. We vaccineren in het voorjaar en najaar.

Ben je geboren na 2004, dan kun je ook volgend jaar komen voor de vaccinatie. Ben je geboren in 2004, dan heb je alleen in 2022 nog de mogelijkheid om de vaccinatie te halen.

Je krijgt de prik in je bovenarm. Kleding met lange mouwen moet uit. Houd daar dus rekening mee.

Ja, ze zijn gratis (tot en met 17 jaar). Net als de andere inentingen van het Rijksvaccinatieprogramma.

Als je twaalf jaar of ouder bent mag je eigenlijk zelf beslissen of je de prik wilt. Maar het is beter om er thuis over te praten en samen te besluiten. Komen jullie er samen niet uit? Dan kun je dit ook bespreken met de aanwezige jeugdarts.

Nee, dat hoeft niet. Maar het mag natuurlijk wel.

Vanaf 2022 is de leeftijd voor de HPV-prikken gewijzigd van 13 naar 10 jaar. Meisjes en jongens die dit jaar 10 worden, ontvangen een uitnodiging voor de HPV-prikken. Daarnaast ontvangen meisjes en jongens geboren in 2004, 2006, 2008 en 2009 ook een uitnodiging om alsnog de HPV-prikken te halen.

In 2023 ontvangen meisjes en jongens geboren in 2005, 2007, 2010, 2011 en 2013 een uitnodiging.

Ben je ouder dan 13 jaar en heb je eerder al een uitnodiging ontvangen, maar heb je de HPV-prikken gemist? Dan kun je alsnog de HPV-prikken halen.

Ja, dat kan. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Kom gewoon op de afgesproken tijd. Let op. Je moet je wel kunnen legitimeren. Neem dus een legitimatiebewijs mee: een pasje met je naam en pasfoto. Weet je niet meer wanneer je moet komen? Neem contact met ons op.

Er hoeft geen tijd tussen de coronaprik en andere vaccinaties te zitten.

Inentingen zijn vrijwillig. Je kunt zelf kiezen of je je wel of niet wilt laten inenten. Dat is een persoonlijke keuze die gaat over jouw gezondheid. Praten met familie en vrienden kan je helpen om een keuze te maken. Op de website van het RIVM vind je betrouwbare informatie die je kan helpen.

Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijgen meisjes en jongens vanaf 2022 al een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze 10 worden. De kans is groot dat je dan nog niet besmet bent.

Jouw toestemming

Voor het geven van de vaccinatie en het uitwisselen van gegevens met het RIVM vragen we je om toestemming.

Tips

 • Het is handig om een T‐shirt aan te doen met korte mouwen. Je krijgt de prik namelijk in je bovenarm.
 • Kom lopend, met de bus of op de fiets. Soms zijn er weinig parkeerplaatsen.
 • Vind je de prik spannend? Vertel het ons. Onze medewerkers hebben veel ervaring en helpen je erdoorheen!

Een vaccinatie gemist? Nog vragen?

Gebruik het contactformulier vaccinaties
Wil je meer weten over de vaccinaties of HPV-kanker? Bekijk de website van het RIVM.