Sinds 2015 is er een toename van meningokokkenziekte type W in Nederland.

Sommige mensen zijn zelfs overleden. Daarom zijn er extra vaccinaties (inentingen).
Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste.

In 2018 kregen een deel van de 14-jarigen, geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004, al een uitnodiging voor deze inenting.
In maart en april 2019 kregen de jongeren die zijn geboren in 2001, 2002, of januari - april 2004 hun uitnodiging.

Ben je geboren in 2003 of in 2005?

Dan krijg je in mei of juni deze prik.

Prikschema mei juni

Waar en wanneer?

Ongeveer twee weken van te voren ontvangen je van het RIVM een uitnodigingsbrief. Kijk in het prikschema om te zien waar en wanneer je de prik kunt halen. De prik is gratis.

Niet in aanmerking, toch vaccineren?

Komt jouw kind niet in aanmerking en wil je toch graag je kind laten vaccineren? Bespreek dit dan met je huisarts. Soms kan de huisarts deze vaccinatie geven. En anders kun je de vaccinatie krijgen bij de Travel Health Clinic. De vaccinatie is dan niet gratis. Het kost ongeveer 80 euro.

Tip!

Het is handig om een T‐shirt aan te doen met korte mouwen. Je krijgt de prik namelijk in je bovenarm. Als het koud is, kan daar natuurlijk een trui of vest overheen, maar die moet wel uit voor de prik.

Vragen?


Heb je andere vragen over de vaccinatie en wil je deze graag bespreken met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige? Laat het ons weten.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Meningokokkenziekte of de vaccinatie MenACWY?