In het jaar dat je 14 wordt, krijg je een uitnodiging voor de meningokokkenprik.

Sinds 2015 is er een toename van meningokokkenziekte type W in Nederland. Sommige mensen zijn zelfs overleden. Daarom zijn er extra vaccinaties (inentingen). In het voorjaar worden kinderen uitgenodigd die jarig zijn in januari - juni. In het najaar krijg je een uitnodiging als je geboren bent in juni - december.

Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste.

Vanwege corona

 • Kom op de afgesproken tijd. Dan wordt het niet te druk en kan iedereen zich aan de anderhalve meter afstand houden.
 • Je komt alleen of je komt met maximaal één gezonde begeleider naar de priklocatie.
 • Ben je ouder dan 12 jaar? Zorg dan dat je een mondneusmasker bij je hebt.
 • Heb je milde verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest en/of verhoging of koorts (38.0°C of hoger)? Blijf dan thuis en maak een nieuwe afspraak.
 • Heeft iemand in jullie gezin koorts (38.0°C of hoger), benauwdheidsklachten of corona? Blijf dan thuis en maak een nieuwe afspraak.

Veelgestelde vragen

Je krijgt één prik in je bovenarm. De prik duurt maar kort en is minder eng dan je misschien denkt. Soms voelt de plek van de prik daarna een beetje hard of wordt je huid rondom de prik wat rood. Je kunt gewoon naar school of sporten. Je hoeft ook geen pijnstiller te nemen voordat je de prik haalt of na afloop. Dat is niet nodig.

Je neemt mee:

 • Oproepkaart
 • Vaccinatiebewijs
 • Ingevulde vragenlijst (achterop de uitnodigingsbrief)
 • Geldig identiteitsbewijs

 

Het is belangrijk dat je op het aangegeven moment op de afspraak komt. Zo kunnen we de vaccinaties veilig en goed organiseren. Kun je niet komen? Dan hoef je niets te doen. Je ontvangt vanzelf, over een half jaar, een nieuwe afspraak voor deze prik van het RIVM.

Kom je niet in aanmerking,  maar wil je je toch graag laten vaccineren? Bespreek dit dan met je huisarts. Soms kan de huisarts deze vaccinatie geven. Of die verwijst je door naar de Travel Health Clinic. De vaccinatie is dan niet gratis.

Het advies is om de coronavaccinatie niet tegelijk met andere vaccins te nemen, zoals de Meningokokkenprik. Het is beter als er minimaal veertien dagen tussen zitten. Op de website van de Rijksoverheid vind je er meer informatie over.

Schrijf de reden waarom je afziet van vaccinatie MenACWY op de vaccinatiekaart. Stuur deze terug naar het RIVM. Het adres staat vermeld op de vaccinatiekaart. Je krijgt dan niet nog een oproep. Afmelden bij GGD Twente is niet nodig.

Kom gewoon op de afgesproken tijd. Let op! Je moet je wel kunnen legitimeren. Neem dus een legitimatiebewijs mee, een pasje met je naam en pasfoto. Weet je niet meer wanneer je moet komen? Neem contact met ons op.

Stuur dan een e-mail aan jeugdvaccinaties@ggdtwente.nl.

Zet in de mail:

 1. Wanneer je de prik al gehad hebt
 2. Je naam
 3. Je woonplaats
 4. Je geboortedatum

Dan kunnen wij dit goed verwerken in onze administratie.

In het voorjaar worden kinderen uitgenodigd die 14 worden in januari - juni. In het najaar krijg je een uitnodiging als je 14 wordt in juni - december.

Ben je nog geen 18 jaar oud? En heb je geen oproep gehad? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.

Tips!

 • Het is handig om een T‐shirt aan te doen met korte mouwen. Je krijgt de prik namelijk in je bovenarm.
 • Kom lopend, met de bus of op de fiets. Soms zijn er weinig parkeerplaatsen.
 • Vind je de prik spannend? Vertel het aan onze medewerker. Zij hebben veel ervaring en helpen je erdoorheen!

Vragen?

Heb je vragen over de vaccinatie en wil je deze graag bespreken met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige?

Meer weten?

Wil je meer weten over de Meningokokkenziekte of de vaccinatie MenACWY?