In het jaar dat je 14 wordt, krijg je een uitnodiging voor de meningokokkenprik.

Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste.

Je ontvangt de uitnodiging van het RIVM met de post. Daarin staat waar en wanneer we jou inenten. Kun je niet op het moment uit de brief? Kijk dan in dit schema voor een andere mogelijkheid.

Check de actuele coronamaatregelen voordat je naar de vaccinatielocatie komt.

Veelgestelde vragen

Je krijgt één prik in je bovenarm. De prik duurt maar kort en is minder eng dan je misschien denkt. Soms voelt de plek van de prik daarna een beetje hard of wordt je huid rondom de prik wat rood. Je kunt gewoon naar school of sporten. Je hoeft ook geen pijnstiller te nemen voordat je de prik haalt of na afloop. Dat is niet nodig.

Je neemt mee:

 • Ingevulde gezondheids- en toestemmingsverklaring (achterop de uitnodigingsbrief).
 • De oproepkaart(en).
 • Je vaccinatiebewijs.
 • Geldig identiteitsbewijs.
 • Toestemmingsverklaring informatie-uitwisseling.
  Volgens de wet moeten we je toestemming vragen voor het geven van vaccinaties en voor het uitwisselen van gegevens tussen JGZ/GGD en het RIVM. Dit noemen we de toestemmingsverklaring. Meer informatie lees je op de website van het RIVM.

 

Het is belangrijk dat je op het aangegeven moment op de afspraak komt. Zo kunnen we de vaccinaties veilig en goed organiseren. Kun je echt niet op het aangegeven moment uit de brief? Kijk dan in dit schema voor een andere mogelijkheid. Je hoeft dit niet te melden. 

Kun je ook niet op een andere datum uit het schema? Dan hoef je niets te doen. Je ontvangt vanzelf, over een half jaar, een nieuwe afspraak voor deze prik van het RIVM.

Kom je niet in aanmerking,  maar wil je je toch graag laten vaccineren? Bespreek dit dan met je huisarts. Soms kan de huisarts deze vaccinatie geven. Of die verwijst je door naar de Travel Health Clinic. De vaccinatie is dan niet gratis.

Er hoeft geen tijd tussen de coronaprik en andere vaccinaties te zitten.

Schrijf de reden waarom je afziet van vaccinatie MenACWY op de vaccinatiekaart. Stuur deze terug naar het RIVM. Het adres staat vermeld op de vaccinatiekaart. Je krijgt dan niet nog een oproep. Afmelden bij GGD Twente is niet nodig.

Kom gewoon op de afgesproken tijd. Let op! Je moet je wel kunnen legitimeren. Neem dus een legitimatiebewijs mee, een pasje met je naam en pasfoto. Weet je niet meer wanneer je moet komen? Neem contact met ons op.

Stuur dan een e-mail aan jeugdvaccinaties@ggdtwente.nl.

Zet in de mail:

 1. Wanneer je de prik al gehad hebt
 2. Je naam
 3. Je woonplaats
 4. Je geboortedatum

Dan kunnen wij dit goed verwerken in onze administratie.

In het voorjaar worden kinderen uitgenodigd die 14 worden in januari - juni. In het najaar krijg je een uitnodiging als je 14 wordt in juni - december.

Ben je nog geen 18 jaar oud? En heb je geen oproep gehad? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.

Jouw toestemming

Voor het geven van de vaccinatie en het uitwisselen van gegevens met het RIVM vragen we je om toestemming.

Tips

 • Het is handig om een T‐shirt aan te doen met korte mouwen. Je krijgt de prik namelijk in je bovenarm.
 • Kom lopend, met de bus of op de fiets. Soms zijn er weinig parkeerplaatsen.
 • Vind je de prik spannend? Vertel het ons. Onze medewerkers hebben veel ervaring en helpen je erdoorheen!

Vragen?

Heb je vragen over de vaccinatie en wil je deze graag bespreken met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige? Mail ons via jeugdvaccinaties@ggdtwente.nl.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Meningokokkenziekte of de vaccinatie MenACWY?