In het jaar dat je 14 wordt, krijg je een uitnodiging voor de meningokokkenprik.

Je ontvangt de uitnodiging van het RIVM met de post. Daarin staat waar en wanneer we jou inenten. Kun je niet op het moment uit de brief? Kijk dan in dit schema voor een andere mogelijkheid.

Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste.

Meenemen naar de afspraak

 • Ingevulde gezondheids- en toestemmingsverklaring (achterop de uitnodigingsbrief)
 • De oproepkaart(en)
 • Je vaccinatiebewijs (paars)
  Heb je het vaccinatiebewijs niet meer? Kom dan toch. Wij helpen je dan verder.
 • Geldig identiteitsbewijs
 • Toestemmingsverklaring informatie-uitwisseling
  Volgens de wet moeten we je toestemming vragen voor het geven van vaccinaties en voor het uitwisselen van gegevens tussen JGZ/GGD en het RIVM. Dit noemen we de toestemmingsverklaring.

Tips

 • Het is handig om een T‐shirt aan te doen met korte mouwen. Je krijgt de prik namelijk in je bovenarm.
 • Kom lopend, met de bus of op de fiets. Soms zijn er weinig parkeerplaatsen.
 • Vind je de prik spannend? Vertel het ons. Onze medewerkers hebben veel ervaring en helpen je erdoorheen.

Veelgestelde vragen

Het is belangrijk dat je op het aangegeven moment op de afspraak komt. Zo kunnen we de vaccinaties veilig en goed organiseren. Kun je echt niet op het aangegeven moment uit de brief? Kijk dan in dit schema voor een andere mogelijkheid. Je hoeft dit niet te melden. 

Kun je ook niet op een andere datum uit het schema? Dan hoef je niets te doen. Je ontvangt vanzelf, over een half jaar, een nieuwe afspraak voor deze prik van het RIVM.

Kom gewoon op de afgesproken tijd. Let op! Je moet je wel kunnen legitimeren. Neem dus een legitimatiebewijs mee, een pasje met je naam en pasfoto. Weet je niet meer wanneer je moet komen? Neem contact met ons op.

Je kunt een nieuw vaccinatiebewijs aanvragen.

Kom je niet in aanmerking,  maar wil je je toch graag laten vaccineren? Bespreek dit dan met je huisarts. Soms kan de huisarts deze vaccinatie geven. Of die verwijst je door naar de Travel Health Clinic. De vaccinatie is dan niet gratis.

Stuur dan een e-mail aan jeugdvaccinaties@ggdtwente.nl.

Zet in de mail:

 1. Wanneer je de prik al gehad hebt
 2. Je naam
 3. Je woonplaats
 4. Je geboortedatum

Dan kunnen wij dit goed verwerken in onze administratie.

Schrijf de reden waarom je afziet van vaccinatie MenACWY op de vaccinatiekaart. Stuur deze terug naar het RIVM. Het adres staat vermeld op de vaccinatiekaart. Je krijgt dan niet nog een oproep. Afmelden bij GGD Twente is niet nodig.

In het voorjaar worden kinderen uitgenodigd die 14 worden in januari - juni. In het najaar krijg je een uitnodiging als je 14 wordt in juni - december.

Ben je nog geen 18 jaar oud? En heb je geen oproep gehad? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.

Er hoeft geen tijd tussen de coronaprik en andere vaccinaties te zitten.

Je krijgt 1 prik in je bovenarm. De prik duurt maar kort en is minder eng dan je misschien denkt. Soms voelt de plek van de prik daarna een beetje hard of wordt je huid rondom de prik wat rood. Je kunt gewoon naar school of sporten. Je hoeft ook geen pijnstiller te nemen voordat je de prik haalt of na afloop. Dat is niet nodig.

Opmerkingen en vragen