... en nog flink 'in de groei' is.

Lees over de gezondheid en ontwikkeling die past bij een 5-jarige.

Heb je een vraag over het opvoeden, opgroeien en gezondheid van je kind? We zijn er voor je. Je kunt contact met ons opnemen. Of je vraag stellen via ons contactformulier.

Op deze pagina:

Kvrolijke kleuter kijkt door een testbrilan je kind goed horen en zien?

Natuurlijk is het belangrijk dat je kind goed kan zien en horen, bijvoorbeeld voor de schoolprestaties en de veiligheid in het verkeer. Als je kind niet zo goed ziet of hoort, zegt je kind dat soms zelf, maar niet altijd. Het kan dat de leerkracht op school of jij als ouder het merken door het gedrag van je kind. Tijdens het consult testen wij de ogen en oren van je kind.

Lengte en gewicht? Je kind is nog 'in de groei'

Tijdens het consult kijkt de Jeugdgezondheid naar de lengte en het gewicht van je kind. Een gezond gewicht is belangrijk. Dat is fijn voor de motoriek, de gezondheid en het welbevinden. Kinderen zijn nog 'in de groei' en dat geldt ook voor de ontwikkeling van hun gewicht. Het Voedingscentrum heeft tips voor je, zodat je kind alle gezonde stoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft.

Wil je je kind graag complimenten geven? Richt je dan niet op het uiterlijk van het kind, maar juist op de inspanning die een kind doet die gezond zijn. Bijvoorbeeld: “Wat zorg je goed voor jezelf”, “wat goed dat je een stuk komkommer pakt als je trek hebt tussendoor!”, of “wat tof dat je met je vrienden gaat voetballen!"

H3 jongetjes spelen in een plas wateroe laat je je kind lekker bewegen?

Voldoende beweging is goed voor de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. Kinderen houden van klimmen, rennen en ontdekken.
Buitenspelen geeft kinderen voldoende beweging waardoor zij gezonder en fitter volwassen worden. Ook als het slecht weer is kun je lekker naar buiten! Of fiets samen naar school, een hele goede manier van bewegen.
De motorische ontwikkeling van je kind gaat ook met sprongen vooruit. Hoe verloopt dat en wat kun je als ouder doen om dat te ondersteunen?

Hoeveel schermtijd krijgt jouw kind?

Kinderen zitten tegenwoordig meer achter een beeldscherm dan vroeger. Het mediagedrag van kinderen verschilt, maar het mediagebruik neemt met de leeftijd toe. Kinderen kunnen met het gebruik van media, zoals smartphones, ook hun taalontwikkeling en (sociale) leervaardigheden verbeteren.

Veel kinderen vinden media leuk en het past bij hun manier van leren, kijken en ontspannen. Deze ontwikkelingen vragen wel wat van jou als ouder. Het is nodig om je kind te begeleiden. Zorg daarom dat je regelmatig bedenkt hoe je met de mediaopvoeding om wilt gaan.

Veel binnen lezen en kijken op beeldschermen heeft ook effect op de ogen van je kind.
Ken je de 20-20-2 regel al?

  • 20 minuten dichtbij kijken? Dan 20 seconden ver weg kijken
  • Elke dag minstens 2 uur buiten (pauzes en wandelen of fietsen naar school of werk tellen ook mee)

Zit jouw kind goed in zijn vel?

De sociaal-emotionele ontwikkeling van je kind heeft heel veel kanten. Je kind leert omgaan met gevoelens als boosheid en verdriet. Je kind vindt het misschien moeilijk om iets te doen. Of maakt vaak ruzie. Zelf het goede voorbeeld geven en je open stellen voor de gevoelens van je kind zijn ook in deze periode erg belangrijk. Het is een belangrijke taak voor jou als ouder om je kind te helpen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en een goed zelfbeeld.

Spraak- en taalontwikkeling, wat kun je zelf doen?

De taalontwikkeling van je kind ondersteun je door van jongs af aan veel taal aan te bieden. Samen praten, voorlezen, benoemen wat je doet enzovoorts. Kinderen kunnen sommige dingen goed en andere dingen minder goed. Er zijn kinderen die goed kunnen tekenen of rekenen, andere kinderen zijn er minder goed in. Voor praten geldt hetzelfde: bij sommige kinderen gaat het heel gemakkelijk, maar andere kinderen hebben er moeite mee. Ze hebben bijvoorbeeld een taalachterstand of stotteren. Zoek hulp als je je ongerust maakt en stel je vraag aan de jeugdverpleegkundige! Spreken jullie meertalig? Kijk dan eens op onze talenwijzer.

Ogestresste moeder achter laptop met kind op schoot en druk kind op de achtergrondpvoeden, kost het je extra stress?

Het ouderschap en de opvoeding van kinderen kosten veel energie. Het is dus niet zo gek als je af en toe gestrest of vermoeid bent. Maar veel en vaak last hebben van stress is niet goed. Je reageert dan minder rustig en consequent op het gedrag van het kind. Het zou fijn zijn als je meer energie overhoudt om gezellig met je kind om te gaan.

Het leven van kinderen, jongeren en ouders is de afgelopen maanden sterk bepaald door de coronamaatregelen. Hoe anders is dat en hoe ga je ermee om in de opvoeding?

Lees meer over: