… en voor het eerst naar school gaat.

Op deze pagina:

Misschien ben je net bij het consultatiebureau geweest met je kind. En nu gaat je kind (binnenkort) ook alweer naar school. Ook tijdens de schoolperiode is de Jeugdgezondheid er voor jou en je kind.

Voorbereiden op de basisschool

naar school 4 jaar

Wat is het spannend, de eerste schooldag! Er verandert veel voor je kind. Je kind is opeens de jongste in de groep. Hij of zij moet zelfstandig opdrachtjes maken en gaat bij klasgenootjes spelen.

Ook voor jou als ouder is het een stap waar je misschien best een beetje moeite mee hebt. En dat is ook logisch. Je vraagt je van alles af. Daarom is een goede voorbereiding belangrijk.

Jeugdgezondheid op school

Jouw kind groeit elke dag weer door nieuwe dingen te leren. Praten, bewegen, leren en omgaan met anderen. Ook dat is groei. Samen met jou kijken we wat je kind nodig heeft om goed te kunnen groeien.

Om te zorgen dat jij en je kind de hulp krijgen die nodig is, werken we samen met andere mensen. Bijvoorbeeld artsen, mensen die verstand hebben van opvoeden en mensen die kunnen helpen met problemen thuis. Natuurlijk overleggen we alleen met anderen wanneer jij dat goed vindt.

Tijdens de basisschoolperiode zien we je kind 2 keer voor verschillende gezondheidsonderzoeken:

  • Als je kind ongeveer 5 jaar is, nodigen we je kind samen met jou uit voor het gezondheidsonderzoek 5-jarigen. De uitnodiging ontvang je via de post. Meestal is dit bij een locatie van GGD Twente bij jou in de buurt, zoals een consultatiebureau. Dat kan een ander consultatiebureau zijn dan waar je eerder altijd kwam.
  • In groep 7 komen wij naar school toe voor een gezondheidscheck.  

Wil je de groei en ontwikkeling van je kind met ons bespreken? We zijn er voor je. Je kunt contact met ons opnemen of je vraag stellen via ons contactformulier.

Zindelijkheid

zindelijk

Scholen vragen ouders vaak om zijn of haar kind zindelijk te krijgen voordat het naar school gaat. Is een kind nog geen 5 jaar? Dan mag een basisschool een kind weigeren als hij of zij nog niet zindelijk is. Veel ouders maken zich hier zorgen over. In veel gevallen kun je samen met school een oplossing vinden. Bespreek daarom met school hoe het gaat met de zindelijkheid van je kind.

Loes heeft een aantal zindelijkheidstips op een rijtje gezet, zoals:

  • Zorg voor kleding die je kind zelf makkelijk aan en uit kan trekken. Dan gaat het niet mis door die lastige rits of knoop.
  • Beloon ieder succes. Bijvoorbeeld met een sticker, een high five of een duidelijk complimentje.
  • Negeer als het mis gaat en accepteer dat er soms een terugval is.

Neem tijd voor een goed ontbijt

's Ochtends is het in veel gezinnen druk. Het is soms moeilijk om op tijd op school of op het werk te komen. Rustig ontbijten lukt niet altijd. Toch is het ontbijt heel belangrijk voor kinderen. Een ontbijt geeft je kind een goede start van de dag. Zonder een goed ontbijt kan er na de nacht een laag bloedsuikergehalte ontstaan. Hierdoor kan je kind te weinig energie hebben. Dit kan zorgen voor een slechte concentratie of duizeligheid. Bekijk de ontbijttips van Loes. 

Televisie, tablet en smartphone

Kleuters kijken iedere dag gemiddeld bijna 3 kwartier televisie. Als de ouders een tablet hebben, dan speelt 66 procent daar regelmatig mee. Dit biedt mogelijkheden die ouders tijdens hun jeugd niet hadden. Nog nooit konden kinderen zo snel informatie vinden. En hun taalontwikkeling en (sociale) vaardigheden verbeteren. Kinderen vinden televisie, tablets en smartphones leuk. Je kan je kind op leuke manieren helpen om hier goed mee om te gaan.

Zorgen om geld

Het leven is de afgelopen tijd steeds duurder geworden. Bijvoorbeeld omdat energie veel geld kost. Steeds meer mensen hebben zorgen om geld. Als je niet genoeg geld hebt, kan opvoeden extra lastig zijn. Zo kan het moeilijk zijn om je kind gezond eten te geven. Of om spullen te kopen die je kind nodig heeft. Maar ook een verjaardagsfeestje organiseren kan de nodige zorgen opleveren. Je wilt dat je kind net zoals alle kinderen kan meedoen met alles. Als dat niet kan, kan je dat veel stress geven. Het kan ook zorgen voor extra spanning in huis.

Weet dat je niet de enige bent met dit probleem. Blijf er niet mee zitten. Erover praten helpt. Dan kunnen mensen met je meedenken over oplossingen. En dan sta je er niet alleen voor. Bij ons kan je terecht. We hebben ook tips voor je. Wil je praten over je zorgen? Neem dan contact op met ons.

Lees meer over: