... en al een grote knul of meid is. 

Wil je de groei en ontwikkeling van je kind met ons bespreken? We zijn er voor je. Je kunt contact met ons opnemen. Of je vraag stellen via ons contactformulier.

Binnenkort ontvang je een uitnodiging voor een consult op het consultatiebureau. Er zijn in dit consult geen vaccinaties. De volgende vaccinatie krijgt je kind als jullie het consultatiebureau voor de laatste keer bezoeken. Dan is je kind bijna 4 jaar.

Op deze pagina:

Spraak- en taalontwikkeling, wat kan je zelf doen?

Rond de 3 jaar maken de meeste kinderen langere zinnen. Zinnetjes met 3 tot 5 woorden hoor je steeds vaker. Zoals: “Ik wil niet slapen”. Ieder kind heeft daarin natuurlijk een eigen tempo! Het is belangrijk om je kind te laten merken dat je hem probeert te begrijpen. Dan zal je kind steeds meer gaan zeggen. Samen praten en voorlezen is belangrijk voor de (taal)ontwikkeling. En zo bouw je makkelijker een goede band op met je kind.

Hoe help jij je kind om nieuwe dingen te leren?

Je kind vooruit helpen in de ontwikkeling? Daar hoef je helemaal niet veel extra’s voor te doen! Kinderen leren het meeste in het gezin. Van de alledaagse omgang thuis kun je leermomentjes maken. Zoals aankleden, kleuren herkennen, op je beurt wachten. Maar ook op een prettige toon praten in plaats van schreeuwen en zelf problemen oplossen.

Is jouw peuter ook zo'n driftkop?

Bijna elke ouder krijgt vroeg of laat te maken met een koppige fase: de peuterpuberteit. Dat kan lastig zijn. Je peuter vormt een eigen ‘ik’. Het is belangrijk dat ze zelf van alles ontdekken, maar je kunt als ouder je peuter steunen.

“Nee, die is van mij”. Dit zinnetje heb je misschien al gehoord. Peuters vinden het moeilijk om te delen. Het wachten op hun beurt bij een spelletje of een ander iets gunnen. Je kan je kind leren om samen te spelen.

Hoe zorg je dat jouw peuter genoeg en gezond eet?

Het is normaal dat peuters een wisselende eetlust hebben. Of koppig blijven proberen om bij elke maaltijd zijn favoriete eten te krijgen. Als ouder heb je misschien vragen over wanneer je kind nu genoeg heeft en wat nu precies gezond is.

En hoe weet je wat gezond is voor je peuter? Er is veel goede informatie over vitamines, eetlust, een gezond gewicht, tips en ‘truuks’.

Wanneer wordt je kind zindelijk?

Met zindelijkheid bedoelen we dat je kind kan aangeven wanneer het moet plassen en poepen en dat ook kan ophouden tot op het toilet. Op welke leeftijd een kind zindelijk wordt, verschilt enorm. De meeste kids zijn rond de 3 jaar overdag zindelijk en rond de 7 jaar ‘s nachts.

Je kan je kind helpen bij het zindelijk worden.

Zorgen om geld

Het leven is de afgelopen tijd steeds duurder geworden. Bijvoorbeeld omdat energie veel geld kost. Steeds meer mensen hebben zorgen om geld. Als je niet genoeg geld hebt, kan opvoeden extra lastig zijn. Zo kan het moeilijk zijn om je kind gezond eten te geven. Of om spullen te kopen die je kind nodig heeft. Maar ook een verjaardagsfeestje organiseren kan de nodige zorgen opleveren. Je wilt dat je kind net zoals alle kinderen kan meedoen met alles. Als dat niet kan, kan je dat veel stress geven. Het kan ook zorgen voor extra spanning in huis.

Weet dat je niet de enige bent met dit probleem. Blijf er niet mee zitten. Erover praten helpt. Dan kunnen mensen met je meedenken over oplossingen. En dan sta je er niet alleen voor. Bij ons kan je terecht. We hebben ook tips voor je. Wil je praten over je zorgen? Neem dan contact op met ons.

Lees meer over: