Je downloadt hier de folder over zesde ziekte als pdf.
De tekst uit de folder vind je ook op deze pagina.

Wat is zesde ziekte?

Zesde ziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus. Veel mensen hebben als kind de ziekte gehad.

Wat zijn de klachten bij zesde ziekte?

De klachten kunnen zijn:

  • Ineens hoge koorts. De koorts gaat na 3 tot 5 dagen weg.
  • Rode vlekjes: de vlekjes beginnen in het gezicht, op de buik en de rug en daarna op de armen en benen. De vlekjes jeuken niet en verdwijnen na 1 tot 2 dagen.

Kinderen voelen zich meestal niet erg ziek.

De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 5 tot 14 dagen, meestal 10 dagen.

Hoe kun je zesde ziekte krijgen?

Het virus zit in speeksel van mensen die besmet zijn. Speeksel kan op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen. Zo kan iemand anders besmet raken.

Het virus zit ook in de keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.

Het is niet duidelijk wanneer en hoe lang zesde ziekte besmettelijk is.

Wie kan zesde ziekte krijgen?

Iedereen kan zesde ziekte krijgen. Vooral kinderen jonger dan 2 jaar. Mensen die minder afweer hebben door een ziekte of medicijnen kunnen erger ziek worden.

Iemand die zesde ziekte heeft gehad krijgt de ziekte niet opnieuw. Het virus blijft wel in het lichaam en kan later soms weer actief worden. Mensen kunnen dan opnieuw koorts en rode vlekjes krijgen.

Wat kun je doen om zesde ziekte te voorkomen?

Er is geen inenting tegen zesde ziekte

  • Maak speelgoed dat kinderen in de mond nemen elke dag schoon. Dit kan met een gewoon schoonmaakmiddel.
  • Gebruik geen servies en bestek dat anderen gebruiken.
  • Bij hoesten en niezen: Gebruik een papieren zakdoek. Hebt je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van de elleboog. Gebruik een zakdoek maar 1 keer. Gooi de zakdoek na gebruik weg. Was hierna de handen.
  • Het is niet nodig om bij iedereen die hoest of niest uit de buurt te blijven. Houd pasgeboren baby's wel uit de buurt van hoestende en niezende mensen.
  • Was regelmatig de handen met water en zeep, zeker na hoesten, niezen en de neus snuiten.
    Handen wassen doe je zo!

Is zesde ziekte te behandelen?

Behandeling is niet nodig. De ziekte geneest vanzelf.

Kan iemand met zesde ziekte naar een kindercentrum, school of werk?

Voelt iemand zich goed? Dan kan hij gewoon naar de kinderopvang, school of het werk. Het is niet duidelijk wanneer en hoe lang zesde ziekte besmettelijk is. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden.

Heeft je kind zesde ziekte? Vertel het dan aan de leidster of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van zesde ziekte bij hun kind.

Heb je nog vragen?

Bel dan met het team Infectieziekten GGD Twente.