Je downloadt hier de tekst over meningokokken-ziekte als pdf.
De tekst uit de folder vind je ook op deze pagina.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een bacterie.


In onze cookieverklaring vind je meer informatie: www.ggdtwente.nl/cookieverklaring.

Soms kunnen de klachten ernstig zijn. Door meningokokken kan iemand hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging krijgen. In Nederland komt meningokokkenziekte regelmatig voor.

Wat zijn de klachten bij meningokokkenziekte?

Niet iedereen wordt ziek door de meningokok. Iemand kan erg ziek worden als de bacterie in het bloed of de hersenen komt. De klachten beginnen vaak met verkoudheid en het gevoel dat je griep krijgt. Daarna kunnen de klachten zijn:

  • plotseling hoge koorts
  • suf
  • hoofdpijn
  • niet tegen licht kunnen
  • misselijk zijn en braken
  • een zere en stijve nek, vooral als je het hoofd voorover buigt

Soms komen er hele kleine vlekjes in de huid. Deze zijn rood of paars die niet weggedrukt kunnen worden. Ze zijn zo groot als een speldenknop.

Baby’s huilen snel en anders dan normaal. Ze beginnen te huilen als je ze bij het verschonen aan de benen optilt. Baby’s zijn slaperig en drinken slecht.

Iemand met meningokokkenziekte kan zeer snel en ernstig ziek worden, soms al binnen een paar uren.

Hoe kun je meningokokkenziekte krijgen?

De meningokok zit in de neus of keel. Veel mensen dragen deze bacterie tijdelijk bij zich zonder dat zij zelf ziek worden. Door hoesten, niezen en praten komen druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en zo besmet raken. De kans is heel klein dat iemand ziek wordt nadat hij is besmet.

De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 2 tot 10 dagen. Meestal is dit 3 tot 4 dagen.

Wie kan meningokokkenziekte krijgen?

Iedereen kan deze ziekte krijgen. Jonge kinderen en tieners hebben meer kans om de ziekte te krijgen.

Er zijn verschillende typen Meningokokken. Iemand die de ziekte heeft gehad bouwt er afweer tegen op. Maar alleen voor het type meningokok waar hij ziek door is geworden. Iemand kan dus vaker meningokokkenziekte krijgen.

Wat kun je doen om meningokokkenziekte te voorkomen?

Inenten

Kinderen krijgen sinds 2002 een inenting meningokok type C. Sinds 2018 krijgen kinderen de inenting tegen type A, C, W en Y. Deze krijgen ze op het consultatiebureau als ze 14 maanden oud zijn. Tieners krijgen ook een uitnodiging voor deze inenting

Bij hoesten en niezen:

Gebruik een papieren zakdoek. Gooi de zakdoek weg nadat je hem hebt gebruikt. Was daarna de handen met water en zeep. Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van de elleboog. Het is niet nodig om bij iedereen die hoest en niest uit de buurt te blijven. Houd pasgeboren baby’s wel uit de buurt van hoestende en niezende mensen.

Medicijnen

Heeft iemand meningokokkenziekte? Dan is het soms nodig om medicijnen te geven aan anderen. Dat kan bijvoorbeeld aan anderen in het gezin zijn. De medicijnen helpen dan om de ziekte te voorkomen bij anderen. De GGD bekijkt samen met de arts of dat nodig is.

Is meningokokkenziekte te behandelen?

Meningokokkenziekte gaat niet vanzelf over. Iemand met deze ziekte wordt opgenomen in het ziekenhuis. Door snelle behandeling worden de meeste mensen weer helemaal beter. Soms houden mensen klachten, bijvoorbeeld doof blijven, scheel kijken en moeite met leren. Soms overlijdt er iemand aan meningokokkenziekte.

Kan iemand met meningokokkenziekte naar een kindercentrum, school of werk?

Iemand is dan te ziek om naar het kindercentrum, school of werk te gaan.

Heeft je kind meningokokkenziekte? Vertel het dan aan de leidster of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van meningokokkenziekte bij hun kind.

Hebben mensen contact gehad met een iemand met meningokokkenziekte? Dan kunnen zij gewoon naar het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal, school of werk. Thuisblijven helpt niet om de ziekte te voorkomen. Er zijn altijd en overal mensen die de meningokok bij zich dragen. Het gebeurt bijna nooit dat twee mensen in een gezin of groep meningokokkenziekte krijgen.

Heb je nog vragen?

Bel met het team Infectieziekten