Je downloadt hier de folder over mazelen als pdf.
De tekst uit de folder vind je ook op deze pagina.

Wat is mazelen?

Mazelen is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus. De meeste kinderen in Nederland worden ingeënt tegen mazelen. Daardoor komt de ziekte in Nederland niet veel meer voor.

Wat zijn de klachten bij mazelen?

Mazelen begint plotseling met:

 • hoge koorts
 • niet lekker voelen
 • verkouden en hoesten
 • de ogen kunnen ontstoken raken, waardoor iemand niet goed tegen licht kan
 • soms komen er witte vlekjes in de mond

Na 3 tot 7 dagen komen er vlekjes op de huid. Deze vlekjes komen eerst achter de oren en verspreiden daarna over het hele lichaam. De vlekjes voelen ruw, als schuurpapier. Na een paar dagen worden de vlekjes en de koorts minder.

De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 7 tot 14 dagen. Meestal is het 10 dagen.

Hoe kun je mazelen krijgen?

Mazelen is heel besmettelijk. Het virus zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Mensen kunnen ook via de handen en spullen het virus binnen krijgen.

Mensen kunnen anderen besmetten vanaf 4 dagen vóór de vlekjes beginnen. Ze zijn nog besmettelijk tot 4 dagen nadat ze de vlekjes krijgen.

Wie kan mazelen krijgen?

Iedereen kan mazelen krijgen. Vooral mensen die geen inenting tegen mazelen hebben gehad. Sommige mensen kunnen erger ziek worden door mazelen:

 • kinderen jonger dan 1 jaar
 • volwassenen. Hoe ouder iemand is, hoe zieker iemand kan worden door mazelen.
 • mensen met minder afweer tegen ziektes

Iemand die mazelen heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen

Hoe kun je mazelen voorkomen?

Er is een inenting om de ziekte te voorkomen. De BMR inenting (tegen Bof- Mazelen en Rode Hond) beschermt tegen de ziekte. Kinderen krijgen 2 BMR-inentingen: als ze 14 maanden en 9 jaar oud zijn. Dit gebeurt op het consultatiebureau.

Ben je niet ingeënt tegen mazelen? Of heb je minder afweer tegen ziektes? Blijf dan uit de buurt bij iemand met mazelen. Doe dit tot 4 dagen nadat hij vlekjes op de huid heeft gekregen. Als je toch contact heb gehad, overleg dan met de huisarts.

Bij hoesten of niezen:

 • Gebruik een papieren zakdoek. Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest dan in de plooi van je elleboog.
 • Gebruik een zakdoek maar één keer.
 • Gooi de zakdoek na gebruik weg.
 • Was hierna je handen.

Het is niet nodig om bij iedereen die hoest of niest uit de buurt te blijven. Houd pasgeboren baby's wel uit de buurt van hoestende en niezende mensen.

Handen wassen

Was regelmatig de handen met water en zeep, zeker na hoesten, niezen en neus snuiten.
Handen wassen doe je zo:

 • Maak de handen goed nat onder stromend water.
 • Neem wat vloeibaar zeep uit een pompje.
 • Wrijf de handen over elkaar. Zorg dat er zeep op de binnenkant en buitenkant van de handen zit. Wrijf goed alle vingertoppen in. Vergeet de duimen niet. Wrijf ook tussen de vingers.
 • Spoel de zeep goed af, onder stromend water.
 • Droog de handen goed af aan een schone handdoek of aan een papieren handdoek bijvoorbeeld keukenrol.

Zie ook de film 'Handen wassen - Doe het goed en vaak'  van het RIVM.

Is mazelen te behandelen?

Mazelen kan niet behandeld worden. De ziekte gaat meestal vanzelf over.

Soms wordt iemand erg ziek door mazelen. Bijvoorbeeld door een oorontsteking of longontsteking door mazelen. Heel soms overlijdt iemand aan de ziekte

Kan iemand met mazelen naar kindercentrum, school of werk?

VIemand met mazelen is vaak te ziek om naar de kinderopvang, school of werk te gaan.Voelt je kind zich weer goed? Dan kan het naar de kinderopvang of school. Een kind met mazelen is al besmettelijk voordat er klachten zijn. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden.


Heeft je kind mazelen? Vertel het dan aan de leidster of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op klachten van mazelen bij hun kind.

Een volwassene met mazelen die zich weer goed voelt, kan gewoon weer werken. Werk je met jonge kinderen of in de zorg? Dan moet je eerst overleggen met je werkgever, de bedrijfsarts of de GGD, voor je weer gaat werken.

Heb je nog vragen?

Bekijk de video Mazelen op de RIVM-website.

Of neem contact op met het team Infectieziekten GGD Twente.