Je downloadt hier de folder over malaria als pdf.
De tekst uit de folder vind je ook op deze pagina.
Wat is malaria?
Malaria krijg je door malariaparasieten. Mensen raken besmet door een steek van een besmette malariamug. Malaria komt voor in warme landen op plaatsen waar het vochtig is. Er zijn verschillende soorten malaria. Van de ene soort worden mensen zieker dan van de andere. Ook in Nederland zijn mensen met malaria. Deze mensen zijn altijd in warme landen geweest.
Wat zijn de klachten bij malaria?
- gevoel of men griep krijgt
- koorts
- koude rillingen
- spierpijn
- hoofdpijn.
De tijd tussen besmet raken en ziek worden is meestal 10 tot 14 dagen. Soms krijgt iemand met malaria niet direct klachten. Krijg je deze klachten binnen 4 maanden na bezoek aan een gebied met malaria? Vertel de huisarts dan dat je in een gebied met malaria bent geweest.
Hoe kun je malaria krijgen?
Een malariamug heeft malariaparasieten bij zich. Als zo’n mug een mens steekt, dan draagt hij malariaparasieten over aan de mens. Via het bloed komt de parasiet in de lever en de rode bloedcellen terecht.
Soms zijn de parasieten direct actief en dan krijgen mensen snel klachten. De parasieten kunnen ook slapend aanwezig zijn in de lever. Ze worden soms pas na maanden of zelfs na jaren actief. Mensen kunnen dus ook pas veel later klachten krijgen.
Iemand met malaria kan geen andere mensen besmetten.
Wie kan malaria krijgen en voor wie is er extra risico?
Iedereen die in een gebied met malaria komt kan het krijgen. Deze gebieden zijn vooral in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Als je daar langere tijd verblijft is de kans groter. De malariamug steekt vooral na zonsondergang en tot zonsopgang.
Sommige mensen kunnen erger ziek worden van malaria. Dat zijn:
- zwangere vrouwen
- jonge kinderen
- mensen die geen milt meer hebben
Mensen kunnen vaker in hun leven malaria krijgen.
Wat kun je doen om malaria te voorkomen?
Er bestaat geen inenting tegen malaria. Ga je naar een gebied met malaria? Dan kun je wel tabletten tegen malaria slikken. Vraag hierover advies bij de GGD of je huisarts.
Het is erg belangrijk om maatregelen tegen muggen te nemen:
- Slaap in een slaapkamer waar geen muggen zijn.
- Gebruik een muggennet dat is behandeld met een middel tegen insecten, bijvoorbeeld een klamboe.
- Loop tussen zonsondergang en zonsopgang niet met blote armen en benen.
- Bescherm blote huid met een middel tegen muggen waarin DEET zit.
Malaria is nooit helemaal te voorkomen.
Is malaria te behandelen?
Heb je na bezoek aan een malariagebied klachten die op griep lijken? Bel dan altijd je huisarts. Doe dit ook als je maatregelen genomen hebt om malaria te voorkomen. Malaria is goed te behandelen. Wordt er op tijd met het goede medicijn behandeld? Dan kunnen mensen weer helemaal beter worden.
Kan iemand met malaria naar een kindercentrum, school of werk?
Voelt iemand met malaria zich goed? Dan kan hij gewoon naar kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, school of werk. Mensen kunnen elkaar niet met malaria besmetten.
Heb je nog vragen?
Bel dan met het team Infectieziekten GGD Twente.