De HPV-prikken voor kinderen en jongeren vinden weer plaats.

Je ontvangt de uitnodiging van het RIVM met de post. In de brief staat waar en wanneer we jouw kind inenten. Kun je dan niet? Kijk dan in het schema voor een andere mogelijkheid.

10 jaar

Je kunt besmet raken met het virus door seksueel contact. De inenting kun je dus het beste krijgen als je nog niet seksueel actief bent. Daarom word je op jonge leeftijd ingeënt. Deze leeftijd was altijd 13 jaar, maar is vanaf 2022 vervroegd naar 10 jaar.

Overige leeftijden

Naast alle 10-jarigen ontvangen dit jaar alle jongeren geboren in 2005 tot en met 2013, die nog geen 2 prikken hebben gehad, een uitnodiging voor de HPV-prikken.

Geboren in 2004, 2005 of 2006

Ben je geboren in 2004, 2005 of 2006 dan kun je tot 1 juni 2024 de HPV-prik halen. Neem hiervoor contact op met Jeugdgezondheid. Na 1 juni 2024 kun je de HPV-prik niet meer gratis halen.

Geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003

Bekijk de informatie over de HPV-prik voor 1996-2003.

Meenemen naar de afspraak

  • Ingevulde gezondheids- en toestemmingsverklaring (achterop de uitnodigingsbrief)
  • De oproepkaart(en)
  • Toestemmingsverklaring informatie-uitwisseling
    Volgens de wet moeten we je toestemming vragen voor het geven van vaccinaties en voor het uitwisselen van gegevens tussen JGZ/GGD en het RIVM. Dit noemen we de toestemmingsverklaring.

Tips

  • Het is handig om een T‐shirt aan te doen met korte mouwen. Je krijgt de prik namelijk in je bovenarm.
  • Kom lopend, met de bus of op de fiets. Soms zijn er weinig parkeerplaatsen.
  • Vind je de prik spannend? Vertel het ons. Onze medewerkers hebben veel ervaring en helpen je erdoorheen.

Twee kinderen op de bank.

Veelgestelde vragen

Het is belangrijk dat je op het aangegeven moment op de afspraak komt. Zo kunnen we de vaccinaties veilig en goed organiseren.

Je ontvangt de uitnodiging van het RIVM met de post. In de brief staat waar en wanneer we jouw kind inenten. Kun je niet? Kijk dan in het schema voor een andere mogelijkheid.

Kun je dan ook niet, dan hoef je niets te doen. Je ontvangt vanzelf, over een half jaar, een nieuwe afspraak voor deze prik van het RIVM.

Deze inenting bestaat uit 2 prikken. Minstens 5 maanden na de 1e prik kun je de 2e prik halen. Pas na die 2e prik ben je beschermd tegen HPV-kanker.

Let op! Ben je 15 jaar of ouder en heb je 2 prikken gehad binnen 5 maanden? Dan moet je nog wel een 3e prik.

Ja, ze zijn gratis. Net als de andere inentingen van het Rijksvaccinatieprogramma.

Als je 16 jaar of ouder bent, mag je zelf beslissen of je de prik wilt. Vanaf 12 tot 16 jaar beslis je dit samen met je ouders. Ben je jonger dan 12 jaar dan beslissen jouw ouders.

Maar het sowieso goed om er thuis over te praten en samen een keuze te maken. Komen jullie er samen niet uit? Dan kun je dit ook bespreken met de aanwezige jeugdarts.

Als je jonger bent dan 12, dan kom je samen met (één van) je ouders.

Ben je ouder dan 12 jaar, dan hoeven je ouders niet mee te komen, maar het mag natuurlijk wel. Kom je alleen, dan gaan we er vanuit dat je ouders akkoord zijn met de vaccinatie. Vanaf 16 jaar beslis je dit natuurlijk zelf.

Ja, dat kan. Neem contact met ons op om een afspraak te maken.

Kom gewoon op de afgesproken tijd. Let op. Je moet je wel kunnen legitimeren. Neem dus een legitimatiebewijs mee: een pasje met je naam en pasfoto. Weet je niet meer wanneer je moet komen? Neem contact met ons op.

Het vaccinatiebewijs heb je niet (meer) nodig om een prik te halen. Je kunt dus gewoon naar de afspraak komen.

Je mag een nieuw vaccinatiebewijs aanvragen.

Heb jij het vaccinactiebewijs wel, dan kan je dit meenemen.

Inentingen zijn vrijwillig. Je kunt zelf kiezen of je je wel of niet wilt laten inenten. Dat is een persoonlijke keuze die gaat over jouw gezondheid. Praten met familie en vrienden kan je helpen om een keuze te maken. Op de website van het RIVM vind je betrouwbare informatie die je kan helpen.

Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijgen meisjes en jongens vanaf 2022 al een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze 10 worden. De kans is groot dat je dan nog niet besmet bent.

Meer informatie of vragen