Hepatitis B is een infectieziekte met soms ernstige gevolgen.

Mensen krijgen het door een virus. Door het virus krijg je een ontsteking van de lever. Soms kan dit ernstige gevolgen hebben.

Klachten bij hepatitis B

De meeste mensen die hepatitis B hebben, zijn niet ziek. De klachten kunnen zijn:

 • moe voelen
 • gevoel alsof je griep krijgt
 • koorts
 • weinig zin in eten
 • pijn boven in de buik, bij de lever
 • geel worden van de huid en het oogwit
 • donkere urine
 • licht gekleurde ontlasting

Besmettelijk

Het virus zit in bloed, sperma, vocht uit de penis en vocht uit de vagina. Mensen kunnen op verschillende manieren besmet raken:

 • Heeft een zwangere vrouw hepatitis B? Dan kan ze tijdens de bevalling de baby besmetten. Veel mensen met hepatitis B zijn op deze manier besmet geraakt.
 • Door onveilige seks met iemand die besmet is. Dus zonder een condoom.
 • Als bloed dat besmet is in een wondje terecht komt.
 • Als bloed dat besmet is op slijmvlies komt. Bijvoorbeeld in de ogen of de binnenkant van de mond.
 • Wanneer speeksel waar bloed in zit in een wondje of op slijmvlies komt.
 • Door prikken aan een naald die door iemand anders gebruikt is.
 • Door bijten of gebeten worden, waarbij bloed in de wond komt of op slijmvlies.
 • Door een tatoeage of piercing te laten zetten waarbij geen schone naalden worden gebruikt.

Bloed zit soms op heel gewone dingen zonder dat je het merkt. Zoals op een scheermes of tandenborstel. In een gezin gebruiken mensen deze wel eens samen. Zo kan iemand door het virus besmet raken.

Iemand kan niet besmet raken door gewoon contact zoals handen geven, knuffelen of een zoen geven. Ook niet door het samen gebruiken van servies, bestek of een toilet.

Kans om hepatitis B te krijgen

Iedereen kan hepatitis B krijgen. Sommige mensen hebben meer kans om besmet te raken:

 • Mensen die samen in een huis wonen met iemand die hepatitis B heeft.
 • Mensen die seks hebben met iemand die hepatitis B heeft.

Zit het virus al jaren in iemands lichaam? Dan is er meer kans om erger ziek te worden door het virus. Iemand kan dan bijvoorbeeld leverkanker krijgen.

Heeft iemand hepatitis B gehad en heeft hij het virus niet meer? Dan kan hij de ziekte niet opnieuw krijgen.

Zwanger en hepatitis B

Ben je zwanger en woon je in Nederland? Dan wordt je bloed onderzocht op hepatitis B.

Als de moeder besmet is, dan krijgt de baby meteen na de geboorte een prik. Deze prik beschermt de baby direct tegen hepatitis B. De baby krijgt dan ook de 1e inenting om zelf afweer op te bouwen.

De rest van de inentingen krijgt de baby op het consultatiebureau.

Voorkomen

Er is een inenting om de ziekte te voorkomen. Sinds 2012 krijgen kinderen deze inenting meerdere keren op het consultatiebureau. Je kunt ook naar de huisarts gaan.

 • Gebruik je tandenborstel alleen voor jezelf.
 • Gebruik je scheermes alleen voor jezelf.
 • Gebruik je nagelschaar, vijl of pincet alleen voor jezelf.
 • Pas op met bloed als je wondjes verbindt. Ben je besmet met het virus? Plak dan een waterdichte pleister op een wondje.
 • Vrij veilig, dus met condoom.

Mannen die seks hebben met mannen, en sekswerkers (m/v/t) kunnen bij het team Seksuele gezondheid van GGD Twente een afspraak maken voor een inenting tegen hepatitis B. Dit is gratis en anoniem. Kijk voor extra informatie over de vaccinatie op Man tot man.

Contact met bloed

Heb je een wondje en is daar bloed in gekomen van iemand die besmet is? Laat dan het wondje goed bloeden en spoel het onder de kraan met lauw water. Doe er daarna jodium op en bel de huisarts.

Onveilige seks

Heb je onveilige seks gehad met iemand die besmet is? Ga dan naar de huisarts. Of maak een afspraak met het team Seksuele gezondheid van GGD Twente.

Inenting tegen hepatitis B voor partner of gezin

Het is belangrijk dat partners en huisgenoten laten onderzoeken of zij ook besmet zijn met het hepatitis B virus. Zijn zij niet besmet? Dan kunnen ze zich laten inenten. Er zijn 3 inentingen nodig. Je moet bloed laten prikken 4 tot 8 weken na de 3e inenting. Dit is om te controleren of de inentingen werken en je beschermd bent tegen hepatitis B.

Is iemand al besmet met het hepatitis B virus? Dan heeft inenten geen zin.

Behandeling

Krijgt iemand hepatitis B als hij volwassen is? Dan gaat de ziekte meestal vanzelf over. Soms blijft het virus toch in het lichaam aanwezig. Waardoor dit komt is niet bekend.

Is iemand besmet geraakt en blijft het virus aanwezig in het lichaam? Dan heet dit 'chronische hepatitis B'. Iemand heeft dan meestal geen klachten maar kan anderen wel besmetten.

Iemand met chronische hepatitis B moet zich regelmatig laten onderzoeken. Maak hiervoor een afspraak maken met de huisarts. Soms heeft iemand met chronische hepatitis B medicijnen nodig. Daarvoor moet hij naar een specialist in het ziekenhuis.

Naar kinderopvang, school of werk

Voelt iemand met hepatitis B zich goed? Dan kan hij gewoon naar de kinderopvang, school of werk.

Vragen

Neem met vragen over hepatitis B contact op met

het team Infectieziekten

Of lees meer over hepatitis B op RIVM.nl.

 

Hepatitis-B-inentingen voor je werk

Bij sommige beroepen is het belangrijk dat je bent ingeënt tegen Hepatitis B. Wil je weten of ook jij je moet laten inenten? Informeer bij je werkgever.

Bijvoorbeeld mensen die in de zorg werken of als schoonmaker moeten zich laten inenten. Vraag aan je werkgever of ook jij je moet laten vaccineren voor hepatitis B. Je werkgever weet waar je dat kunt laten doen.

Er zijn 3 inentingen nodig om je te beschermen tegen Hepatitis B. Tussen de 1e en 2e inenting zit 1 maand. Een half jaar na de 1e inenting krijg je de 3e. De inentingen zorgen ervoor dat je zelf afweer opbouwt tegen het virus.

Uitslag goed bewaren

Je moet bloed laten prikken 4 tot 8 weken na de 3e inenting voor een "titercontrole". Dit is om te kijken of je voldoende beschermd bent. Bewaar de laboratoriumuitslag van de titercontrole heel goed. Moet je later nog eens bewijzen dat je beschermd bent tegen Hepatitis B? Dan moet je dit laten zien.

Uitslag van de titercontrole kwijt

Neem eerst contact op met de organisatie waar je je hebt laten inenten. Vraag of ze de uitslag nog hebben.

Ben je in het verleden ingeënt bij GGD Twente? Vraag dan je gegevens op bij de Travel Health Clinic.
(Lees meer over onze samenwerking met THC.)

Kun je de uitslag niet achterhalen? En...

 • ...ben je korter dan 5 jaar geleden ingeënt?
  Laat dan weer een titercontrole doen. Is deze toch niet goed? Laat je dan nog een keer tegen Hepatitis B inenten. Laat 4-8 weken daarna weer bloed prikken. Vraag bij je werkgever waar je je kunt laten inenten.

 • ...ben je langer dan 5 jaar geleden ingeënt?
  Dan heeft het geen zin om alleen een titercontrole te doen. Dan moet je je nog een keer tegen Hepatitis B inenten. Laat 4-8 weken daarna weer bloed prikken. Vraag bij je werkgever waar je je kunt laten inenten.

Vragen over Hepatitis-B-inentingen voor werk

Neem dan contact op met de Travel Health Clinic.