In de strijd tegen het coronavirus wordt er volop getest.

Je kunt je gratis laten testen op een testlocatie van GGD Twente. Testen kan nu ook door een commercieel bedrijf waarvan de testen goedgekeurd zijn door het RIVM. Testen bij deze bedrijven is niet gratis.

Wil je je laten testen door een commercieel bedrijf? Kijk dan eerst of het om een goedgekeurde test gaat: een PCR-test, of een goedgekeurde antigeentest.

Wat zijn de verschillen? En welke testen zijn betrouwbaar?

PCR-test

Met een test kun je meten of iemand is besmet met het coronavirus. Tot in oktober toe was er één test die het RIVM had goedgekeurd. Dit is de “PCR-test”. Deze test spoort het virus op. De GGD gebruikt deze betrouwbare PCR-test. Iedereen met corona-klachten kan zich bij ons gratis laten testen. Er zijn meer organisaties die de PCR-test gebruiken. Sommige testen ook namens de GGD. Die staan ook in ons overzicht van testlocaties.

Wat is de PCR-test?

Met een wattenstaafje halen we wat slijm achter uit je keel en je neus. Dit gaat naar een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd. Het laboratorium test of het virus in het slijm uit je keel en je neus zit.

Positieve uitslag PCR-test, en dan?

Is het virus aanwezig? Dan is de uitslag “positief”. Dan ben je besmet met het coronavirus. De uitslag komt bij ons binnen van een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd. Je gaat thuis in isolatie. En we doen bron- en contactonderzoek.

Antigeentest

Een ander soort test is nu ook goedgekeurd door het RIVM: de “antigeentest”. De uitslag is er veel sneller. Daarom worden ze ook wel sneltesten genoemd.

Wanneer zijn positieve uitslagen van antigeentesten betrouwbaar?

Een positieve antigeentest is betrouwbaar als de test door het RIVM is goedgekeurd, én is gedaan onder verantwoordelijkheid van een BIG-geregistreerde arts. Let op: een negatieve uitslag betekent nog niet dat je geen corona hebt.

Ik ben positief getest met een betrouwbare antigeentest, wat nu?

Voldoet de test aan de eisen en is de uitslag positief? De uitslag komt bij ons binnen van een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd. Je gaat thuis in isolatie. En we doen bron- en contactonderzoek.

Ik ben negatief getest met een antigeentest, wat nu?

Een positieve antigeentest is betrouwbaar. Een negatieve uitslag is dat niet. Je denkt dat je niet besmet bent, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een antigeentest is minder gevoelig dan een PCR-test. Dat betekent dat als je minder virusdeeltjes hebt je onterecht een negatieve uitslag krijgt. Heb je klachten? Maak een testafspraak. En blijf thuis zodat je anderen niet kunt besmetten.

Welke antigeentesten zijn goedgekeurd?

Op dit moment zijn de volgende testen goedgekeurd:

  • Panbio COVID-19-Ag rapid test (Abbott)
  • BD Veritor (Becton Dickinson)
  • Sofia SARS Antigen FIA (Quidel)
  • SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test (Roche)
  • Standard F-Covid-19 Ag FIA (SD biosensor)

Kijk voordat je een afspraak maakt op de website van het bedrijf welke test wordt aangeboden.

Niet goedgekeurde antigeentesten

Er zijn ook bedrijven die antigeentesten aanbieden die nog niet aan de eisen voldoen. Heb je een positieve uitslag? Dan doen we geen bron- en contact onderzoek. Ons advies: laat je opnieuw testen, maar nu bij de GGD. En blijf thuis om de uitslag af te wachten. Is de test van de GGD ook positief? Dan doen we bron- en contactonderzoek.

Antistoffentest

Sommige bedrijven gebruiken weer andere testen. Zoals de “antistoffentest”: in een druppel van je bloed wordt gezocht naar antistoffen tegen het coronavirus. Heb je het virus? Dan maakt je lichaam antistoffen aan om het virus te bestrijden. Maar het duurt enige tijd voordat je antistoffen aanmaakt. Dus het kan gebeuren dat je nog negatief test bij een antistoffentest, terwijl je al positief test bij de PCR-test. Je kunt al wel anderen besmetten.

Bovendien, er is nog veel onbekend over antistoffentesten. Het is nog niet zeker of iedereen antistoffen aanmaakt. Soms maken mensen met milde klachten maar heel weinig antistoffen aan. Ze testen negatief, maar ze zijn wel besmettelijk. Zulke testen zijn dus onbetrouwbaar.

Daarom heeft het RIVM deze testen nog niet goedgekeurd. En bij een positieve uitslag doen we dan ook geen bron- en contactonderzoek. Ons advies: laat je opnieuw testen, maar nu bij de GGD. En blijf thuis om de uitslag af te wachten. Is de test van de GGD ook positief? Dan doen we bron- en contactonderzoek.

Verder lezen over testen