In de strijd tegen het coronavirus wordt er volop getest.

Je kunt je gratis laten testen op een testlocatie van GGD Twente. Testen kan ook door een commercieel bedrijf waarvan de testen goedgekeurd zijn door het RIVM. Het testen bij deze bedrijven is niet gratis.

Wil je je laten testen door een commercieel bedrijf? Kijk dan eerst of het om een goedgekeurde test gaat: een PCR-test, of een goedgekeurde antigeentest.

Coronatesten: wat zijn de verschillen? En welke zijn betrouwbaar?

Met een test kun je meten of iemand is besmet met het coronavirus. Tot in oktober toe was er één test die het RIVM had goedgekeurd. Dit is de “PCR-test”. Deze test spoort het virus op. De GGD gebruikt o.a. deze betrouwbare PCR-test. Iedereen met corona-klachten kan zich bij ons gratis laten testen. Er zijn meer organisaties die de PCR-test gebruiken. Sommige testen ook namens de GGD. Die staan ook in ons overzicht van testlocaties.

Wat is de PCR-test?

Met een wattenstaafje halen we wat slijm achter uit je keel en je neus. Dit gaat naar een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd. Het laboratorium test of het virus in het slijm uit je keel en je neus zit.

Positieve uitslag PCR-test, en dan?

Is het virus aanwezig? Dan is de uitslag “positief”. Dan ben je besmet met het coronavirus. De uitslag komt bij ons binnen van een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd. Je gaat thuis in isolatie. En we doen bron- en contactonderzoek.

Testen van mensen zonder klachten: altijd met een PCR-test

Mensen zonder corona-klachten, die risico hebben gelopen op besmetting, kunnen zich ook laten testen op corona. Voor deze mensen gebruiken we een zo gevoelig mogelijke test. Want als je geen klachten hebt, dan draag je meestal minder virusdeeltjes bij je. Daarom gebruiken we bij deze mensen altijd een PCR-test.

De PCR-test bij kinderen

De PCR is een erg betrouwbare test, die we ook gebruiken bij kinderen.

Per 4 april gaat de testafname bij kinderen tot en met 12 jaar veranderen. Dan gaat het wattenstaafje om slijm op te halen niet meer helemaal naar achteren maar tot het midden van de neus. De keelafname blijft hetzelfde.Doordat het wattenstaafje niet meer zo diep in de neus gaat, is de test wel iets minder gevoelig.

We hopen dat de test wel kindvriendelijker is en meer ouders hun kinderen laten testen. Het testen van kinderen is ontzettend belangrijk om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en scholen op een verantwoorde manier open te kunnen houden.

Iedereen ouder dan twaalf testen we met de gewone testmethode.

Een ander soort test is ook goedgekeurd door het RIVM: de “antigeentest”. De uitslag is er veel sneller. Daarom worden ze ook wel sneltesten genoemd. Vanaf 19 juli voert GGD Twente geen antigeentesten meer uit.

Het gebruik van de antigeentest heeft ook nadelen. De antigeentest is namelijk minder gevoelig dan een PCR-test: als je minder virusdeeltjes hebt, het kan zijn dat de antigeentest deze niet opspoort. Hierdoor bestaat de kans op een ‘vals negatieve' uitslag. Dit betekent dat een testuitslag ook negatief kan zijn, terwijl je wél corona hebt.
Daarom de volgende adviezen:

  • De uitslag is negatief (je hebt geen corona), maar je hebt nog wel klachten?
    Dan is het extra belangrijk dat je je aan de algemene regels blijft houden. Wees extra voorzichtig bij mensen met een kwetsbare gezondheid.
  • Worden je klachten erger?
    Bel dan met je huisarts en geef aan dat je op corona bent getest met een antigeentest.

Een positieve testuitslag is wel betrouwbaar.
Op de testlocatie wordt besloten voor welke test je in aanmerking komt.

Het testen van kinderen gaat net als bij volwassenen met een wattenstaafje. Kinderen vinden zo’n test vaak niet zo prettig. Ouders en verzorgers vinden het soms niet fijn om hun kind op deze manier te laten testen. GGD Twente heeft bij het testen extra aandacht voor jonge kinderen. In de teststraten nemen wij bijvoorbeeld meer tijd voor de test. Ook hebben we een kinderteststraat en een aantal medewerkers die gespecialiseerd zijn in het testen van kinderen.

Een andere test waar je veel over hoort is de speekseltest, waarbij een ‘sabbelwat’ gebruikt wordt. Dan hoeft het wattenstaafje alleen in de mond om speeksel af te nemen. Omdat er veel speeksel nodig is, kan dit wel 20 minuten duren. Daarnaast levert het afgenomen speeksel niet altijd genoeg bruikbaar materiaal op. Dit maakt de test ongeschikt voor onze manier van testen. GGD Twente neemt deze test dus niet af.

Sommige bedrijven gebruiken weer andere testen. Zoals de “antistoffentest”: in een druppel van je bloed wordt gezocht naar antistoffen tegen het coronavirus. Heb je het virus? Dan maakt je lichaam antistoffen aan om het virus te bestrijden. Maar het duurt enige tijd voordat je antistoffen aanmaakt. Dus het kan gebeuren dat je nog negatief test bij een antistoffentest, terwijl je al positief test bij de PCR-test. Je kunt al wel anderen besmetten.

Bovendien, er is nog veel onbekend over antistoffentesten. Het is nog niet zeker of iedereen antistoffen aanmaakt. Soms maken mensen met milde klachten maar heel weinig antistoffen aan. Ze testen negatief, maar ze zijn wel besmettelijk. Zulke testen zijn dus onbetrouwbaar.

Daarom heeft het RIVM deze testen nog niet goedgekeurd. En bij een positieve uitslag doen we dan ook geen bron- en contactonderzoek. Ons advies: laat je opnieuw testen, maar nu bij de GGD. En blijf thuis om de uitslag af te wachten. Is de test van de GGD ook positief? Dan doen we bron- en contactonderzoek.

Sinds 31 maart zijn corona-zelftesten te koop bij verschillende apotheken en drogisterijen.
De zelftest is een antigeen sneltest die mensen zelf kunnen afnemen en zelf af kunnen lezen. Bij een zelftest neem je bij jezelf wat neusslijm af die je dan met de testkit onderzoekt.

Deze manier van testen biedt mensen zonder klachten de kans om zichzelf te testen.
Een zelftest is minder betrouwbaar dan een test van de GGD. Zo kan het zijn dat de test niet goed is afgenomen, de uitslag niet helemaal klopt, of dat je de uitslag verkeerd hebt afgelezen. Als de zelftest aangeeft dat je corona hebt, raden we je altijd aan om je bij de GGD opnieuw te laten testen.

Let op, de zelftest is niet geschikt voor mensen met klachten, mensen die uit een bron- en contactonderzoek komen of mensen die terugkomen uit een hoog risicogebied. In deze gevallen maak je een afspraak bij de GGD voor een test.

De zelftest is wel geschikt voor scholieren, studenten of werknemers zonder klachten, die naar school of werk gaan (en niet thuis kunnen werken).

Er wordt soms ook een spuugtest gebruikt. Hierbij spuugt het kind en een bakje. Het spuug wordt dan onderzocht.

Deze test is onvoldoende betrouwbaar en is niet goedgekeurd door het RIVM. Daarom worden de uitslagen niet overgenomen door GGD Twente, en is het advies om je opnieuw te laten testen.

Er zijn nog veel meer soorten coronatesten. Lang niet alle testen zijn geschikt voor de inzet op GGD-testlocaties. Ze zijn namelijk niet allemaal even betrouwbaar. Of ze zijn niet op grote schaal in te zetten. Ook zijn er testen die nog onderzocht worden of ze geschikt zijn.

Er wordt doorlopend onderzoek gedaan naar bestaande én nieuwe testen. GGD Twente volgt deze ontwikkelingen op de voet. Zo kijken de hele tijd of wij ons testproces kunnen verbeteren.

Ben jij ergens anders getest en twijfel je of de test betrouwbaar was?
Neem dan even contact op met onze Informatielijn corona.

Verder lezen over testen