Steeds meer plekken waar kinderen spelen worden rookvrij, waardoor kinderen steeds minder in aanraking komen met roken.

Zo is ook kinderboerderij Erve ’t Wooldrik in Enschede rookvrij. Erwin van Dam, beheerder van de kinderboerderij, vindt dat bij spelende kinderen en dieren geen rokende mensen horen: De kinderboerderij is nou eenmaal een plek waar mens, dier en natuur samenkomen en daar hoort geen rookwolk bij.

Rookvrij worden

In 2019 besloten de medewerkers van Erve ’t Wooldrik dat het gedaan was met roken op het terrein. De kinderboerderij werd direct geheel rookvrij. Weerstand was er nauwelijks. De bezoekers reageerden met veel begrip en de meesten delen de rookvrije mening. We willen het goede voorbeeld geven aan de nieuwe generatie door roken op ons erf niet toe te staan. Roken bij kinderen of dieren in de buurt kan écht niet meer in de 21e eeuw.

Rookvrij blijven

Alle kinderboerderijen in Enschede zijn op hetzelfde moment rookvrij geworden. Het welbekende bordje met ‘Rookvrij’ erop houdt de sigaret al grotendeels buiten de poort, ook bij Kinderboerderij ’t Wooldrik. Of ze nog tips hebben voor organisaties die ook rookvrij willen worden? Het bordje aan de poort zegt bezoekers vaak al genoeg. We hebben hooguit een hand vol mensen aan hoeven spreken. Ik zou vooral duidelijk zijn naar bezoekers, in discussie gaan helpt niet. Willen bezoekers toch roken? Dan wijzen wij ze vriendelijk op het rookvrije terrein: Bent u van plan een sigaret op te steken? Doe het dan niet hier en zeker niet bij de kinderen of dieren in de buurt.

Rookvrije generatie

Zien roken, doet roken. We willen niet dat roken aan anderen wordt opgedrongen op onze locatie. Wij geven graag het goede voorbeeld door roken op ons erf niet toe te staan, vertelt Erwin van Dam. Ook GGD Twente zet zich in voor een Rookvrije Generatie, want ieder kind heeft het recht om volledig rookvrij op te groeien. Zo beschermen we kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en de verleiding om te gaan roken. Bekijk wat jij kunt doen om kinderen rookvrij te laten opgroeien.

Er zijn al veel mensen die niet roken waar kinderen bij zijn, maar er zijn ook mensen die graag willen stoppen met roken om het goede voorbeeld te geven. Maar wat als je wilt stoppen met roken en het lukt je niet alleen? Wij hebben de ondersteuningsmogelijkheden in Twente voor je op een rijtje gezet.

Twee medewerkers van kinderboerderij Erve ’t Wooldrik in Enschede met tussen hen in een bordje met tekst 'Rookvrij'