... en vast al een behoorlijk eigen willetje heeft!

Het kan zijn dat we jou en je kindje zien op het consultatiebureau. Er zijn in dit consult geen vaccinaties. De volgende vaccinatie krijgt je kind als jullie het consultatiebureau voor de laatste keer bezoeken. Dan is je kind bijna 4 jaar.

Heb je een vraag over het opvoeden, opgroeien en gezondheid van je kind? We zijn er voor je. Je kunt contact met ons opnemen. Of je vraag stellen via ons contactformulier.

Op deze pagina:

De taalontwikkeling van je kind

Tussen 2 en 3 jaar wordt de woordenschat van je kind snel groter. Zinnetjes met 2 woorden of meer hoor je steeds vaker. Zoals: ‘Kijk, poes!’ Ieder kind heeft daarin natuurlijk een eigen tempo! Het is belangrijk om je kind te laten merken dat je hem probeert te begrijpen. Dan zal je kind steeds meer gaan zeggen. Samen praten en voorlezen is belangrijk voor de (taal)ontwikkeling. En zo bouw je makkelijker een goede band op met je kind.

Hoe help je je kind bij het zindelijk worden?

blije peuter op een potje

De meeste kinderen krijgen interesse in het plassen op een potje of wc tussen 2 en 3 jaar. Het heeft dan zelf in de gaten dat het poept en plast en kijkt naar wat anderen doen. Dan kun je beginnen met zindelijkheidstraining. Het liefst in een rustige periode, niet vlak voor bijvoorbeeld spannende (feest)dagen.

Ik ben twee en ik zeg nee

Heerlijk zo’n peuter, maar de peutertijd kan ook lastig zijn. Af en toe ongehoorzaam, een driftkopje of misschien ook wel eens angstig? Je peuter vormt een eigen ‘ik’. Het is belangrijk dat ze zelf van alles ontdekken, maar je kunt als ouder je peuter steunen. Het is belangrijk dat ze dit zelf doen, en dat willen ze ook maar al te graag. Een peuter leert door regels te overtreden. Jij als ouder/verzorger kunt dan de grenzen aangeven.

Hoe beweegt jouw kindje zich?

Wat kan jouw kindje al? Lekker krassen met een potlood op papier? Een paar blokjes stapelen? Vanuit hurkzit iets oppakken van de grond?

De grove motoriek (zoals staan, lopen) en de fijne motoriek (wat ze met hun handjes en vingers kunnen doen) gaan met sprongen vooruit. In het begin nog een beetje houterig, maar al snel gaat het bewegen makkelijker. Buiten spelen, klimmen en klauteren, bewegen. Allemaal gezond en goed voor de ontwikkeling van je kind. Ook leert je kind omgaan met anderen. Ga met je kleuter bijvoorbeeld wat vaker naar een speeltuintje met klimtoestellen.

Je peuter ontdekt zijn eigen wereld, hoe houd je het veilig?

peuter met vinger bijna in stopcontact

Je kind ziet geen gevaren. Hij heeft jou nodig om ervoor te zorgen dat de omgeving veilig is. Zowel in als om het huis. Ga eens op de grond liggen en kijk wat er onveilig is voor een klein kind. Loop eens de tuin of de buurt in. Is er ergens een vijvertje of sloot? Bedenk dan hoe je het veilig houdt voor je kind bij het water. Je kunt niet alles verbieden. Geef je kind de ruimte om te leren en om te gaan met risico’s. Zoek daarbij de balans tussen stimuleren en beschermen.

Tanden poetsen en een gezonde mond

Een goede verzorging van het gebit van je peuter is belangrijk. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen je kind te leren dat zoetigheid slecht is voor het gebit. En dat goed poetsen het risico op gaatjes kleiner maakt.

Bij het afbouwen van de speen sta je vaak voor een dilemma. Het is bekend dat speenzuigen slecht kan zijn voor het gebit, de kaak en de spraakontwikkeling.
Hoe help je je kind bij het afbouwen?

Merk je dat jouw kind door de mond ademt in plaats van door de neus? Dan kun je oefeningen doen met je kind. Zo voorkom je negatieve gevolgen voor de kaak of de spraakontwikkeling.

Hoe zorg je dat jouw peuter genoeg en gezond eet?

jgznb2jaareten

Het is normaal dat peuters een wisselende eetlust hebben. Of koppig blijven proberen om bij elke maaltijd zijn favoriete eten te krijgen. Je peuter kan leren eten wat de pot schaft, maar dat vraagt wel wat inzicht en geduld.

En hoe weet je wat gezond is voor je peuter? Het Voedingscentrum geeft goede informatie over vitamines, tips, trucs en recepten.

Zorgen om geld

Het leven is de afgelopen tijd steeds duurder geworden. Bijvoorbeeld omdat energie veel geld kost. Steeds meer mensen hebben zorgen om geld. Als je niet genoeg geld hebt, kan opvoeden extra lastig zijn. Zo kan het moeilijk zijn om je kind gezond eten te geven. Of om spullen te kopen die je kind nodig heeft. Maar ook een verjaardagsfeestje organiseren kan de nodige zorgen opleveren. Je wilt dat je kind net zoals alle kinderen kan meedoen met alles. Als dat niet kan, kan je dat veel stress geven. Het kan ook zorgen voor extra spanning in huis.

Weet dat je niet de enige bent met dit probleem. Blijf er niet mee zitten. Erover praten helpt. Dan kunnen mensen met je meedenken over oplossingen. En dan sta je er niet alleen voor. Bij ons kan je terecht. We hebben ook tips voor je. Wil je praten over je zorgen? Neem dan contact op met ons.

Lees meer over: