... en al een echte peuter wordt.

We willen je graag alvast voorbereiden op de ontwikkelingen van je kind die je kunt verwachten. Ook hebben we tips hoe je hem of haar daarbij kunt helpen. Het kan zijn dat we jou en je kindje ook nog zien op het consultatiebureau.

Heb je een vraag over het opvoeden, opgroeien en gezondheid van je kind? We zijn er voor je. Je kunt contact met ons opnemen. Of je vraag stellen via ons contactformulier.

Op deze pagina:

Leren praten

vader leest peuter voor

Als je kind 18 maanden oud is, kent het meestal al een paar woordjes. Je kind leert steeds beter praten. Peuters leren vooral thuis te praten. Jij hebt daar veel invloed op. Door samen te lezen, te praten, te spelen en liedjes te zingen leer jij je kind beter praten.

Loes geeft tips voor het voorlezen.

Lekker slapen

Goed slapen is gezond. Daardoor groeit je kind goed. En heeft hij ook veel energie om te spelen. Het kan natuurlijk zijn dat je kind niet wil slapen of wakker wordt in de nacht. Een goed ritme is belangrijk.

Loes geeft informatie over het slapen bij peuters.

Eigen wil

boos kijkende peuter

Nu je kind 18 maanden oud is, gaat het beseffen dat hij of zij een eigen persoon is. Je kind gaat meer praten, denken en onthouden. Ook het geweten gaat zich ontwikkelen. Peuters moeten hiervoor heel veel oefenen, veel dingen kunnen ze nog niet. Daardoor kunnen peuters ook wel eens boos worden. Soms wordt dit een driftbui. Deze fase heet ook wel de peuterpuberteit. Heel normaal gedrag, maar soms best lastig voor jou als ouder.

Tips van Loes om driftbuien te voorkomen.

Geen luiers meer?

Plassen op het potje. Bij de een gaat het makkelijker en sneller dan bij de ander. Er zijn maar heel weinig kinderen van 18 maanden zindelijk. Dat is heel normaal. Als je kind geïnteresseerd raakt in zijn of haar eigen poep en plas kan je aan de slag met het trainen van zindelijkheid.

Schoenen

Je kind heeft pas schoenen nodig vanaf het moment dat hij of zij buiten gaat lopen. Voor die tijd is het voor de ontwikkeling van de voeten beter om binnen op blote voetjes of anti-slipsokken te lopen. Op GroeiGids vind je tips bij het kiezen van de juiste schoen.

Veel kinderen lopen vanaf het moment dat ze kunnen lopen met hun voeten naar binnen gedraaid. Dit is meestal normaal. In de loop van de jaren verandert dit vanzelf.

Eten

peuter eet met grote tegenzin

Goede voeding is belangrijk om gezond op te groeien, helemaal nu je kind veel groeit. Het kan voorkomen dat je kind niet alles meer lekker vindt en eten laat staan. Tips om het gezellig te houden aan tafel.

Het is best moeilijk om in te schatten wanneer je kind voldoende heeft gegeten. Als hij of zij de helft van jouw portie eet is dat voldoende. Meer tips over de maaltijden voor je kind.

Tanden poetsen

Je kind heeft waarschijnlijk al heel wat tandjes. Het is belangrijk om de tanden nu al goed te verzorgen. Zo krijgt je kind minder gaatjes en straks een sterk volwassen gebit. Zoetigheid is niet goed voor tanden. Elke dag de tandjes poetsen voor het slapengaan is heel belangrijk. Toch is dat niet altijd makkelijk. Hieronder vind je enkele tips over wat je kan doen als je kind zijn of haar mondje dicht houdt:

Spelen

Peuters zijn heel nieuwsgierig en ze klimmen overal op. Dat heb je natuurlijk al vaak gemerkt. Het is belangrijk dat je kind veilig kan spelen. Kijk op Veiligheid.nl voor goede tips over veiligheid in huis.

Een peuter kan nog niet delen en samen spelen. Op de peuterspeelzaal of op een kinderdagverblijf leren kinderen samen te spelen.

Een kind heeft niet veel nodig om te spelen. Het meeste ligt al gewoon in huis. Denk aan; houten blokjes, zand/water, eierdopjes en aan oude tijdschriften. Kinderen van 18 maanden vinden het leuk om je na te doen. Geef ze bijvoorbeeld ook een stofdoek als je zelf aan het afstoffen bent.

Zorgen om geld

Het leven is de afgelopen tijd steeds duurder geworden. Bijvoorbeeld omdat energie veel geld kost. Steeds meer mensen hebben zorgen om geld. Als je niet genoeg geld hebt, kan opvoeden extra lastig zijn. Zo kan het moeilijk zijn om je kind gezond eten te geven. Of om spullen te kopen die je kind nodig heeft. Maar ook een verjaardagsfeestje organiseren kan de nodige zorgen opleveren. Je wilt dat je kind net zoals alle kinderen kan meedoen met alles. Als dat niet kan, kan je dat veel stress geven. Het kan ook zorgen voor extra spanning in huis. 

Weet dat je niet de enige bent met dit probleem. Blijf er niet mee zitten. Erover praten helpt. Dan kunnen mensen met je meedenken over oplossingen. En dan sta je er niet alleen voor. Bij ons kan je terecht. We hebben ook tips voor je. Wil je praten over je zorgen? Neem dan contact op met ons.