... en misschien aan het eerste hapje toe is.

Wil je de groei en ontwikkeling van je baby met ons bespreken? We zijn er voor je. Je kunt contact met ons opnemen. Of je vraag stellen via ons contactformulier.

Op deze pagina:

Ibaby met resten van wortelhapje op wangen, kin en buiks jouw baby toe aan bijvoeding?

Vanaf de 4e maand kun je beginnen met wennen aan kleine hapjes. Je baby laat merken dat hij aan bijvoeding toe is door het maken van smakbewegingen en hapbewegingen. De oefenhapjes zijn extra en komen niet in de plaats van borstvoeding of flesvoeding. Het Voedingscentrum geeft veel handige tips, schema’s en filmpjes over oefenhapjes.

Voor veel ouders en baby’s is het even zoeken en wennen om hierin een nieuw ritme te vinden. Je gaat uitproberen en kijken hoe je baby erop reageert. Het opbouwen van vaste voeding gaat stapje voor stapje en duurt ongeveer een half jaar.
Kijk ook het filmpje over oefenhapjes.

Kan je baby veilig en lekker rustig slapen?

Als je baby rond de 3 a 4 maanden is, kan hij langer achter elkaar slapen. Elke baby heeft een eigen slaapritme. Niet te veel prikkels, regelmaat en voorspelbaarheid helpen je baby om lekker te kunnen slapen.

De tips om je baby veilig te laten slapen, met een goed opgemaakt bed, helpen ook bij onrustige baby’s.
Kijk ook het filmpje over veilig slapen.

Wvader trekt gek gezicht naar baby op schootat vertelt jouw baby je?

Omdat baby's nog niet kunnen praten, gebruiken ze hun gezichtje, armpjes, beentjes, ademhaling en stem om zich uit te drukken. Een baby luistert niet naar woorden, maar reageert wel op de manier waarop we die uitspreken. Zo praten ouder en baby voortdurend met elkaar, zonder woorden. Je baby vertelt je al heel veel met zijn lijfje.

Weet je de signalen op te vangen? Dan kun je toch al heel vroeg met je baby communiceren. Maar hoe herken je de lichaamstaal van je baby?

Hvader speelt samen met babyoe stimuleer je de ontwikkeling van je baby?

Rond de vier maanden grijpen baby’s naar dingen. Geef veilige voorwerpen die hij/zij kan aanraken en ontdekken en die veilig in de mond kunnen worden gestoken. De eigen handjes zijn ook interessant en je baby gaat zijn vuistjes openen en sluiten. Je kind kijkt en probeert. Door te bewegen komt het erachter wat het allemaal met de handen kan doen.

Leg je kind regelmatig even op de buik als het wakker is. Je baby leert het hoofdje op te tillen en daardoor worden de rug en armen sterker. Die sterke spieren heeft je baby weer nodig om straks te leren zitten, kruipen en lopen. Blijf er wel altijd bij!
Kijk ook het filmpje over oefenen op de buik.