Consulten op het consultatiebureau worden in overleg en op maat aangeboden. Dit betekent dat we elke keer samen met jou kijken welke zorg je kind van ons nodig heeft.

Deze afspraak op het consultatiebureau is bij de jeugdverpleegkundige of jeugdarts. Heb je vragen? Maak thuis alvast een lijstje.

De baby krijgt aandacht, maar jijzelf ook. Ben je al gewend aan je kindje? En heb je al een fijn ritme gevonden? Herstel je goed van de bevalling of heb je nog veel klachten?

We gebruiken de "EPDS"-vragenlijst om te praten over hoe het met moeder gaat. Kun je genieten van je kindje of voelt het anders dan je verwacht had?

De mijlpalen bij 4 weken

Vanaf de geboorte ontwikkelt een kindje zich in een razend tempo.
Heb je al een aantal van de volgende mijlpalen gezien?

  • Reageert je kindje al op je, als je iets tegen hem (haar) zegt?
  • Kan hij (of zij) zijn ogen al op iets gericht houden?
  • Kan hij zijn hoofd even optillen als hij op de buik ligt?
  • Kan je kindje zijn hoofd al even meenemen, als hij - op de rug liggend - aan de armpjes voorzichtig omhoog getrokken wordt?
  • Beweegt je kindje beide armen en benen evenveel als hij op de rug ligt?

Aandachtspunten op deze leeftijd:

  • Hoe gaat het met moeder? Bij zwangerschap en bevalling verandert er erg veel.
  • Het hart, de heupen en de ogen.
  • Heeft je kindje een voorkeurshouding?

Allemaal van belang. Mocht er onverhoopt iets zijn, dan is het beter om er zo vroeg mogelijk bij te zijn.

Voorkeurshouding

Soms liggen baby’s veel op 1 kant van het hoofd (links, rechts of in het midden). Dit noem je een voorkeurshouding.

Als een baby veel op 1 kant ligt, kan dat de ontwikkeling belemmeren. Ook kan je baby een afgeplat hoofdje krijgen. Dit is niet schadelijk, maar het ziet er niet zo mooi uit. Vaak trekt dit wel weer bij, maar dat gaat meestal niet vanzelf. We kunnen advies geven hoe je de voorkeurshouding kunt verminderen.

Als de voorkeurshouding heel sterk is, kan een kinderfysiotherapeut helpen. Vooral als de ontwikkeling van je kind belemmerd wordt, is dit verstandig. De jeugdarts kan een verwijsbrief schrijven voor de kinderfysiotherapeut. Met een verwijsbrief wordt de behandeling vergoed door de zorgverzekering.