Consulten op het consultatiebureau worden in overleg en op maat aangeboden. Dit betekent dat we elke keer samen met jou kijken welke zorg je kind van ons nodig heeft. Deze afspraak op het consultatiebureau is bij de jeugdverpleegkundige of jeugdarts.

Heb je nog vragen? Maak alvast een lijstje, zodat je ze niet vergeet tijdens het consult. Het consultatiebureau is een goede plek om feitelijke informatie te krijgen. Zo kun je zelf bepalen wat de juiste keuzes zijn voor jouw kind, want geen kind is hetzelfde.

Binnenkort gaat je kind naar school. Dit is de laatste afspraak met het consultatiebureau. Voortaan doen we de onderzoeken op school. Maar je blijft van harte welkom op het consultatiebureau! Dat kan tijdens het inloopspreekuur, of op afspraak als je dat wilt.

De mijlpalen rond 4 jaar

  • Kan je kind een brug bouwen van blokjes?
  • Kan hij (zij) een cirkel natekenen? Hoe houdt je kind het potlood vast?
  • Kan hij een kledingstuk zelf aantrekken?
  • Kan hij vier verschillende vormen in de vormenstoof doen?
  • Stelt hij vragen met 'wie', 'wat', 'waar' en 'hoe'?
  • Stelt hij vragen met 'waarom', 'wanneer' en 'hoeveel'?
  • Kan je kind springen met beide voeten tegelijk?

Het gaat er niet alleen om of je kind het kan. Wij willen graag zien hoe je kind het doet. Beweegt hij vloeiend of juist houterig? Hoe reageert hij op opdrachten? Hoe is het contact tussen het kind en volwassenen?

Aandachtspunten van deze leeftijd

  • De ogentest. Het is aan een kind vaak niet te merken als het niet goed ziet. Vooral als één oog niet goed ziet, merk je dat vaak niet. Het is belangrijk zo'n "lui oog" op tijd te ontdekken. Een lui oog kan behandeld worden totdat een kind 6 jaar is. Wordt het te laat ontdekt, dan blijft het oog vaak slechtziend.
  • De algemene ontwikkeling is ook belangrijk in dit consult. Is je kind klaar om naar school te gaan? Hebben je al een school uitgezocht of twijfel je nog? De jeugdverpleegkundige kan je helpen als je wilt.

Inentingen

Deze laatste keer 1 vaccinatie: DKTP. Nu is je kind voor langere tijd beschermd. Op deze leeftijd kun je je kind goed uitleggen wat er gaat gebeuren. Een prik doet even pijn. Zeg dat gerust, wees eerlijk. Het is 1 prik in de linkerarm.

De eerstvolgende inenting krijgt je kind in het jaar dat het 9 wordt.