GGD Twente wil de verspreiding van soa's voorkomen.

Daarom voert de GGD Soa-testen, behandelingen en vaccinaties uit voor risicogroepen. En is er aandacht voor partnerwaarschuwing.

Soa-test voor risicogroepen

De GGD is aanvullend aan huisartsenzorg. Dat betekent dat iedereen die naar de huisarts kan, naar de huisarts moet voor een soa-test. Personen die niet naar een huisarts kunnen en hoog risico hebben gelopen op een soa, kunnen bij de GGD terecht voor een soa-test.

Daarnaast kunnen jongeren tot 25 jaar bij de GGD terecht met al hun vragen over seksualiteit. Deze Sense-spreekuren zijn gratis en anoniem.

Partnerwaarschuwing

Als er een soa is vastgesteld bij een patiënt, dan is het belangrijk dat sekspartners hierover worden ingelicht. Zij kunnen zich dan óók laten onderzoeken en eventueel laten behandelen. Hierdoor kan de overdracht van soa beperkt worden.

Cliënten kunnen natuurlijk zelf hun sekspartners waarschuwen. Als dat gewenst is, kan de GGD deze partnerwaarschuwing overnemen van patiënten of van huisartsen of specialisten, die in hun praktijk soa's diagnosticeren. Heb je hierover nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Hepatitis B vaccinatiecampagne voor risicogroepen

Wij adviseren mannen die seks hebben met mannen (MSM), en sekswerkers (m/v/t) om zich te laten vaccineren tegen Hepatitis B. Deze groepen worden bij GGD Twente uitgenodigd voor gratis en anonieme vaccinatie tegen Hepatitis B. Je patiënt kan hiervoor zelf een afspraak maken.

Testen en vaccineren op locatie

In het kader van het regionale publieke gezondheidsbeleid bezoekt het team Seksuele gezondheid regelmatig clubs en bordelen. Sekswerkers kunnen zich dan op locatie laten testen op soa's en zich laten vaccineren tegen hepatitis B.

Ook bezoeken we homobars en sauna's, waar mannen die seks hebben met mannen (MSM) zich kunnen laten testen en vaccineren.

Neem gerust contact met ons op voor uitleg of een afspraak.

Informatie over soa en behandeling

Lees in de NHG-richtlijnen meer over het soa-consult.

Meldingsplichtige soa's

Soa’s die je als medisch professional moet melden zijn:

  • Hepatitis B dragerschap of acuut
  • Hepatitis C acuut

Meer informatie over het melden van infectieziekten vind je bij Infectieziekte-informatie voor professionals van het RIVM.