Pre-Expositie Profylaxe en Post Expositie Profylaxe.

  • PrEP is een Pre-Expositie Profylaxe in de vorm van tabletten die geslikt kunnen worden om een hiv-infectie te voorkomen.
  • PEP of Post Expositie Profylaxe is een behandeling van vier weken die direct na een risicovol seksueel contact of prikaccident gegeven wordt om een hiv-infectie te voorkomen.

PrEP

PrEP is een Pre-Expositie Profylaxe in de vorm van tabletten Truvada, die geslikt kunnen worden om een hiv-infectie te voorkomen. Inmiddels is Truvada geregistreerd als PrEP en mag door (huis)artsen voorgeschreven worden. Het wordt alleen nog niet vergoed door de zorgverzekeraar.

PrEP begint steeds meer bekendheid te krijgen onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). Als huisarts kun je benaderd worden met vragen over PrEP. Mocht je geïnteresseerd zijn in het voorschrijven van PrEP, bekijk dan bekijk de landelijke Multidisciplinaire Richtlijn PrEP voor de juiste planning en controles.

Sinds september 2019 verstrekt ook GGD Twente PrEP, zij het aan een beperkte groep mannen. Hierbij wordt gekeken naar het risico dat de cliënt loopt en de mate van kwetsbaarheid van de cliënt.

Meer informatie

PEP

PEP of Post Expositie Profylaxe is een behandeling van vier weken met een combinatie van drie antiretrovirale middelen. De behandeling wordt direct na een risicovol seksueel contact of prikaccident gegeven om een hiv-infectie te voorkomen. De behandeling moet zo snel mogelijk starten (liefst binnen twee uur, maximaal 72 uur), om het risico van infectie zo klein mogelijk te maken.

PEP wordt door een internist in het Medisch Spectrum Twente voorgeschreven.

Meer informatie