Informatie over de soa-test bij GGD Twente.

Afspraak maken voor een soa-test

Twijfel je of je een soa kunt hebben? Doe met de advies-chat op soaids.nl de soa-check. Zo weet je of je een soa-test moet doen.

Informatie over de soa-test

Je hebt een afspraak op een locatie van de GGD voor een soa-test. Dan gaat een verpleegkundige eerst met je in gesprek. Daarna besluiten we op welke soa’s we je testen. Die testen kunnen we direct afnemen:

  • Vrouwen maken zelf een uitstrijkje van de vagina. Dit kan ook als je ongesteld bent. Het uitstrijkje testen we op chlamydia en gonorroe. 
  • Mannen vragen we tijdens het consult in een urinepotje te plassen. De urine testen we op chlamydia en gonorroe.
  • Soms nemen we bloed af om te testen op syfilis, hepatitis B en hiv (je mag van tevoren gewoon eten).
  • Een soa-test bij de GGD is gratis.

Betrouwbare test

We willen graag een betrouwbare test doen. Daarom mag je in de 2 weken voor de test géén seks hebben.

Uitslag binnen een week

Binnen een week is de uitslag bekend. Je krijgt de uitslag per sms. Of je kunt ons bellen voor de uitslag. Blijkt uit de uitslag dat je een soa hebt? Dan word je in de meeste gevallen bij de GGD behandeld.

Soa? Vertel het de mensen met wie je seks had

Als blijkt dat je een soa hebt, dan moeten je (vroegere) sekspartners dat ook weten, zodat zij zich ook kunnen laten onderzoeken.

Wil je liever niet zelf je (ex-)partner vertellen dat je een soa hebt? Dan kan de GGD dat voor je doen. Wij doen dat anoniem: wij adviseren hen om zich te laten testen, maar wij noemen géén namen. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Lees ook Ik wil vertellen dat ik een soa heb op soaids.nl.