Het Centrum Seksueel Geweld Twente-Achterhoek kan je helpen!

Je kunt 24 uur per dag, 7 dagen in de week bellen met: 0800 - 0188.

Bel zo snel mogelijk

Het is belangrijk dat je na een aanranding of verkrachting zo snel mogelijk contact opneemt. Het liefst binnen 72 uur na de aanranding of verkrachting. Dit heeft te maken met het vinden van sporen van seksueel geweld en de medische zorg die je nodig hebt.
Maar ook na 72 uur kun je contact opnemen en biedt het Centrum Seksueel Geweld hulp.

Lees meer en bekijk de video met uitleg op de site van het Centrum Seksueel Geweld.logo en naam Centrum Seksueel Geweld

Wat moet je wel en niet doen?

Als je net bent verkracht of aangerand, bel je zo snel mogelijk met het Centrum Seksueel Geweld. Aan de telefoon zal de hulpverlener je enkele vragen stellen en zeggen welke hulp je nodigt hebt.
De hulpverlener zal je vragen om naar het centrum te komen. Om sporen veilig te stellen is het belangrijk om de volgende dingen te doen:

 • Bij voorkeur niets eten of drinken
 • Ga niet naar het toilet
 • Ga niet douchen of wassen
 • Verander niks aan de plek waar het is gebeurd
 • Doe de kleding die je aan had niet in de wasmand of wasmachine. Laat de kleding liggen of doe deze in een plastic of papieren tas. De tas mag je niet dichtknopen
 • Kleed je niet om als je de kleding nog aan hebt. Neem een set schone kleren mee naar het centrum.

Alle hulp die je nodig hebt

In het centrum werken artsen, verpleegkundigen, psychologen en politie samen om je goede zorg te bieden. Alle professionals houden zich aan hun beroepsmatige geheimhoudingsplicht. Het Centrum Seksueel Geweld Twente-Achterhoek biedt je de volgende hulp:

 1. Medische hulp
  Zoals het voorkomen van ongewenste zwangerschap, hiv, soa's en de behandeling van verwondingen.
 2. Forensisch onderzoek
  Onderzoek als je aangifte wilt doen bij de politie. Dit om de verdachte(n) te kunnen opsporen of bewijs tegen de verdachte(n) te verzamelen.
 3. Psychische hulp
  Hulp bij de verwerking van wat je hebt meegemaakt. Een casemanager ondersteunt je de eerste maanden bij je verwerking. Wanneer het nodig is wordt trauma-behandeling gegeven.

Wel of geen politie

Als je dat wilt neemt het Centrum Seksueel Geweld contact op met de politie. Daarna heb je tijd om te beslissen of je wel of geen aangifte wilt doen. Ook als je geen aangifte wilt doen, ben je welkom in het Centrum Seksueel Geweld Twente-Achterhoek.