Antwoorden op vragen over schurft.

Veelgestelde vragen

Nee, je kunt heel schoon zijn en toch schurft krijgen.

Nee, schurft is geen soa. Wel kun je schurft oplopen door met iemand seks te hebben. Dit kan doordat je huid op huidcontact hebt. Je kan schurft ook krijgen als je samen in hetzelfde bed ligt.

Jijzelf, jouw huisgenoten en jouw nauwe contacten moeten behandeld worden. Iedereen moet 2 keer de hele behandeling doen.

Nee, dit kan niet. De schurftmijt kan wel op stoffen zitten. Denk hierbij aan een bank of kleding. De schurftmijt kan op een bank zitten omdat iemand die besmet is met blote huid op de bank heeft gezeten. Als jij daarna met blote huid op de bank gaat zitten, kan jij besmet raken. Je kan ook besmet raken als je kledingstukken aantrekt van iemand die schurft heeft. Bijvoorbeeld als je sportshirtjes wisselt.

Dat mag in de meeste gevallen wel. Als je werkt in de gezondheidszorg of met kinderen is het goed om dit met de bedrijfsarts te overleggen.

Nee, schurft gaat niet vanzelf over. Schurft moet worden behandeld met crème of met tabletten. De huisarts kan een recept voor deze crème of tabletten voorschrijven.

Alleen crème of tabletten gebruiken is niet genoeg om van schurft af te komen. Je moet bijvoorbeeld ook:

 • je kleding, handdoeken en beddengoed op de goede manier wassen.
 • je schoenen 3 dagen in een dichte plastic zak doen.

Wat je precies moet doen staat in de uitleg over de behandeling. Schurft behandelen is veel werk. Plan wat je moet doen voor je begint.

Schurft is een huidmijt. Een huisdier kan wel last hebben van huidmijten, maar de huidmijt bij een dier is niet hetzelfde als de schurftmijt van de mens. Een schurftmijt van de mens kan niet overleven op een dier. Als iemand schurft heeft en een dier aait, kan de schurftmijt wel tijdelijk op de vacht gaan zitten. Aai jij daarna het dier dan kan je besmet raken. De schurftmijt van een mens kan maximaal 3 dagen op een dier zitten.

Een schurftmijt kan 3 dagen leven buiten het lichaam van de mens.

In de meeste gevallen is het nodig dat alle huisgenoten behandeld worden.

De kosten van de behandeling voor schurft gaan van je eigen risico af.

 • Heb je je eigen risico nog niet opgemaakt, dan betaal je de medicijnen zelf.
 • Heb je je eigen risico wel opgemaakt, dan betaalt je verzekering de medicijnen.

Schurft kan met name op textiel of stof zitten. Dus op sneakers of andere schoenen van stof kunnen mijten zitten. Leg deze schoenen de eerste 3 dagen apart vanaf de start van de behandeling. Draag deze schoenen mét sokken. Voor schoenen van leer is dit niet nodig.

Het in zakken stoppen of wassen op 60 graden van:

 • badjas
 • slippers
 • mutsen, sjaals en oorwarmers
 • stoffen schoenen
 • werkkleding
 • stoffen hoezen van de telefoon, laptop of tablet
 • tweedehandskleding

Het opnieuw cremen van de schaamstreek en handen na het toiletbezoek.