Je bent in contact geweest met iemand die schurft heeft. Denk goed na hoe het contact eruitzag.

Je bent een contact van iemand met schurft als je:

  • 15 minuten huid-op-huid contact hebt gehad 
  • seks hebt gehad 
  • kleding van elkaar gedragen hebt
  • huisgenoot bent, bijvoorbeeld in een studentenhuis of in een gezin
  • in hetzelfde bed geslapen hebt

Laat je behandelen met medicijnen. Je loopt namelijk zelf het risico schurft te hebben. Het kan 2 tot 6 weken duren voordat de klachten van schurft beginnen.

Je bent geen contact van iemand met schurft als je:

huisgenoot bent, maar geen gebruik hebt gemaakt van dezelfde keuken, badkamer, toilet en kapstok. En geen gebruik gemaakt hebt van dezelfde kleren, handdoeken en beddengoed.

Besmettelijk

Je bent besmettelijk vanaf ongeveer 2 weken na het contact met iemand met schurft. Zo ver moet je het niet laten komen. Als je weet dat je in contact bent geweest met iemand met schurft, laat je je behandelen. Zo voorkom je dat je klachten krijgt en de schurft weer doorgeeft aan anderen.

Medicijnen via de huisarts

Bel je huisarts en vertel dat je in contact bent geweest met iemand met schurft. Je huisarts schrijft medicijnen tegen schurft voor. De behandeling bestaat altijd uit 2 keer crème of 2 keer pillen slikken, met een week ertussen. 

De kosten van de behandeling voor schurft gaan van je eigen risico af.

  • Als je je eigen risico nog niet hebt opgemaakt, dan betaal je de medicijnen zelf.
  • Als je je eigen risico wel hebt opgemaakt, dan betaalt je verzekering de medicijnen.

Jouw contacten hoeven niet behandeld te worden

Als je alleen in contact bent geweest en je nog geen klachten hebt die passen bij schurft, dan hoeven jouw huisgenoten en contacten zich nog niet te behandelen. Hopelijk voorkom jij een besmetting met schurft door jezelf gelijk na het contact te behandelen.

Heb je wel klachten van schurft, neem dan contact op met je huisarts. De huisarts kan bepalen of je schurft hebt en een behandeling voorschrijven. Heb je schurft, vertel dit dan aan je huisgenoten en contacten zodat ze zich ook kunnen behandelen.

Video: Heb je schurft? Informeer anderen


In onze cookieverklaring vind je meer informatie: www.ggdtwente.nl/cookieverklaring.