Als je geboren bent tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 kun je gratis HPV-prikken halen.
Aantal prikken
- Er zijn 2 prikken nodig om je goed te beschermen tegen HPV. Tussen de prikken moet minimaal 5 maanden zitten, maar het is beter om er 6 maanden tussen te laten. Het vaccin werkt dan het beste.
- Heb je een ziekte die je afweer minder maakt? Of gebruik je medicijnen die de afweer minder maken? Dan heb je misschien 3 prikken nodig. Er wordt samen met een GGD-arts gekeken of dat nodig is. Je kunt ook met je eigen behandelaar overleggen.
Let op!
- Heb je de 1e prik nog niet gehaald? Haal deze dan zo snel mogelijk. Dan weet je zeker dat je de 2e prik ook gratis kunt halen. Haal je de 1e prik in 2024? Dan kun je de 2e prik niet meer gratis halen. De 2e HPV-prik kost dan tussen de 150 en 200 euro.
- Haal je 2e prik zo snel mogelijk. Je krijgt bericht van het RIVM als je de 2e prik kunt halen. Red je het niet om de 2e prik in 2023 te halen? Dan kan je deze gratis halen tot 1 juni 2024.
- Heb je je vóór 2023 1 of 2 keer laten vaccineren tegen HPV? Dan heb je nog 1 prik nodig. Wacht hier niet te lang mee. Dit kan tot 1 juni 2024.
HPV-prik halen in 2024
In 2024 zijn er minder momenten en plekken om een HPV-prik te halen. Binnenkort lees je meer over hoe en waar je in 2024 een HPV-prik kunt halen.
Tips
- Het is handig om een T‐shirt aan te doen met korte mouwen. Je krijgt de prik namelijk in je bovenarm.
- Kom lopend, met de bus of op de fiets. Soms zijn er weinig parkeerplaatsen.
- Vind je de prik spannend? Vertel het ons. Onze medewerkers hebben veel ervaring en helpen je erdoorheen.
Overige leeftijden
- Vrouwen en mannen die geboren zijn voor 1996 kunnen zich ook laten prikken. Je betaalt de prikken dan zelf. Neem hiervoor contact op met onze Informatielijn HPV 1996-2003.
- Informatie over HPV-vaccinaties als je in 2004 of daarna geboren bent.
Veelgestelde vragen
Het vaccin dat je gratis kun laten prikken is Cervarix. Mannen en vrouwen krijgen hetzelfde vaccin. Als je een ander vaccin wilt, dan betaal je dit zelf.
De vaccinatie werkt het beste als je nog geen HPV-besmetting hebt. Het is dus belangrijk dat je de vaccinatie krijgt voordat je seksueel actief wordt. Maar ook als je al seksueel actief bent, kan de vaccinatie HPV-kanker voorkomen.
Geen enkele vaccinatie is in Nederland verplicht. Het wel of niet laten vaccineren tegen HPV is een persoonlijke keuze die gaat over jouw gezondheid. Praten met familie en vrienden kan je helpen om een keuze te maken. Op de website van het RIVM vind je betrouwbare informatie die je kan helpen.
Het kan zijn dat je alle HPV-prikken al hebt gehad die je nodig hebt. Het RIVM stuurt dan geen uitnodiging. Je kunt op hpvafspraak.nl snel opvragen of je gevaccineerd bent of niet.
Heb je nooit de prikken tegen HPV gehad? Als je geboren bent tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003, dan kun je wel een afspraak maken.
Op hpvafspraak.nl kun je een afspraak maken, maar je kunt ook snel opvragen of je eerder prikken hebt gehad.
We weten niet of het vaccin invloed heeft op de zwangerschap. Daarom kun je je niet laten vaccineren als je zwanger bent.
Er hoeft geen tijd tussen de coronaprik en andere vaccinaties te zitten.
Meer informatie
- Vaccineren tegen HPV-kanker bij het Rijksvaccinatieprogramma
- HPV: wat weet je over deze soa? bij Soa Aids Nederland