Veel mensen griezelen van ratten. Maar wist je ook dat ratten ons ziek kunnen maken?

door: Mariska Assink, sociaal verpleegkundige infectieziektenportret van Mariska Assink

Zij kunnen de bacterie Leptospirose bij zich dragen. Deze bacterie kan de ziekte van Weil veroorzaken. Ratten verspreiden de ziekte door hun urine in grond, riool en in openbaar water achter te laten. En zo kunnen wij als mens dus ook besmet raken, als wij hiermee in aanraking komen.

Melding

Vorige week belde het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente met onze afdeling Infectieziekte. Het ging om een melding van Leptospirose. Dit is een meldplichtige ziekte. Zulke ziekten moeten altijd worden gemeld bij de GGD. Zo kunnen wij als GGD in de gaten houden waar er sprake is van een verhoogd risico.

Mensen die werken met riool, grond of open water, hebben een grotere kans op besmetting. En ook mensen die recreëren bij sloten, plassen en meren waar ratten voorkomen, lopen meer risico.

De melding door het MST was zo'n geval. De patiënt is lid van een kanovereniging en kanoot vaak in zijn vrije tijd. Hij is tijdens het kanoën in het water gevallen en daarna ziek geworden. Hij kreeg last van hoofdpijn en koorts, matige eetlust en veel spierpijn in de benen. De patiënt moest naar het ziekenhuis. Daar ontdekte men dat hij besmet is met de ziekte van Weil.

Liever voorkomen dan genezen

De bacterie die de ziekte veroorzaakt kan via wondjes of via de ogen, neus of mond in het lichaam komen. Het bestuur en leden van de kanovereniging hebben ons diverse keren gebeld. Zij vroegen of zij ook besmet waren met de ziekte van Weil. En wat ze kunnen doen om dit te voorkomen.

Gelukkig is het risico op besmetting niet groot! Maar het is wel belangrijk dat je weet hoe je de kans op deze ziekte zo klein mogelijk houdt. Daarom organiseerde ik met het bestuur van de kanovereniging een informatieavond voor alle leden. We hebben ook de roeivereniging uitgenodigd. Want ook van hen kregen we telefoontjes.

De informatieavond vindt binnenkort plaats. Tijdens die avond geven we uitleg over wat de ziekte is, hoe je deze kunt krijgen, wat de klachten zijn, hoe je het voorkomt en wat de GGD doet.

Meer weten? Vragen?

Wil jij ook meer weten over de bacterie Leptospirose en de ziekte van Weil?