Voor veel mensen is dit de meest zorgwekkende ziekte in het rijtje kinderziektes.

door: Cindy Ziegerink, sociaal verpleegkundige infectieziektenportret van Cindy Ziegerink

Er zijn 2 soorten hersenvliesontsteking: door een bacterie en door een virus. In mijn werk krijg ik regelmatig te maken met de bacteriële variant.
Een tijd geleden kwamen werk en privé wel heel erg dicht bij elkaar te liggen.

Weg roze wolk

Een vriendin is onlangs bevallen van een gezond jongetje. De pasgeboren baby is altijd erg makkelijk en tevreden. Maar van het een op het andere moment merkten ouders opeens verandering in zijn gedrag. De kleine spruit wilde niet drinken en bleek hoge koorts te hebben. Al met al toch een reden om even langs de huisarts te gaan.

Alarmbellen

Normaal is koorts niet meteen een reden voor paniek. Maar bij pasgeborenen gaan bij medici toch al snel een aantal alarmbellen rinkelen. Koorts bij een zuigeling is namelijk niet gewoon. Het kan een symptoom zijn van een infectie en dit kan bij jonge kinderen levensbedreigend zijn. Dit is dan ook de reden dat de ouders met de kleine meteen doorgestuurd worden naar het ziekenhuis. Hier krijgt hij meteen een infuus en medicatie omdat er geen tijd is om te wachten op de uitslagen. De schrik zit er dus goed in bij ouders.

En dan...

Een paar uur later blijkt het om een hersenvliesontsteking te gaan. Ondertussen is het hummeltje ook suf, hij krijgt vlekjes op zijn buik en het verschonen van de luier vindt hij zeker geen pretje. De ouders schrikken van deze diagnose. Van een hersenvliesontsteking kun je erg ziek worden. Zonder een snelle behandeling kan dit zelfs dodelijk zijn. Ook kan iemand er blijvende schade aan overhouden. Een hersenvliesontsteking door een bacterie verloopt over het algemeen heftiger dan door een virus.

Moederinstinct

Gelukkig blijkt het bij dit kereltje te gaan om een virale hersenvliesontsteking. Hij mag weer naar huis. Na een week of twee is hij gelukkig weer helemaal de oude. Bij een virale hersenvliesontsteking krijg je geen medicatie voorgeschreven, maar moet je uitzieken.

Vaak blijkt het bezorgde voorgevoel van moeders te kloppen. Deze moeder twijfelde of ze naar de huisarts moest gaan met de koorts. Uiteindelijk is ze blij dat ze dit gedaan heeft.

Meer weten?

Hersenvliesontsteking wordt ook wel meningitis, meningo-encefalitis of nekkramp genoemd.

Kijk voor meer informatie over oorzaak, symptomen en behandeling van hersenvliesontsteking op de site van de Hersenstichting.