Wist je dat teken het hele jaar actief zijn? Meldpunt Infectieziekten geeft tips.

Als de grondtemperatuur boven de 5 tot 7°C is, kunnen teken actief worden. De meeste mensen worden gebeten van maart tot en met oktober. Vergeet dus niet jezelf te controleren op teken na het maken van een herfstwandeling in het bos. Of nadat je bladeren hebt geharkt in de tuin. Want teken kunnen ziektes overbrengen. Zoals de ziekte van Lyme. GGD-medewerkers van het Meldpunt Infectieziekten vertellen waar je op moet letten bij het controleren. Ook geven ze een aantal tips om teken te voorkomen. En ben je toch gebeten door een teek? Lees dan wat je kunt doen. Verwijder in ieder geval de teek zo snel mogelijk.

Teken

Teken zijn kleine beestjes. Ze lijken op spinnetjes. Teken kunnen mensen en dieren bijten. Ze zuigen zich vast in de huid. Teken leven laag bij de grond. Ze zitten in struiken, tussen bladeren op de grond en ook op hoog gras.

Controleren op teken

Teken kunnen zich overal op het lichaam vastbijten. Ze zitten het liefst in liezen, holte van de knieën, oksels of tussen de billen. Ook bij randen van het ondergoed, achter de oren en in de nek waar het haar begint. Controleer goed, want teken zijn bijna niet te zien. Je kunt een vergrootglas gebruiken. Laat iemand anders kijken op plekken die je niet goed kunt zien. Je kunt ook een spiegel gebruiken. Krijg je de teken niet uit je kleren? Was de kleren dan op 60 graden. Je kunt ze ook 15 minuten in de wasdroger doen op een hoge temperatuur.

Een tekenbeet voorkomen

  • Blijf zoveel mogelijk op de paden. Blijf weg bij plekken waar veel planten, hoog gras en struiken dicht op elkaar staan.
  • Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek.
  • Stop de pijpen van je broek in je sokken.
  • Op lichte kleding kun je een teek beter zien.
  • Smeer de huid die niet bedekt is in met een middel tegen insecten waar DEET in zit.
  • Bedek eventueel het hoofd van kinderen met een pet.

Toch gebeten door een teek?

  • Doe niets op de teek voor je hem weghaalt. Ook geen alcohol, jodium, olie of een watje met zeep.
  • Pak een puntig pincet. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid bij de kop vast. Trek de teek er langzaam uit. Als een stukje van de kop blijft zitten, is dat niet erg. Gebruik je een ander apparaat om teken weg te halen? Kijk dan goed in de gebruiksaanwijzing.
  • Doe daarna jodium op het wondje.
  • Schrijf op wanneer en op welke plek van de huid je door een teek gebeten bent.

Teken kunnen ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme en TBE. Verwijder je een teek binnen 24 uur? Dan is de kans op de ziekte van Lyme kleiner. Zit de teek waarschijnlijk al meer dan 24 uur in de huid vast? Of krijg je na het verwijderen klachten? Ga dan naar de huisarts en overleg of behandeling nodig is. Als je bent gebeten door een teek, kun je dit melden op tekenradar.nl.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met het Meldpunt Infectieziekten van GGD Twente.