Het is 3 uur ’s nachts als mijn telefoon gaat. Ik heb dienst voor het Centrum Seksueel Geweld en ik krijg een jonge vrouw aan de telefoon.

portret van Liesbeth ter Braakdoor: Liesbeth ter Braak, sociaal verpleegkundige Seksuele gezondheid en casemanager Centrum Seksueel Geweld

Ze vertelt in paniek dat ze net seks heeft gehad tegen haar wil. De dader is een bekende en is net uit haar huis weggegaan.

Ik vraag of ze nu veilig is. Dat is het eerste dat belangrijk is. Daarna probeer ik te horen wat er is gebeurd. Ze vertelt dat de dader haar gedwongen heeft tot seks. Daarbij is geen condoom gebruikt. Ze is niet aan de pil en gebruikt ook niets anders om niet zwanger te kunnen worden. Verder zegt ze pijn te hebben aan haar vagina.

Iemand aan je zijde

In overleg met haar schakel ik de politie in. De politie belt me al snel terug om te melden dat er inderdaad sprake is van een verkrachting. Zij willen sporen van de dader veilig stellen en er is medische zorg nodig voor haar. Om 4.30 uur ’s nachts is ze op het Centrum Seksueel Geweld en wordt er door de politie en een forensisch arts sporen afgenomen van haar lichaam. Op plekken die de dader aangeraakt heeft. Haar ondergoed wordt door de politie meegenomen voor DNA-onderzoek. De forensisch arts onderzoekt haar. Ze krijgt de morning after pil en we regelen een soa-test. Ik blijf al die tijd bij haar om gerust te stellen of wat uit te leggen.

Verdriet en angst

De volgende dag bel ik met haar. Ze zegt dat ze slecht heeft geslapen en bang is. Ze denkt er veel aan en is verdrietig. Ik leg haar uit wat een normale stressreactie is en hoe ze daar mee kan omgaan. Als de spanningsklachten niet afnemen na een aantal weken dan kan ik haar doorwijzen naar een goede hulpverlener waar ze snel terecht kan. Ik overleg ook met Veilig Thuis over haar veiligheid, de dader is een bekende en zou weer langs kunnen komen.

Tijdens al die weken hou ik contact met haar maar ook met de politie en de arts. Ik ben de vaste persoon die alle afspraken regelt en in de gaten blijft houden hoe het met haar gaat. Ze blijkt een soa te hebben; chlamydia. De medicijnen krijgt ze ook van het Centrum Seksueel Geweld.

Leven oppakken

De politie is bezig met de aangifte en het onderzoek naar de dader. Zij hebben veel contact met haar. Na een aantal behandelingen bij een therapeut gaat het weer goed met haar. De dader is verhoord door de politie en binnenkort komt de zaak voor de rechter. Een aantal maanden later neem ik afscheid van haar en zit mijn taak als casemanager zit er op. Ik ben blij dat ik haar heb kunnen helpen omdat dit soort zaken heel heftig zijn voor slachtoffers. Het is belangrijk dat zij deze hulp krijgen om later problemen te voorkomen. 

Contact

Centrum Seksueel Geweld