Heb je risico gelopen op HIV? Loop je het risico op HIV-infectie?

Er is medicatie om de kans te verkleinen. Lees hieronder meer over PEP en PrEP.

Kijk voor de preventie-mogelijkheden ook op yoursex.nl.logo YourChoice with text: vaccinations, just us, undetectable untransmittable, prep, condoms, your prevention, yoursituation, your sexpartner, your choice

PEP (post expositie profylaxe)

Heb je risico gelopen op HIV? Bijvoorbeeld als je seks hebt gehad met iemand die HIV positief is en je hebt geen condoom gebruikt of het condoom is geknapt of afgegleden.

Dan zijn er medicijnen die de kans op een HIV-infectie kleiner maken. Dit heet PEP (post expositie profylaxe).

  • Het is heel belangrijk dat je zo snel mogelijk met de medicijnen start. In ieder geval binnen 72 uur na het sekscontact.
  • Deze medicijnen worden voorgeschreven door een arts in het ziekenhuis (MST). De huisarts of huisartsenpost kunnen je doorverwijzen.
  • PEP is een kuur van vier weken.
  • Door PEP kun je veel last van bijwerkingen krijgen. Het is alleen bedoeld voor noodgevallen.

Meer informatie over PEP

 

PrEP (pre expositie profylaxe)

PrEP is medicatie waarmee je voorkomt dat je een hiv-infectie oploopt. Het medicijn bevat hiv-remmers en is bedoeld voor mannen die seks hebben met mannen, die geen hiv hebben, maar een risico lopen om hiv op te lopen.

Als je PrEP wilt gaan slikken, bespreek dit dan met je huisarts. De huisarts mag PrEP voorschrijven. Het medicijn wordt niet vergoed door de zorgverzekering.

  • Als je huisarts nog niet op de hoogte is van PrEP en de mogelijkheden, dan kun je hem / haar wijzen op de Richtlijn PrEP.
  • Daarnaast is er informatie van het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) beschikbaar.

Slik je al PrEP?

Ook als je al PrEP slikt, is het belangrijk dat je huisarts hiervan op de hoogte is. Hij / zij kan je helpen om dit medicijn veilig te gebruiken. Als je PrEP op een goede manier gebruikt, wordt de kans dat je hiv oploopt heel klein.

Het medicijn werkt niet tegen andere SOA’s, dus het blijft belangrijk om condooms te gebruiken. Voor een SOA-test kun je een afspraak maken met de Poli Seksuele gezondheid GGD Twente.

PrEP via GGD Twente

Sinds september verstrekt GGD Twente zelf PrEP. Maar alleen aan een beperkte groep mannen. We kijken naar het risico dat je loopt en naar de kwetsbaarheid.
Neem voor meer informatie contact op met de Poli Seksuele Gezondheid van GGD Twente.

Meer informatie over PrEP

Lees meer over PrEP op MAN tot MAN of bel je huisarts of de huisartsenpost.