Voor sommige mensen kan zomerse hitte gevaarlijk zijn.

Kijk bij het RIVM voor vragen en antwoorden over hitte en corona. Bijvoorbeeld over ventilatoren en airco's.

De GGD geeft tips om de zomer gezond door te komen:

Baby's

Hoe verzorg je baby's bij warm weer? Loes geeft tips!

Drink voldoende

Zorg dat je voldoende drinkt. Ook als je geen dorst hebt. Neem altijd een flesje water mee. Vooral als je naar buiten gaat of als je met de auto of de trein gaat. Drink geen alcohol, want alcohol werkt vocht afdrijvend.

Gebruik je medicijnen waarbij je niet veel mag drinken? Of heb je een ziekte, waarbij je niet veel mag drinken? Overleg dan met je huisarts.

Houd jezelf koel

Blijf in de schaduw en doe kalm aan tussen 12.00 en 16.00 uur, de warmste uren van de dag. Bedek je hoofd, draag een zonnebril en lichte kleding. Wél in de zon? Gebruik zonnebrandcrème! Doe boodschappen in de ochtend of avond. Neem een bad of douche om af te koelen.

Houd je huis koel

Bij warm weer wordt het ook in huis warm. Als de temperatuur in huis hoger is dan 26°C, dan kun je daar last van krijgen. Zorg daarom dat het koel blijft in huis.

 • Gebruik de zonwering voordat het te warm wordt
 • Ventileer en lucht ’s avonds en ’s nachts
 • Zet computers en andere apparaten zo veel mogelijk uit
 • Gebruik eventueel een ventilator of airco
 • Zet een laagje water op een plat dak

Zorg voor elkaar

 • Voor sommige mensen kan hitte gevaarlijk zijn. Dit zijn vooral ouderen en kleine kinderen. Dit is ook zo voor mensen met minder afweer of met een ziekte aan het hart of de longen.
 • Let op ouderen of zieken. Vooral als ze alleen wonen en niet meer zo goed ter been zijn. Misschien kunnen zij hulp gebruiken. Vooral tijdens de zomervakantie. Dan zijn veel familieleden, buren of bekenden op vakantie.
 • Houd mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen goed in de gaten. Zorg dat zij voldoende drinken. Oudere mensen en kinderen drogen sneller uit.
 • Laat baby's en kleine kinderen nooit alleen in een auto achter!

Bewaar boodschappen en eten koel

Houd vlees, eieren en zuivel goed gekoeld. Zorg dat de temperatuur in de koelkast niet hoger dan 7 graden is. Gebruik een koeltas als je boodschappen doet.

Geniet verstandig van de zon

Bescherm je huid:

 • gebruik anti-zonnebrandmiddel
 • zet een zonnehoed op
 • gebruik een zonnebril met UV-werende glazen

Ga niet uitgebreid zonnebaden tussen 12 en 15 uur. Let op de zonkracht. Hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbranding. En: zoek op tijd de schaduw op.

Wees zuinig met water

De droge zomer van 2018 liet zien dat voldoende water niet altijd vanzelfsprekend is. Terwijl we water dagelijks nodig hebben om te drinken, te douchen of de tuin te sproeien en voor de natuur, landbouw en industrie. Door samen zuinig te zijn op water, houden we voldoende voor nu en later. (Bron: Waterschap Vechtstromen.)

Was natuurlijk wel gewoon je handen en spoel groenten gewoon af. Zo voorkom je infectieziekten.

Veilig buiten zwemmen

Met het warme weer is het heerlijk om een frisse duik te nemen. Op veel plekken in Twente kun je prima zwemmen in een zwemplas. Waar? Kijk op Zwemwater.nl.

Soms kun je klachten krijgen door het zwemwater. Lees hier meer over veilig zwemmen.

Laat je tuinslang leeglopen

De legionellabacterie komt van nature voor in grond en in water. In water zitten meestal heel weinig legionellabacteriën. Maar soms kan legionella in water erg snel groeien. Met name als het water stilstaat en tussen 25 en 45 graden warm is. Bij deze warmte kan dit dus ook in tuinslangen boven de grond voorkomen. Daarom is het belangrijk om de tuinslang of hoge drukspuit na gebruik leeg te laten lopen.

Speel niet in regenplassen op straat

Bij hevige regenval na een droge periode zal het water niet snel weglopen. Die plassen op straten en grasvelden lijken dan misschien leuk om in te spelen, maar zijn niet geschikt om in te spelen. Je kunt er goed ziek van worden door de bacteriën uit bijvoorbeeld vogelpoep, kattenpoep en hondenpoep.

Meer informatie