Meer mensen worden ernstig ziek door meningokokken. Daarom zijn er nu extra inentingen (vaccinaties).

Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie: de meningokok. Van deze bacterie bestaan meerdere typen. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste.

Sinds 2015 zijn er meer mensen die ernstig ziek worden door type W. Sommige mensen zijn zelfs overleden. Daarom krijgen jongeren een prik die hen beschermt tegen deze ernstige ziekte.
 


 

Wie krijgen deze prik?

Ben je geboren tussen 1 mei en 31 december 2004?

Dan krijg je met de post een uitnodiging om in oktober of november de prik te komen halen. In de brief staat waar en wanneer je de prik kunt halen. De prik is gratis. Jongeren die niet geweest zijn, krijgen later nog een keer een oproep.

Waar en wanneer?

Bekijk hier het prikschema MenACWY

Ben je geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004? Of ben je in 2005 geboren?

Dan krijg je volgend jaar, in 2019, een uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte. Ook voor deze jongeren is de prik gratis.

Mijn kind komt niet in aanmerking. Kan ik mijn kind toch laten vaccineren?

Valt je kind hier niet onder en wil je toch graag je kind wilt laten vaccineren? Bespreek dit dan met de huisarts. Soms kan je huisarts deze vaccinatie geven. En anders kun je de vaccinatie krijgen bij de Travel Health Clinic.

De vaccinatie is dan niet gratis. Het vaccin kost ongeveer 60 euro.

Doet de prik pijn?

Je krijgt 1 prik in je bovenarm. De prik duurt maar kort en is minder eng dan je misschien denkt. Soms voelt de plek van de prik daarna een beetje hard of wordt je huid rondom de prik wat rood. Je kunt gewoon naar school of sporten. Je hoeft ook geen pijnstiller te nemen voordat je de prik haalt of na afloop. Dat is niet nodig.

Tip!

Het is handig om een T‐shirt aan te doen met korte mouwen. Je krijgt de prik namelijk in je bovenarm. Als het koud is, kan daar natuurlijk een trui of vest overheen, maar die moet wel uit voor de prik.

Vragen?

Heb je vragen over de vaccinatie en wil je deze graag bespreken met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige? Laat het ons weten.

 

Wat als ik niet op de aangegeven tijd / dag kan?

Je mag diezelfde dag op een ander tijdstip komen. Je mag ook op een andere dag naar een andere plaats gaan.

In het prikschema kun je zien wat de andere mogelijkheden zijn. Kijk goed tot hoe laat het vaccineren duurt. Je hoeft hiervoor geen nieuwe afspraak te maken. Wel kan het zijn dat je wat langer moet wachten.

Mag ik in een andere plaats mijn vaccinatie halen?

Ja, dat mag. In het prikschema kun je zien wat de andere mogelijkheden zijn. Je hoeft hiervoor geen nieuwe afspraak te maken. Wel kan het zijn dat je langer moet wachten.

Ik wil geen vaccinatie MenACWY ontvangen, wat moet ik nu doen?

Schrijf de reden waarom je afziet van vaccinatie op de oproepkaart. Stuur deze terug naar het RIVM. Het adres staat vermeld op de oproepkaart. Je krijgt dan niet nog een oproep.
Afmelden bij GGD Twente is niet nodig.


Meer weten?

Wil je meer weten over de Meningokokkenziekte of de vaccinatie MenACWY?