In het jaar dat je kind 9 wordt, krijgt het een dubbele prik: DTP en BMR.

 • DTP (difterie, tetanus en polio)
 • BMR (bof, mazelen en rode hond)

Je ontvangt de uitnodiging van het RIVM met de post. Daarin staat waar en wanneer we jou inenten. Kun je niet op het moment uit de brief? Kijk dan in dit schema voor een andere mogelijkheid.

Meenemen naar de afspraak

 • Ingevulde gezondheids- en toestemmingsverklaring (achterop de uitnodigingsbrief)
 • De oproepkaart(en)
 • Het vaccinatiebewijs (groen)
  Het vaccinatiebewijs zit meestal in de Groeigids van het consultatiebureau. Heb je het vaccinatiebewijs niet meer? Kom dan toch met je kind voor de prikken. Wij helpen je dan verder.
 • Toestemmingsverklaring informatie-uitwisseling
  Volgens de wet moeten we je toestemming vragen voor het geven van vaccinaties en voor het uitwisselen van gegevens tussen JGZ/GGD en het RIVM. Dit noemen we de toestemmingsverklaring.

Tips

 • Het is handig om een T‐shirt aan te doen met korte mouwen. Je krijgt de prik namelijk in je bovenarm.
 • Kom lopend, met de bus of op de fiets. Soms zijn er weinig parkeerplaatsen.
 • Vind je de prik spannend? Vertel het ons. Onze medewerkers hebben veel ervaring en helpen je erdoorheen.

Veelgestelde vragen

Het is belangrijk dat je op het aangegeven moment op de afspraak komt. Zo kunnen we de vaccinaties veilig en goed organiseren. Kun je echt niet op het aangegeven moment uit de brief? Kijk dan in dit schema voor een andere mogelijkheid. Je hoeft dit niet te melden. 

Kun je ook niet op een andere datum uit het schema? Dan hoef je niets te doen. Je ontvangt vanzelf, over een half jaar, een nieuwe afspraak voor deze prik van het RIVM.

Sommige kinderen zijn erg bang voor een inenting. Wat kun je als ouder doen? Op Loes vind je goede tips. En ook veel ouders zien er tegenop, natuurlijk hebben we daar begrip voor.

Je kunt een nieuw vaccinatiebewijs aanvragen.

Ja, dat kan. We kunnen je kind bijvoorbeeld in een aparte ruimte vaccineren. Als je dit wilt, kun je dit vóór het prikken aangeven bij de administratie. Je kunt ook van tevoren bellen met het telefoonnummer dat op de uitnodiging staat. We kunnen in overleg een goede regeling treffen.

Je kunt de reden waarom je afziet van vaccinatie vermelden op de vaccinatiekaart van je kind. De kaart kun je dan terugsturen naar het RIVM. Het adres staat op de vaccinatiekaart. Je krijgt dan niet nog een oproep. Afmelden bij GGD Twente is niet nodig.

Meer informatie of vragen


In onze cookieverklaring vind je meer informatie: www.ggdtwente.nl/cookieverklaring.